Wall Street Journal: Türkiye’nin kuşatılmış siyasi karikatüristleri

Wall Street Journal: Türkiye’nin kuşatılmış siyasi karikatüristleri

ABD’nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi “Türkiye’nin kuşatılmış siyasi karikatüristleri” başlıklı haberinde Türkiye’deki siyasi mizah ve karikatür geleneğinin AKP/Saray rejimi ile yok olduğuna dikkat çekti.

ABD’nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde “Türkiye’nin kuşatılmış siyasi karikatüristleri” başlıklı bir haber yayımlandı.

Wall Street Journal, Türkiye'de yasalara göre ulusa, hükümete, devlet kurumlarına hakaret diye bir suç olduğunu ve sadece 2016’da cumhurbaşkanına hakaretten 3658 kişiye dava açıldığını, suçlu bulunanların 1-5 yıl hapisle cezalandırıldığını sıraladı.

Cumhuriyet'in aktardığına göre gazete, Erdoğan’ı başkanlık sarayının açılışında “en azından bir gazeteci kesseydik” derken gösteren kapağı yüzünden Penguen dergisinin iki çizerinin 2015’te bir yıl hapse mahkum edildiğini anımsattı.

[ih2]

Cumhuriyet çizeri Musa Kart’ın, yargılandıkları iddianame hakkında “mizahçılar için esin kaynağıyla dolu” dediğini belirten WSJ, 1970’lerde Gırgır ile birlikte karikatür, çizgi roman ağırlıklı mizah dergileri döneminin başladığını, ancak Gırgır’ın bu yıl Musa peygamberle ilgili karikatürü gerekçesiyle patron tarafından kapatıldığını ve tüm çalışanlarının kovulduğunu kaydetti.