Yandaş Star yazarı MİT TIR’larını sordu: 'Hani o TIR’larda battaniye ve ilaç vardı?'

Yandaş Star yazarı MİT TIR’larını sordu: 'Hani o TIR’larda battaniye ve ilaç vardı?'

Star yazarı Ersoy Dede, MİT TIR'ları ile ilgili olarak 'Hani o TIR’larda battaniye ve ilaç vardı?' diye sordu.

Star yazarı Ersoy Dede bugünkü köşe yazısında, Cumhuriyet Gazetesi'nin MİT TIR'larının Suriye’deki cihatçı çetelere silah ve mühimmat taşındığı haberi ile ilgili Enis Berberoğlu’nun “devlet sırrını açıklamak” suçlamasıyla tutuklanması hakkında yazdı.

Yazısında Erdoğan’ın, "TIR’lar Bayır-Bucak Türkmenleri’ne battaniye ve ilaç götürüyordu" açıklamalarını hatırlatan Dede, Berberoğlu’nun “devlet sırrını açıklamak” suçlamasıyla tutuklanması hakkında "Ne o gizli kalması gereken bilgiler?" dedi.

Dede, “devletin gizli sırlarını casusluk maksadıyla açıklamak” gerekçesinin MİT TIR'ları haberini doğrular nitelikte olduğunu belirterek, karar hakkındaki 'endişelerini' yazdı. Suçlamaların "Türkiye Cumhuriyeti devletini uluslararası mahkemelerde yargılatmak üzere delil üretmeye kalktınız" şeklinde olması gerektiğini savunan Dede, itiraf niteliğindeki yazısında "mahkemenin hem Can Dündar’ı hem de Enis Berberoğlu’nu mahkum eden kararında geçen şu ortak ifade tartışmalı görünüyor;  '..Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme, Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Casusluk Maksadıyla Açıklama…" sözlerine yer verdi.

Ersoy Dede'nin Star'da bugün (16 Haziran) "Enis Berberoğlu hakkındaki suçlama" başlığıyla yayımlanan yazısından ilgili bölüm şöyle:

"...Bizim bildiğimiz tek gerçek, o TIR'larla ilgili defalarca açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın; “Bayır-Bucak Türkmenleri’ne battaniye ve ilaç götürüyordu” değerlendirmesidir.. Benim açımdan bu sözün dışındaki her şey yalan veya manipülasyondan ibarettir..  Cumhuriyet’in yayınladığı fotoğrafların hangi kamyona ait olduğunu, ne zaman çekildiğini bilmiyorum. Tek bildiğim o durdurulan TIR'larda Türkmenlere giden battaniyeler olduğu.. Ve bu açıdan değerlendirdiğimde mahkemenin hem Can Dündar’ı hem de Enis Berberoğlu’nu mahkum eden kararında geçen şu ortak ifade tartışmalı görünüyor;  “..Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme, Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Casusluk Maksadıyla Açıklama…” Ne o gizli kalması gereken bilgiler?.. Cumhuriyet’te yayınlanan fotoğraflar mı?.. Bir saniye.. O TIR'larda o fotoğraflarda gösterilen silahlar yoktu ki!.. Oysa suçlama şöyle olsaydı mesela; “.. O TIR'larda battaniye ve ilaç olduğu açıklandı.. Oysa siz terör örgütlerine silah taşındığı iftirasını attınız.. Türkiye Cumhuriyeti devletini uluslararası mahkemelerde yargılatmak üzere delil üretmeye kalktınız..” denseydi, daha doğru olmaz mıydı?.. Enis Berberoğlu’na ne ceza verirseniz verin. Ama sanki bu fotoğraflar gerçekmiş gibi “.. Devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama…” şeklinde kayıtlara geçmesi tartışılır..."