Yandaşa davetiye ile ihale peşkeşi

Yandaşa davetiye ile ihale peşkeşi

Milyonlarca liralık kamu ihalelerinin yandaş şirketlere davetiyeyle peşkeş çekildiği ortaya çıktı.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Kamu ihalelerinde yolsuzluk ve yandaşa rant kolaylığı AKP iktidarı döneminde sıradanlaşırken, ihale usul sisteminde yapılan uygulamalar, kamuyu milyonlarca liralık zarara uğratarak vatandaşın sırtına yükleniyor.

İhaleler yalnızca birkaç şirketin tekeline bırakılırken, ihale usulü de artık yandaş şirketlere gönderilen ‘davetiye’ sistemiyle yapılıyor.

Bununla da yetinilmeyerek, ihaleyi adrese teslim almakla kalmayan yandaş şirketler, ihale sonrası imar planında yaptığı değişikliklerle, gereksiz yere ek maliyet çıkararak bütçeyi büyük bir mali yükün altına sokuyor.

YANDAŞ FİRMALAR DAVET EDİLİP İHALE ELLERİNE BIRAKILIYOR!

Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı hakkında TBMM’ye bir yazılı soru soru önergesi veren CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen, AKP iktidarının kamu ihalelerinde yaptığı usulsüzlükleri anlattı.

Kamu ihalelerinin yandaşları zengin etmek için kullanıldığını belirten CHP’li Pekşen, “Hangi kamu ihalesine baksanız yandaş birkaç şirketi görüyorsunuz. Hep aynı şirketler giriyor ihalelere. Artık ihale de yapılmıyor. Davet usulü yapılıyor bütün ihaleler. Birkaç yandaş firma çağırılıyor bütün ihalelere ve ihaleler bu şirketlere veriliyor” dedi.

İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA: İMALATTA DEĞİŞİKLİK YAPARAK RANT SAĞLIYORLAR!

 “Ama sadece bu ihaleleri almakla da kalmıyorlar” diye Pekşen, şöyle devam etti: “Bu şirketler ihaleleri ya keşif bedelinden daha yüksek bir fiyata alıyorlar ya da ihaleyi aldıktan sonra şartnamede veya imalatta değişiklik yaparak rant sağlıyorlar” diye konuştu.

YANDAŞIN RANTI MALİ YÜKÜ ARTTIRIYOR

Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatında da benzer bir durumun yaşandığını açıklayan Pekşen, yandaş şirketlere verilen ihalelerdeki ranta ilişkin şu bilgileri verdi: “Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın 2011 yılında yapılan ihalesini kazanan yüklenici firma tarafından bu havalimanının pistleri ve altyapı zemin inşaatının yapımına şartnameye uygun olarak başlanmıştır. Ancak ihaleyi alan firmanın yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle bu firmaya işten el çektirilmiştir. Daha sonra yapılan ihaleyi Bayburt İnşaat adlı firma kazanmıştır. Ancak bu firma ihale şartnamesinde öngörülmeyen bir imalat yaparak pistlere fore kazık çakmıştır. Hiçbir haklı gerekçe olmadan yapılan bu imalat kamu bütçesine ek bir maliyet yüklemektedir. Böylece kamu şartnamede olmadığı halde büyük bir mali yükün altına sokulmuştur” dedi.

ULAŞTIRMA BAKANINA ZOR SORULAR : YANDAŞIN KAMUYA VERDİĞİ ZARARI ARAŞTIRACAK MISINIZ?

Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı ile ilgili olarak TBMM’ye soru önergesi veren Pekşen, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a şu soruları yöneltti;

1) Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatının şartnamesinde yer almadığı halde şartname dışı bir kısım imalatın yapıldığı doğru mudur?

2) Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın pistlerinin yapımında şartnamede olmadığı halde fore kazık çakılmakta mıdır?

3) İhaleyi alan firma tarafından, ihale şartnamesinin değiştirilmesine yönelik olarak işveren kamu kurumuna her hangi bir talepte bulunulmuş mudur?

4) Bayburt İnşaat’ın yüklenmiş olduğu Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatının şartnamesini değiştirmeye yönelik kanuna karşı hile yöntemiyle menfaat sağlayıcı ve kamu zararına neden olan yöntemlere başvurulmuş mudur?

5) İhaleye fesat karıştırma niteliğindeki bu uygulamaya karşı herhangi bir inceleme, araştırma, soruşturma yapılmaktadır?

DAHA FAZLA