Yanlış projelendirme 112 milyon euroya mal oldu: İBB Hollandalı bankadan yüksek faizli kredi çekecek

Yanlış projelendirme 112 milyon euroya mal oldu: İBB Hollandalı bankadan yüksek faizli kredi çekecek

Üsküdar-Çekmeköy metrosunda yanlış projelendirmenin faturası 112 milyon euro oldu. İBB'nin Hollandalı ING bankasından yüksek faizli kredi çekeceği belirtildi.

Üsküdar, Ümraniye, Çekmeköy ve Sancaktepe arasında uzanacak 16 istasyonlu metro hattının inşaatı yıllardır sürüyor. Bu yılın ilk yarısında bir kısmının, yılın sonlarında doğru ise tüm istasyonların hizmete açılacağı duyurulan metro hattında yanlış projelendirme nedeniyle istasyonların belirtilen tarihlerde açılamayacağı ortaya çıktı. 

İBB İNŞAATI TAMAMLAYABİLMEK İÇİN KREDİ ÇEKECEK

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, İBB meclisine önceki gün gelen teklifle, metro inşaatının tamamlanabilmesi için 112 milyon 721 bin euro tuttarında kredi alınması için yetki talep edildi. 

Paranın, ‘metronun işlevselliğini arttırmak, mevcut alanları verimli şekilde kullanmak, hatların entegrasyonu, otopark ihtiyacının karşılanması, yapım güvenliğinin sağlanması’ gibi çalışmalara aktarılacağı belirtildi. Teklif CHP’li meclis üyelerinin ‘ret’ oyuna karşın AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

"YANLIŞ PROJELENDİRME"

CHP’li meclis üyesi Tarık Balyalı, “112 milyon borcu aslında Üsküdar Ümraniye metro hattı yanlış, eksik planlandığı ve kötü projelendirildiği için alıyoruz. Zemin etüdlerinde ciddi problemler var. Mesela öngörülen makas tünelleri üzerindeki yapıların, güvenli bir şekilde ayakta duramayacağı tespit edilmiş. İşin imalatı sırasında hazırlanan projede ciddi inşaat riskleri görülmüş” diye konuştu.

CHP’li meclis üyesi Abdülhadi Akmungan ise kredinin Hollanda bankası olan İNG Bank’tan alınacağını belirterek ‘Faizi de ağır” dedi. AKP’li meclis üyeleri ise hangi bankadan borçlanılacağının henüz belli olmadığını söylediler.

DAHA FAZLA