Yandaş’a 'ucuz emek' gücü: Liseden kayıt olacak öğrencilere MÜSİAD destekli iş vaadi 

Yandaş’a 'ucuz emek' gücü: Liseden kayıt olacak öğrencilere MÜSİAD destekli iş vaadi 

Bağlarbaşı Pazarlama ve Perakende Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yeni kayıt döneminde öğrencilere MÜSİAD destekli iş garantisi ‘vaat etti’.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) sisteminde tematik mesleki ve teknik anadolu liselerine kayıtlar başladı. 

İstanbul Üsküdar’da bulunan Tematik lise Bağlarbaşı Pazarlama ve Perakende Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yeni eğitim-öğretim yılı için yayınladığı reklam ilanı eğitimdeki ticarileşmeyi gözler önüne serdi.

“PERAKENDE SEKTÖRÜNE YEPYENİ BİR SOLUK”

İlanda lise birinci sınıf öğrencilerinin okulu tercih etmeleri için yandaş MÜSİAD’tan iş garantisi vaat edildi. Tematik lise olan Bağlarbaşı Pazarlama ve Perakende Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ilanında  “Perakende sektörüne yepyeni bir soluk kazandıracak olan ve modern perakendecilik yaklaşım ve uygulamalarıyla sektörün ihtiyacı olan nitelikli elemanları yetiştirmeye odaklı tematik okulumuza, 2017-2018 öğretim yılı için 9.sınıf kayıtları alınacaktır” dendi.

Lisenin internet sitesinde 9. sınıf öğrencileri için yayınlanan reklam gibi kayıt ilanında “Bizi tercih etmeniz için artık daha çok nedenleriniz var” denilerek şu vaatler sıralandı:

-Sektör destekli (MÜSİAD) iş garantisi

-Teorik ve pratik eğitim bir arada

-Sosyal ve sportif etkinlikler

-30 kişilik sınıflarda eğitim

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan lisenin ilanı ve tematik liseler hakkında İleri'ye değerlendirmelerde bulundu.

“ÖĞRENCİLERİ CEMAATE YA DA SERMAYEYE TESLİM EDEN BİR ANLAYIŞIN ÜRÜNÜ”

AKP’nin eğitim sistemini gerici, piyasacı ve 'Yeni Türkiye' üzerinden dizayn etmek üzerine bir sistem inşa etmek istediğini ifade eden Aydoğan, “Öğrencilerimizi ya cemaatlere ya da sermayeye teslim eden bir anlayışın sonucudur tematik liseler. Tematik liseler, Ortaçağ koşullarını aratacak bir şekilde öğrencilerimizin ucuz iş gücü ve fiilen 'çocuk işçilik'i de meşrulaştırmaya çalışan bir uygulamadır” dedi.

“UCUZ EMEK KAYNAĞI”

Aydoğan, tematik liseler ile gençlerin ucuz emek kaynağı yapılmasının hedeflendiğini belirterek şöyle devam etti:

“Tematik liseler gibi düzenlemeler ile mesleki ve teknik eğitimdeki öğrencilerin daha çok “iş hayatında” kalması, daha doğrusu daha az eğitim alarak daha fazla “ucuz emek kaynağı” olarak çalıştırılması hedeflenmektedir. Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin son sınıfta yaptıkları stajlara, yine son sınıfta haftada 3 gün beceri eğitimine gönderilen öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’u kadar maaş ödenecektir. Bunun anlamı meslek lisesi öğrencilerinin emeğinin iktidar tarafından patronlara “eti senin, kemiği benim” mantığıyla pazarlanması, patronları ihtiyacı olan “ucuz emek kaynağı”nın mesleki ve teknik liseler üzerinden temin edilmesidir.”

Özellikle 4+4+4'ten sonra MEB ile yapılan protokollerin neredeyse tamamının Diyanet İşleri ve Ensar, İHH, Türgev, Anadolu Gençlik Derneği gibi dini örgütlerle yapıldığına dikkat çeken Aydoğan," Kamusal kaynakların neredeyse sınırsız kullanımı bu yapılar için kullanılmış ve kullanılmaya devam etmektedir.Bu yapılar özellikle dinsel-ideolojik örgütlenmeyi sağlamak üzere bir yürütücülük yapmaktadır. Özelleştirme sürecinin sürdürülmesinde ise  sermaye  tercihi MÜSİAD gibi yapılara devredilmiştir" diye konuştu.

 

TEMATİK LİSE

Tematik Liseler; belirli bir meslek alanında ve birbirini tamamlayan en fazla üç dalda program uygulayan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri. Bu okullara kayıt işlemleri TEOG tercih işlemleri başlamadan önce tamamlanacak. Tematik liselere öğrenci kabulünde alanın gerektirdiği beceri ve yeteneğe sahip olunup olunmadığını belirleme için özel yetenek, mülakat ve beden yeterliliği, genel yetenek test bataryası, mesleki beceri performans testi yöntemlerinden biri ya da birkaçı uygulanacak ve 500 tam puanı üzerinden değerlendirme yapılacak. Okula kabul puanının yüzde 30'unu bu puan, yüzde 70'ini TEOG puanı oluşturacak.

DAHA FAZLA