Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Yine okunası birçok kitap arasından İleri Portal okuyucuları için çeşitli kategorilerden kitaplar seçtik. Bol kitaplı bir hafta dileğiyle…

BİR YAZAR NASIL OKUNUR? – JOHN FREEMAN

Dünya çapında iki yüzden fazla dergi ve gazetede kitap eleştirileri yayımlanan John Freeman, ne zaman yeni bir kitap çıksa elinde kayıt cihazı ve not defteriyle yazarın yanında belirmesiyle meşhur bir eleştirmen. Bir Yazar Nasıl Okunur? kitabında da çağdaş dünya edebiyatından elli beş yazarla yaptığı en iyi söyleşilerini derleyip onlardan öğrendiklerini okurlarla paylaşıyor.
Doris Lessing, Haruki Murakami, Kazuo Ishiguro, Elif Şafak, Salman Rushdie, Mo Yan, Toni Morrison, John Updike, Jonathan Franzen, Paul Auster ve çok daha fazlası. Hepsi John Freeman’ın sorularına cevap vererek, kitaplarını anlatarak okura bir kapı aralıyor aslında. Kitaplarının tahmin edilemez derinliklerine açılan büyüleyici bir kapı. Haliyle Bir Yazar Nasıl Okunur? da eline kitabını alıp bir köşede okuyarak kendine küçük bir dünya yaratmayı sevenlere, bu dünyayı mümkün kılanlar hakkında daha fazlasını öğrenme fırsatı sunuyor! (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Bir Yazar Nasıl Okunur?, John Freeman, Çeviri: Viki Çiprut, Hep Kitap, 2018, 376 sayfa.

VEDA EDERKEN – JUAN CARLOS ONETTİ

Kadın kafasında kurduğu tüm imgeleri unuttu, genç kızı tam karşısında durduğu gibi düşlediğini anımsadı, kızın yaşını, geçici güzelliğini, dürüst ve temiz yürekli ifadesinin sahteliğinin gücünü kabullendi. Yeniden, kendini hiç zorlamadan, eski bir alışkanlığın getirdiği kolaylıkla hayatı boyunca ona karşı kin duyduğu inancıyla genç kızdan nefret etmeye başladı.

Juan Carlos Onetti, bu kısa romanında ele aldığı konuya son derece farklı bir yönden yaklaşmış. Veda Ederken’de olayın kahramanı, son günlerini geçirmek için bir sayfiye kasabasına gelmiş, orta yaşın üstünde bir adamdır. Ama onu neredeyse hiç görmeyiz; öyküsünü kasabanın sakinlerinin gözünden bölük pörçük izleriz. Onetti’nin hınzır, çetin ama olağanüstü dünyasına hoş geldiniz. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Veda Ederken, Juan Carlos Onetti, Çeviri: Münir H. Göle, Alakarga Yayınları, 2018, 92 sayfa.

OLAY BEYOĞLU’NDA GEÇİYOR – CİHAT DUMAN

Kendi kurdukları bir dünyada yaşarken birden Gezi Parkı'nda patlayan direnişle buluşurken, öbür yandan Kürt işçilerle beraber enteresan bir şantaj olayının içine düşen bir grup edebiyatçının hikâyesi... (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Olay Beyoğlu’nda Geçiyor, Cahit Duman, Agora Kitaplığı, 2018, 160 sayfa.

BEYAZ GÜRÜLTÜ – DON DELİLLO

Çağdaş edebiyatın devi Don DeLillo’dan dehasıyla sarsan bir başyapıt: Beyaz Gürültü. Zamanımızın panoramasına dönük kara bir ayna, tüketime ve tükenişe odaklı yaşamlarımıza atılan acımasız ve esprili bir bakış. DeLillo’nun kahramanı bir Amerikan üniversitesinde, siyah güneş gözlüğüyle kendi icadı Hitler Çalışmaları bölümünde ders veren bir profesör: Jack Gladney.

Gladney, tutkuyla sevdiği dördüncü eşi Babette ve çocuklarıyla, sakin bir kasabada yaşıyor ve Hitler imgesiyle sağlamlaştırdığını sandığı yaşamının az çok güvenli olduğunu sanıyor. Ne ki günün birinde gökyüzünde kara bir bulut beliriyor ve durgun görünümlü, ideal yaşam en korkunç kâbusları aratmayacak bir hale geliyor. 

Bir adamın tek kişilik medeniyeti, temellerinden sarsılıyor. Bir kadın, yakasına yapışan korkudan tuhaf bir anlaşma yaparak kurtulmayı deniyor. Kitleler, diktatörlerin önünde tek sıra olup diziliyor ve kalabalıklar Rock yıldızlarının önünde eğiliyor. Bütün bunlar fena  halde tanıdık geliyor ve bu ânı daha önce yaşamış olduğunuza dair tuhaf bir duygu sizi esir alıveriyor. Hayat bildiklerinizi hatırlamaktan, hatırladıklarınızı unutmaktan ibaret... Beyaz Gürültü: Ahir zamanlarda yaşama dair sarsıcı bir metin, dehşetli bir kehanet. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Beyaz Gürültü, Don Delillo, Çeviri: Handan Balkara, Siren Yayınları, 2018, 416 sayfa.

MODERN TÜRKİYE’NİN GELİŞİM SÜRECİNDE BASIN 1831-1913 – AHMET EMİN YALMAN

İnsanlığın, Fransız İhtilali ile içinde haber alma özgürlüğü gibi insan haklarını içeren yeni bir yola girdiği açıktır. Toplumları, rejimleri dönüştüren bu büyük devrim takip eden yüzyıllık süreçte Osmanlı Devleti gibi birçok ülkeyi derinden etkiledi. Devlet yaşamının neredeyse tüm alanlarında görülen reformların tanığı da basın kaynakları oldu. Çok geçmeden sultanın şehirlerinde de gazeteler basılmaya başlandı. Yaşanan değişimin her yönüyle yansıdığı gazetelerin Türk topraklarındaki macerası ilk olarak Ahmet Emin Yalman tarafından anlatıldı. 1831’de Takvim-i Vakayi ’nin çıkışından 1913’e kadar olan dönemi içeren ve Yalman’ın doktora tezi olarak Columbia Üniversitesi’ne sunduğu çalışma kabul edilerek 1914 yılında yayımlandı. Eser, bu alanda yazılmış ilk doktora tezlerinden biri olmasının yanı sıra, basın kaynaklarımızla ilgili derli toplu bir külliyat sunuyor. Ayrıca bir Türk aydınının Osmanlı Devleti’nin son yüzyıllarına bakış açısını ve kitapta da yer alan bir anket vasıtasıyla basına gösterilen ilgi üzerinden Osmanlı toplumunun dönemsel bir profilini sergiliyor. Modern Türkiye’nin Gelişim Sürecinde Basın, Osmanlı tarihi, toplumu, basını ve aydınıyla ilgili bilgi verirken, aynı zamanda yarım asrı aşkın bir süre gazetecilik yapan Ahmet Emin Yalman’ın kaleminden, Osmanlı gazeteciliğini Türk modernleşmesi merceğinden ele alıyor.

KÜNYE: Modern Türkiye’nin Gelişim Sürecinde Basın 1831-1931, Ahmet emin Yalman, Çeviri: Birgen Keşoğlu, İş Bankası Kültür Yayınları, 2018.

DAHA FAZLA