WSJ: Suriye için tek çözüm bölünmek

WSJ: Suriye için tek çözüm bölünmek

ABD'li WSJ gazetesinde çıkan bir makalede, Suriye için tek çözümün bölünmek olduğu ifade edildi.

ABD'li Wall Street Journal gazetesi dış siyaset yazarı Bret Stephens, gazetede yer alan makalesinde, Suriye için tek çözümün bölünmek olduğu ifade edildi.

Bret Stephens'ın “Suriye için tek çözüm” başlığı ile yayımlanan makalesinde Suriye’de devam eden iç savaşa yönelik çözüm olarak “bir bölünme planı, her şeyi çözmez ama Balkanlar örneği,  işleyebileceğini gösteriyor” görüşü öne sürüldü.

EN İYİ SEÇENEK ÜLKENİN BÖLÜNMESİ

Bret Stephens,  “En iyi seçenek, ülkenin bölünmesidir” iddiasında bulunduğu yazısında bölünme fikrine karşı çıkanların, bölünme durumunda çizilecek yeni sınırların ülke içindeki yıkıcı çekişmeleri çözmeyeceği ve başta Türkiye olmak üzere dış güçlerin bu düzenlemeye itiraz etmek için gerekçe ve araçlarının olacağına işaret ettiklerini vurguluyor.

ABD HAVA GÜCÜ SAVUNURSA GÜVENLİ OLABİLİR

Stephens, bu görüşlerin doğru olduğunu fakat bir bölünmenin diğer alternatife kıyasla daha iyi bir çözüm olduğunu savunduğu yazısında, "Suriye’nin Akdeniz bölgesinde oluşturabilecek bir devletin, Esad hanedanının devamı anlamına gelse de Aleviler için güvenli etnik bir vatan sağlayabileceğini" belirterek,  “Iraklı Kürdistan’la birleşmiş bir Kürt bölgesi, Türklerce  bir tehdit olarak görülür. Ancak ABD hava gücü tarafından savunulursa eğer siviller için güvenli bir bölge olabilir” şeklinde yazdı.

ABD ANKARA'YI TESKİN EDEBİLİR

WSJ yazarı Stephens, yazısında şu görüşlere de yer verdi: "Bütün bu noktalar için çekimseler ve kuşkuların bulunduğu doğrudur. Türkler genişlemiş bir Kürt devleti kabul edebilir mi? Halen Iraklı Kürdistan’ı kabul etmiş durumda ve ABD, Suriye Kürtlerden Türkiye’deki Kürt PKK gerillalarıyla bağları kesmelerinde ısrar ederek Ankara’yı teskin edebilir."