Yargıtay’dan oğlunun sevgilisinin basenlerine bakmak isteyen anne hakkında karar

Yargıtay’dan oğlunun sevgilisinin basenlerine bakmak isteyen anne hakkında karar

Yargıtay basenle dalga geçilmesini kişilik haklarına saldırı saydı.

Bir kadın, erkek arkadaşının annesinin nişan öncesi basenlerine bakmak istemesi üzerine  kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu belirterek konuyu mahkemeye taşıdı.

Samsun'da evlilik hazırlığı yapan Rukiye Ö. erkek arkadaşının annesi Sedef Ü. ile alışverişe çıktı. Anne, oğlunun sevgilisinin basenlerini kontrol etmek için dar elbiseler denetti. 

Habertürk’ten Yasemin Güneri'nin haberine göre, nişan öncesi Rukiye Ö.'nün eteği kaldırarak vücuduna tekrar bakılmak istendi. Eğer buna izin verilmezse nişan yüzüklerinin takılmayacağının söylenmesi üzerine Rukiye Ö.'nün ailesi nişanın gerçekleşmesine izin vermedi. 

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR

Rukiye Ö. kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla Samsun 3. Aile Mahkemesi'nde dava açtı. 500 lira maddi ve 10 bin lira manevi olmak üzere 10 bin 500 lira tazminat talebinde bulundu. Mahkeme, manevi tazminat şartlarının gerçekleşmediğini gerekçe göstererek davayı reddetti. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi ise emsal bir karara imza atarak, mahkemenin kararını bozdu. 

Yargıtay, gelin adayının basenlerine bakmakta ısrar edilmesinin ve basenleriyle dalga geçilmesinin küçük düşürücü bir davranış olduğunu ve kişilik haklarına zarar verdiğini belirterek tazminata hükmedilmesi gerektiğine karar verdi.