Yanardağdan kaçarken taşın altında kalmış

Yanardağdan kaçarken taşın altında kalmış

Antik Roma kenti Pompeii'de yanardağdan kaçarken bir taşın altında kalarak kafası ve üst gövdesi ezilen bir adamın iskeleti bulundu.

Arkeologların yaptığı kazılarda M.S. 79'da patlayan Vezüv yanardağından kaçarken bir taşın altında kalarak kafası ve üst gövdesi ezilen bir adamın iskeleti bulundu. Antik Roma kenti Pompeii'de devam eden kazılarda bulunan iskelet, yaklaşık 2 bin yıllık.

Yanardağın patlaması esnasında oluşan volkanik bulutun içinden koşarak kaçmaya çalışan bu adam, kafasına düşen iri bir taş yüzünden hayatını yitirmiş. Adamın gövdesinin kemiklerini bulan arkeologlar, kafatasının taşın altında ezildiğini tahmin ediyor.

TOPALLAYARAK KAÇABİLMİŞ

İskeletin kaval kemiğinde bulunan lezyonlar, adamın bir kemik hastalığına sahip olduğunu, bu yüzden de hızlı koşamadığını kanıtlıyor. 30 yaşından büyük olan adam, yanardağın ilk patlamasından kurtulmayı başarmış ve vadiden aşağıya doğru kaçmış, ancak topallayarak yürüyebilmiş.

Topallayarak kaçmaya çalışan adamın kafasını ezen taş, düzgün kesimli olduğu için, büyük bir kapının sövesinden koptuğu tahmin ediliyor. Muhtemelen bu taş, volkanik akıntının şiddeti ile savrularak adama çarptı. Yüksek ısıya sahip volkanik akıntı, gaz, lava parçaları ve volkandan kopan diğer kalıntıları içeriyordu.

KAZI ALANLARI GEÇMİŞTEKİNE BENZER CANLANDIRILIYOR

Pompeii Arkeoloji Parkı Genel Direktörü Massimo Osanna, bu buluşun arkeolojik açıdan çok önemli olduğunu belirterek kazı ekibinde sadece arkeologların değil, birçok farklı alandan uzmanların çalıştığı bilgisini veriyor: "Kazı ekibimizde mühendisler ve restoratörler bulunuyor. Dron ve üç boyutlu tarama gibi teknik araçlardan da faydalanıyoruz. Böylelikle kazı yaptığımız alanı geçmiştekine benzer şekilde canlandırabilmemiz mümkün oluyor."

Massimo Osanna, üç boyutlu tarama ve dron teknolojisi gibi tüm yeni araçların ilk kez bir kazıda kullanıldığını belirtiyor. "1800'lerde ve 1900'lerde iskeleti bulduğumuz yerde kazı yapılmış ancak bizim indiğimiz kadar derine inmemişler. Şu anda sahip olduğumuz uzmanlıkla daha derine inmeyi başarıyoruz" diyor. (CNN Int.)

 

DAHA FAZLA