Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

İleri Kitap

DİRENİŞ – ERNESTO SABATO

Latin Amerika edebiyatının son büyük klasik yazarlarından Ernesto Sabato'nun ölmeden önce yazdığı son kitabı!

Direniş, insanoğlunun yaşadığı dünyaya ve çevresindeki diğer bireylere karşı yabancılaşmasını ve yozlaşmasını konu ediniyor.

Arjantinli ünlü yazar, hızlı yaşayan ve sürekli üretmek zorunda kalan insanlara artık biraz soluklanmaları gerektiğini anımsatarak haklı bir direniş çağrısında bulunuyor.

Arjantinli yazar Ernesto Sabato Direniş'te, artık unutulmaya yüz tutmuş insani değerlerin yeniden hatırlanması gerektiğini vurgularken, insanı sahte umutlara yönelten teknolojiye karşı çeşitli uyarılarda bulunuyor. Arjantin'in, özellikle de Buenos Aires'in hızlı modernleşmesinin getirdiği yabancılaşmaya, kentin temel değerlerini yitirişine vurgu yapan Sabato, modern hayatın insanı soluksuz bıraktığını, bu hız içinde insanın insanlığını kaybettiğini öne sürüyor.

Sabato sohbet havasında kaleme aldığı kitabında, çağımızın teknolojik ve ekonomik çılgınlığına karşı ahlâki ve vicdani bir direnişi savunuyor.

"Çevremizdeki küçük dünyada bir güzellik ortamı yaratamayacak hale gelip aklımızı sadece giderek daha fazla insanlıktan çıkan ve rekabetçi olan işle ilgili konulara verirsek nasıl direnebiliriz?”

(Tanıtım Bülteninden)


KÜNYE: Direniş, Ernesto Sabato, Çeviri: Pınar Savaş, Delidolu Yayınları, 2018, sayfa 140

AFORİZMALAR – TESLA  

Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bülteninden)

Aforizmalar, Nikola Tesla’nın eserlerinden özenle derlenmiş bir seçki olmasının yanında, Nikola Tesla’ya ait fotoğraflardan oluşan bir “fotoğraf albümü”nü, hayatı boyunca aldığı patentlerin çizimlerini de içermektedir. Bu yanıyla, Türkçede çıkmış en kapsamlı Nikola Tesla kitaplarından bir tanesidir.

“Nefretiniz elektriğe dönüştürülebilseydi, bütün dünyayı aydınlatmaya yeterdi.”

“Bütün canlılar, evrenin çarkında iç içe geçmiş dişlilerdir.”


KÜNYE: Aforizmalar, Nikola Tesla, Zeplin Kitap, 2018, sayfa 160

İNSAN COĞRAFYASI ATLASI – ALMUDENA GRANDES

Rosa, Maria, Fran ve Ana.

Dört kadın tesadüfen bir projede buluşurlar. Büyük bir yayınevi için fasiküller halinde çıkacak bir Dünya Coğrafyası Atlası hazırlamaktır işleri. Bu dört kadının bir ortak noktası vardır; insanın kaygılar, pişmanlıklar, tutkular ve korkularla yüzleştiği o yaşa,

o kritik evreye gelmişlerdir artık.

Atlas için veri toplayıp düzenlerken,

araştırma yaparken bir yandan da

kendi kişisel coğrafyalarındaki konumlarını belirlemek zorunda kalırlar. Bu keşif sürecini onlarla birebir yaşarken, onları, çevrelerindeki dünyayı keşfederiz: yalnızlıklar, örselenmiş hayaller, yaşlanmanın acımasızlığı ve umutsuzluğu. Hepimizin hayatı gibidir hayatları. Sıradan hikayelerdir, ama

bazen sıradan hikayelerde bile işler değişir... İmkânsız bazen olur.

(Tanıtım Bülteninden)


KÜNYE: İnsan Coğrafyası Atlası, Almudena Grandes, Çeviri: Muhittin Karkın, Alfa Yayıncılık, 2018, sayfa 566

YERYÜZÜ MÜZESİ – BİLİMKURGU KULÜBÜ

Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bülteninden)

“Bilimkurgu Kulübü’nün, Türkiyeli yazarların bilimkurgu öykülerinden oluşan bir antoloji hazırlıyor olmasına çok sevindim. Bu zor zamanlarda tüm yazarlar, yaratıcılık ilkesine bağlı yaşayan diğer yazarlardan ve bu yazarlara, finansal beklentilerin zincirlerinden kurtulmaları konusunda destek veren yayınevlerinden güç alırlar. Her birimiz, dünyanın dört bir yanında, büyük bir karanlıkta yolumuzu bulmaya çalışıyoruz diyebilirim. Böyle eserler en ihtiyaç duyduğumuz vakitlerde yakılan, etrafımızdakileri ve gitmemiz gereken yolu aydınlatan lambalardır. Bu lambaların yakıtı da hayal gücüdür. Türkiyeli okurlarım, dostlarım ve yoldaş yazarlar, bu ışığın yanmasına vesile olduğunuz için size teşekkürü borç bilirim.”

Ursula K. Le Guin


KÜNYE: Yeryüzü Müzesi, Bilimkurgu Kulübü, İthaki Yayınları, 2018, sayfa 312

ZAMANIN AĞIZLARI – EDUARDO GALEANO

Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bülteninden)

Kronikle şiiri, masalla manifestoyu birleştiren bu kısa ve son derece çarpıcı
öyküler, muktedirlerin sıklıkla ve uzun süre susturduklarının sesini çoğaltmak için bir araya geliyor.

Eğer kulak verirseniz evrensel kakofoninin içinde birbirine cevap veren yankıları
sezebilirsiniz: ilk ve son soluk, yaprakların hışırtısı, aşk sözcükleri, öfke haykırışları, örümceklerin serenatları, zorla sökülüp alınan itiraflar, fısıldanan
sırlar ve çocukların ağzından çıkan hakikatler. Zamanın Ağızları etten kemikten ve sesinden yoksun bırakılmış bir dünyanın sessizliklerini parçalıyor...

Muhammed Eşref okula gitmiyor.
O, güneşin doğuşundan ay görününceye kadar çalışıyor; Pakistan’ın Umar Kot köyünden dünya
stadyumlarına doğru yuvarlanan futbol toplarını kesiyor, kırpıyor, deliyor, biçip
dikiyor. Muhammed on bir yaşında,
beş yıldır bu işi yapıyor. Eğer okumayı bilseydi, İngilizce okuyabilseydi, elinden
çıkan her işe kendisinin yapıştırdığı şu uyarıyı okuyabilecekti:

“Bu top çocuklar tarafından üretilmemiştir.”


KÜNYE: Zamanın Ağızları, Eduardo Guleano, Çeviri: Bülent Kale, Sel Yayıncılık, 2018, sayfa 363

BAKMADIĞIMIZ BİR YER KALMIŞTI – AHMET TULGAR

Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bülteninden)

“İç savaş bütün diğer savaşların da mantığının en net göründüğü yerdir. Komşunu vur. En yakınını. Belki de bu yüzden işte iç savaştan geçmiş toplumlar dünya üzerinde yapılmış bütün savaşların suçunu da üstlenmiş gibidir. Bu yüzden utanırlar iç savaş mağdurları. İşte tam da bu utanç, caddelerdeki, sokaklardaki ya da şimdi bu kafede yüzlerdeki bu utanç ifadesi, demin kaldırımda seyrettiğin o dinamizmi müstehcen hale getiriyor. Ölümcül bir müstehcenlik sergiliyor Beyrut şimdi.”

İster ülkelerin içinden geçtiği iç savaşlar olsun, ister bireylerin kendi içinde yaşadığı ve yaşattığı iç savaşlar, Bakmadığınız Bir Yer Kalmıştı’daki öykülerin gizli izleği. Müdahale edememişliğin, ya da önlemeye yetememişliğin dünyaya iradesiyle bakan insana yüklediği o ağır yükü anlatıyor Ahmet Tulgar öykülerinde.  Her zamanki titiz dili, hep eksilterek şeffaflaştıran anlatımıyla.


KÜNYE: Bakmadığımız Bir Yer Kalmıştı, Ahmet Tulgar, Can Yayınları, 2018, sayfa 120

DAHA FAZLA