Washington Post'tan ABD Kongresi'ne 'Erdoğan çağrısı'

Washington Post'tan ABD Kongresi'ne 'Erdoğan çağrısı'

Washington Post'un başyazısında, Türkiye'ye belirli silahların satışının yasaklanması için ABD kongresine çağrı yapıldı.

ABD merkezli yayın yapan Washington Post gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti öncesinde yazdığı başyazılardan birinde, ABD'de Erdoğan'ın korumalarının girdiği kavga hatırlatılarak "o günden bu güne hiçbir şeyin değişmediği" vurgusu yapıldı. 

Yazıda, Demokrat Parti Senatörü Chris Van Hollend tarafından hazırlanan ve Erdoğan’ın korumalarına ve silah satışının yasaklanmasını öngören tasarı hatırlatılarak, "Kongre tasarıyı onaylamalı ve Başkan da imzalamalı" denildi.

Başyazıda ayrıca Erdoğan'ın "kendi ülkesindeki muhalefet hakkında, özgür basına ve bağımsız yargıya karşı gaddarca bir tutum sergilediği" belirtilirken, şu ifadeler kullanılıyor:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın (mayıs ayındaki) Washington ziyareti sırasında Türk korumaların barışçıl protestoculara saldırmasının üzerinden geçen dört ayda hiçbir şey, Türkiye hükümetinin Amerikan topraklarında demokratik ilkelere yapılan bu saldırı konusunda sorumluluk almasını sağlayamadı. Ne Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen protestolar, ne Kongre’de her iki partinin birden kınaması ne de Tük güvenlik yetkilileri hakkında iddianame hazırlanması. Belki de belirli silahların satışının engelleneceğine dair bir tehdit, böylesi bir gaddarlığın bedeli olacağını ifade etmenin daha anlamlı bir yolu olur. Erdoğan’ın korumalar hakkındaki iddianameler konusunda 'Amerika’da adaletin nasıl çalıştığının çok açık net skandal ifadesidir' demesi, kendi ülkesinde muhalefet hakkında, özgür basına ve bağımsız yargıya karşı gaddarca sergilediği saygısızlıkla örtüşüyor."