Washington'da protestoculara saldıran Eyüp Yıldırım hakkında 19 yıl hapis istemi

Washington'da protestoculara saldıran Eyüp Yıldırım hakkında 19 yıl hapis istemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti sırasında, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önünde protestoculara saldıranlar arasında bulunan Türkiye vatandaşı Eyüp Yıldırım hakkında 19 yıl hapis cezası istendi.

Erdoğan’ın mayıs ayında ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray’da görüşmesinin ardından Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önündeki protesto sırasında vatandaşlara saldırdığı için gözaltına alınan Türkiye vatandaşı Eyüp Yıldırım hakkında 19 yıl hapis cezası istendi.

New Jersey’de tutuklanan Yıldırım yaralama, saldırı ve şiddet kullanma suçlarına ek olarak "etnik yanlılıktan nefret suçu"ndan da yargılanacak.

Ayrıca, New Jersey Federal Sulh Yargıcı James B. Clark daha önce kefaletle serbest bırakılma isteğini geri çevirdiği Yıldırım’ın New Jersey’de yargılanma isteğini de reddetti. Clark, Yıldırım’ın davasının olayın yaşandığı başkent Washington’da bir cezaevine gönderilmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önünde protesto gerçekleştiren kitleye, Erdoğan'ın korumaları ve bazı AKP'liler saldırmıştı.

[ih2]

11 kişinin yaralandığı olaylar ABD Kongresi'nde taşınmış ve saldırı nedeniyle kınama mesajı yayımlanmıştı. Washington polisi olaya ilişkin soruşturma başlatırken, Sinan Narin ‘saldırı’ suçundan Virginia’da, Eyüp Yıldırım ise ‘yaralama ve saldırı’ suçundan New Jersey’de tutuklanmıştı.

Olayda protestoculara saldıran ve aralarında Erdoğan'ın korumalarının da bulunduğu 12 kişi hakkında da yakalama kararı çıkartılmıştı.

[ih3]

The New York Times, Erdoğan'ın korumaları ve AKP'lilerin saldırısı sonrası hem Türkçe hem de İngilizce yayımladığı "Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Güvenlik Ekibi Washington’da Protestoculara Saldırdı mı? Videonun Gösterdikleri" adlı interaktif haberde saldırganları teşhir etmiş, "Bu videodaki kişilerin kimliklerini belirleyebilirseniz, veya başka bilgi paylaşmak isterseniz, bize imzasız bir şekilde bilgi gönderebilirsiniz" notuyla da yurttaşlardan bilgi aktarımı talep etmişti.