Vitrin: Yeni çıkanlar 

Vitrin: Yeni çıkanlar 

Bu hafta da yeni çıkan kitapları siz okurlarımız için derledik. Tüm kitap severlere iyi okumalar dileriz. 

SÜLEYMAN’IN ŞARKISI - TONI MORRISON 

Nobel ve Pulitzer ödüllü Toni Morrison’dan toplumun dışlanmış, horgörülmüş, ötekileştirilmiş kesimlerinin yakın tarihine tanıklık eden modern bir klasik daha: Süleyman’ın Şarkısı.
Tahakkümden kurtulmaya, ırkçılığın sosyal dokuya işlemiş tezahürleriyle baş etmeye çalışan siyahilerin mücadelesinden bir kesit sunan, acı gerçekler ve efsanelerle örülü bu hikâye, Afro-Amerikalı kimliği keşfetmenin ve köklere dönmenin dolambaçlı yollarını arşınlıyor. 

Kadim söylenceler ve kutsal kitaba dair bilgece anıştırmalarla bezeli Süleyman’ın Şarkısı’nın cehalet, adaletsizlik ve ayrımcılığın sonuçlarına dair uyarısı Morrison’ın derinlikli üslubuyla daha da zenginleşiyor. (Tanıtım Bülteninden) 

KÜNYE: Süleyman’ın Şarkısı, Toni Morrison, Çevirmen: Sibel Özbudun, Sel Yayıncılık , 2018, 396 Sayfa. 

SEVDALARIN YANGININDAN GEÇTİK : KURTULUŞ KENDİNİ ANLATIYOR - KOLEKTİF 

Kurtuluş Hareketi'nin 1975/ 85 yılları arasındaki dönemini ele alan sözlü tarih çalışmasının KURTULUŞ KENDİNİ ANLATIYOR başlığı altında hazırlanan kitap dizisinin altıncısındaki söyleşilerde yedi kişi yer alıyor: Arif Kurtdişoğlu, Erdoğan İren, Hüseyin Soylu, İsmail Ağan, Kadir Akın, Kamil Körünoğlu ve Şevket Karakuş. O yıllarda Kurtuluş Hareketi'nin "siyasi kadroları" olarak nitelendirilebilecek ve il komitelerinde veya daha alt örgütlerde bulunan bu militanlar siyasi örgütlenmeye, devrimci mücadeleye ve ilişkilere "daha aşağıdan" ama daha sahici, daha somut bir yaklaşım ortaya koyuyor. Her birinin kendi hayat hikayesi… Bu anlatımlarda, dönemin devrimci mücadelesinin nitelik ve niceliği ile birlikte devrimci militanın kimliği, nasıl yaşadığı, mücadele ettiği ve öldüğü veya tesadüfen ölmediğine tanıklık edeceksiniz. O günlerin tarihi, yaşayanların ve eyleyenlerin ağzından aktarılan gerçek yaşam hikâyelerinde somutlaşıyor. (Tanıtım Bülteninden) 

KÜNYE: Sevdaların Yangınından Geçtik, Kolektif, Dipnot Yayınları, 2018, 424 Sayfa. 

KAVURAN SOĞUK - WOLFGANG SCHORLAU

Afganistan’daki “terörle savaş”tan dönen bir Alman askeri, ağır travmalarıyla, tehlikeli işlere girmiş olabilir mi? Schorlau’dan yine cesur bir siyasî polisiye.

Alman ordusunun Afganistan’daki “görevinden” dönüşte travma sonrası dağınıklık yaşayan, öfke nöbetleriyle saldırganlaşan, psikiyatrik tedavi gören bir gedikli başçavuş, ortadan kayboluvermiştir. Askerin karısı, özel dedektif Georg Dengler’den yardım ister. Başçavuşun polisçe de arandığı ortaya çıkar. Buna karşılık ordu, kayıp askerini aramakla pek ilgilenmiyor gibidir. O ara, birtakım esrârengiz cinayetler de işleniyordur…

Bu karanlık vakanın arka planında, dönüp dönüp Afganistan’da “aslında” neler olduğuna bakıyor, roman. Elit birlik, pusular… Almanya’daki, İtalya’daki birtakım mağaralar - ve Taliban’ın mağaraları… Dedektifimiz, garip bağlantıların, zekâyı fazla mesaiye zorlayan ipuçlarının peşinden gidiyor. Bir yandan da, artık okurun ahbap olmaya başladığı dedektif Dengler’in özel hayatı, duygu karmaşaları, sevgilisiyle tutkulu ilişkisinin peşinden… (Tanıtım Bülteninden) 


KÜNYE: Kavuran Soğuk, Wolfgang Schorlau, Çevirmen: Hulki Demirel, İletişim Yayınları, 2018, 219 Sayfa. 

SURLARIN İÇİNDE BEŞ FERRERA ÖYKÜSÜ - GIORGIO BASSANI 

İtalya’nın en önemli yazarlarından Giorgio Bassani, “Surların Dışında – Beş Ferrara Öyküsü” ile 1956 yılında İtalya’nın önemli ödüllerinden Strega Ödülü’nü aldı. Çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği, faşizmin koyu perdesi altında bütün halkın simgesi olarak yükselen Ferrara’yı mekân olarak kullandığı bu öykülerinde yazar, çağının meselelerini bireylerin hayatları üzerinden anlattı.

Yapı Kredi Yayınları daha önce önemli kitaplarını Neyyire Gül Işık ve Yelda Gürlek’in çevirileriyle yayımladığı Giorgio Bassani’nin bu eserini de Leyla Tonguç Basmacı’nın çevirisiyle Türkçeye kazandırdı. (Tanıtım Bülteninden) 

KÜNYE: Surların İçinde Beş Ferrera Öyküsü, Giorgio Bassani, Çevirmen: Leyla Tonguç Basmacı, Yapı Kredi Yayınları, 2018, 172 Sayfa. 

DOST YÜZLERİ - FAKİR BAYKURT 

“Bir yaşam bu, özyaşam… Bu güzel yaşamda benim pek çok dostum oldu. Bunların kimiyle birlikte çalıştım, kimi bana ustalık, öğretmenlik etti. Bunların çoğundan özyaşam ciltlerinde söz ettim. Kiminin birer de bu portreler içine öykülerini koydum. Özyaşam’da söylediklerimi burda pek söylemedim. Zorunluk olmadıkça yapmadım bunu. Bu insanların gönlümde büyük yeri olduğu için öykülerini biraz geniş vermek istedim. Özyaşam’da yeterince geniş anlattıklarıma bu ciltte yeniden yer verme gereği duymadım.

Bunlardan kiminin ayrıca birer portresini yazmamın gerekçesini özetlemek isterim: Güzel öyküleri, örnek yanları var. Onlara gönül borcum var. Kendilerinden çok yararlandım daha geniş okur katında tanınmalarında yarar gördüm. / Fakir Baykurt/ Duisburg, 1994” (Tanıtım Bülteninden) 

KÜNYE: Dost Yüzleri, Fakir Baykurt, Literatür Yayınları, 2018, 444 Sayfa. 
 

DAHA FAZLA