Yandaş yazardan itiraf gibi referandum izlenimleri: AKP ve MHP tabanı kararsız

Yandaş yazardan itiraf gibi referandum izlenimleri: AKP ve MHP tabanı kararsız

Yandaş yazar Nevzat Çiçek “16 Nisan referandumu ile ilgili saha izlenimlerimi paylaşıyorum” diyerek Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu.

Yandaş Çiçek’in izlenimleri Hayır oyunun önde olduğunu ve halkın büyük bir kısmının başkanlık sistemine ikna olmadığını gösterir nitelikte. 

Çiçek’e göre, kararsızların büyük kısmı AKP ve MHP tabanında yer alıyor, HDP eş başkanlarının içeride oluşu tabanı tutuyor ve birçok yerde kararsızlar mevcut.

Gerek HDP cephesinden gerekse anketlerden çıkan sonuçlara göre Güneydoğu Bölgesi’nde, başta Diyarbakır olmak üzere, Hayırlar önde gidiyor. Çiçek ise AKP’nin yüksek oy oranlarını elde ettiği ve sağcı tabanın yoğunluk gösterdiği bazı illerde evetin önde olduğunu söylüyor. Çiçek’in “Güneydoğuda özellikle Malatya - Bingöl-Adıyaman -Elazığ gibi yerlerde evet oyları çok çok belirgin 60-75 bandında” açıklaması Evet oyunun bölgenin diğer illerinde düşük olduğunu bir kez göstermiş oldu.

Çiçek’in Twitter hesabından yazdıkları şöyle:

-Özellikle birçok yerde sessizlik hakim bunlar hala kararsız

-Güneydoğuda özellikle Malatya-Bingöl-Adıyaman -Elazığ gibi yerlerde evet oyları çok çok belirgin 60-75 bandında

-Sahada özellikle hayır cephesinin hem MHP'li muhalifler hem Saadet hem eski askerlerce oluşan hayır konvoyu, CHP çalışması belirgin

-HDP belirgin bir hayır çalışması yürütmese de gerek eş başkanlarının içeride oluşu gerekse de tutuklamalar üzerinden tabanı tutuyor

-Özellikle büyükşehirler, sahil ve İç Anadolu seçimin sonucunu ciddi anlamda etkileyecek, burada özellikle ülkücelerin tavrı belirleyici.

-Kararsızların büyük kısmı AK Parti ve MHP tabanında yer alıyor. Bunların hala ikna edilebilmesi mümkün ama çalışma ve söylemlere bağlı

-Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan sahaya inmemiş olsaydı AK Parti'nin işi gerçekten zordu, kampanyayı Cumhurbaşkanı götürüyor

-Seçmenin sandığa katılım oranı referandum sonucunu belirleyecek en önemli faktörlerin başında geliyor

-Bıçak sırtı seçimde gönülleri alabilenler kararsızları ve seçmenini ikna edebilenler son günlerde sıkı çalışanlar ipi göğüsler

-Evet de çıksa hayır da çıksa partiler gelecekle ilgili yine bu seçmenin karşısına çıkacak...Millet geleceğinden emin olmak istiyor.