Yargı İGDAŞ’a ‘taşeron çalıştıramazsın’ dedi

Yargı İGDAŞ’a ‘taşeron çalıştıramazsın’ dedi

Mahkeme, asıl işi olan sayaç okuma işini taşeron şirkete yaptıran ve burada çalışan işçiyi işten atan İGDAŞ’a açılan işe iade davasında “taşeron çalıştıramazsın” kararı verdi.

Foto: Arşiv

Asli görevi olan sayaç okuma işini taşeron şirkete yaptıran ve burada çalıştırdığı işçiyi işten atan İGDAŞ’a 3 yıl önce açılan işe iade davasında “taşeron çalıştıramazsın” kararı çıktı.

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayii ve Ticaret A.Ş.’ye (İGDAŞ) bağlı taşeron şirkette 12 Aralık 2013’te iş sözleşmesi feshedilen işçinin 2014 yılında açtığı işe iade davasında karar çıktı.İstanbul Üniversitesi (İÜ) ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) profesörler ve bir doçent tarafından yapılan 3 farklı uzman bilirkişi incelemesinde işçi haklı bulundu.

BİLİRKİŞİ İŞÇİYİ HAKLI BULDU, YARGI DA ONADI

Hazırlanan bilirkişi raporunda, İGDAŞ'ın kuruluş amacının ve ana iştigal konusunun gaz dağıtımı ve bedelini tahsil etmek olduğu, fakat İGDAŞ’ın bu işi taşeron şirkete verdiği kaydedildi. Raporda, işin muvazaalı olduğu belirtilerek, işçinin haklı olduğu ve İGDAŞ’ın işçiyi yeniden işe alması gerektiği ifade edildi.

“SENDİKAL HAKKI BERTARAF ETMEK VE DÜŞÜK ÜCRETLE ÇALIŞTIRMAK İÇİN…”

Bilirkişi heyetinin raporunda, sendikal hakları bertaraf etme ve düşük ücretle işçi çalıştırma ile uygulamada sık karşılaşıldığı ifade edilerek, bu nedenle de taşeron çalıştırmanın "işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektirme" ölçütü ile sınırlandırıldığı belirtilmiş, kendi asli işini taşerona devrettiğine dikkat çektiği İGDAŞ'a 'taşeron çalıştıramayacağı' bildirildi.

Yerel mahkeme de bilirkişi heyetinin raporunu kabul ederek, atılan İGAŞ emekçisinin açtığı işçi iade davasını işçi lehine sonuçlandırdı. Dosya gönderildiği Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından da kabul edildi. Yargıtay, heyet raporunu ve yerel mahkemenin ‘işe iade’ kararını onadı.

AVUKAT KOÇAK: İGDAŞ İŞ HUKUKUNDA OLMAYANI YAPIYOR

İşçinin Avukatı Yelda Koçak, İGDAŞ’ın söz konusu yargı kararlarını tanımayarak iş hukukunda olmayan ve Yargıtay’ın kararına da itiraz anlamına gelen karar düzeltme yoluna başvurduğunu söyledi.

İŞÇİ LEHİNE KARAR ÇIKARTMAMA ÇABASI

İGDAŞ’ın ‘maddi hata var’ iddiasıyla başvuru yaptığını söyleyen Koçak, “Oysa muvazaa konusu maddi hata konusu değil işin esasına ilişkindir. İGDAŞ’ın karar düzeltme isteği tamamen işçi lehine emsal karar çıkartmama çabasıdır ve yargıya da müdahaledir” ifadeleriyle İGDAŞ'ın işçi düşmanı tavrını eleştirdi.