Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Bu hafta da yepyeni kitaplar var vitrinimizde. Bol kitaplı bir hafta dileriz.

- BABİL PRENSESİ - VOLTAIRE

Şair, romancı, oyun yazarı, sivri dilli tartışmacı, filozof, tarihçi ve ahlâkçı Voltaire, Fransız yazarlarının en büyüklerindendir. Aydınlanma Çağı on sekizinci yüzyılda Fransız düşüncesi bütün Avrupa’yı etkilerken Voltaire de Fransız düşüncesini etkilemiştir. Tüm yapıtlarında doğayı, özgür düşünceyi, bilimi ve insanın mutluluğu için toplum yaşamında laikliği savunan Voltaire, sağlığında yayımlanan son yapıtlarından biri olan Babil Prensesi’nde de bu çizgisinden şaşmıyor. Gerçekdışı dekorlarda geçen inanılmaz olayları zevkli bir dille anlatırken okurunu aydınlatmaktan geri kalmıyor. Babil Prensesi, eski çağlarda geçen bir aşk masalı. Hükümdar babası, güzeller güzeli kızı Formozant’a yaraşır bir damat bulmak için bir yarışma düzenler. Yarışmaya yalnızca Mısır firavunu, Hint şahı ve İskitlerin kralı katılır. Ancak son anda yakışıklı bir genç çıkagelir. Bir çobandır bu genç adam. Tek boynuzlu bir atı, bir anka kuşu ve bir uşağı vardır yalnızca. Prensese deli gibi âşık olur; aşkı karşılıksız değildir...


Babil Prensesi, Voltaire, Çev: Hamdi Tuncer, Yitik Ülke Yayınları, 2018

 

- KIYIDAN UZAKTA - MEHMET EROĞLU

Uzun bir mektup, merhamet istemeyen bir kadın, dalgalı deniz, içli bir itiraf ve “cici kızın” isyanı, derin ve tatlı hazlar, kırık ve tutkulu sevişmeler…
Mehmet Eroğlu, tarzının çok ama çok dışında, başka türlü bir hikâye anlatıyor, yalana dolana, sürüsüyle yeknesaklığa, bulutlu hayata meydan okuyan bir kadını konuşturuyor.
Kıyıdan Uzakta, çarpışmanın novellası, her şey soğuk ve solgunken, yaprak yaprak açılan bir bahar aşkıyla şaşırtıyor...


Kıyıdan Uzakta, Mehmet Eroğlu, İletişim Yayınevi, 2018

 

- YASEMİN ADAM - UNICA ZURN

“Umuttan kurtuluş özgürlüktür,” diyen Unica Zürn, 1970 yılında bir otelin altıncı katından atlayarak yaşamına son veriyor.

Alman edebiyatının en sıra dışı yazarlarından olan Zürn'ün yaşamı ve yapıtları birçok açıdan Tezer Özlü'yü hatırlatıyor. Metinlerine sirayet eden intihar teması ve otobiyografik izler, psikiyatri kliniklerinde geçirdikleri zamanlar… Unica Zürn, Yasemin Adam romanıyla şizofrenisini konuşturuyor. Hastalığının bastırılmış ve sınırlandırılmış düşüncelerini yazıya geçiriyor.


Yasemin Adam, Unica Zurn, Çev: Kansu Kanber, Dedalus Kitap, 2018

- TAZI YOLCULUĞU - CHARLES DARWIN

Tazı Yolculuğu hiç şüphesiz Charles Darwin’in hayatındaki en şekillendirici ve en etkili olaydı. 1831’de başlayıp 1836’nın sonlarına doğru tamamlanan bu yolculuk onun yumuşak başlı ve amaçsız bir genç adam olmaktan çıkıp doğa tarihi ve jeoloji konusunda bilgi sahibi bir uzman haline gelmesini sağladı. Yolculuk Darwin için eşsiz bir fırsattı ve bilimsel gözlemler yapmasını, hayvan ve bitki türlerini toplamasını, o zamanlar Avrupalı doğa bilimcilerin çok az fikir sahibi olduğu bir dizi ülkeye seyahat etmesini sağladı. Yolculuk sayesinde din adamı olmaktan vazgeçti ve Londra’nın elit bilim dünyasına katılması gerektiğine ikna oldu. Bu keşif gezisi sayesinde bulduğu türleri sınıflandırdı ve onları tanımladı, gördüğü çoğu şeyle ilgili pek çok kitap ve bir sürü makale yazdı.
 
Darwin Tazı ile yolculuğa çıkmasaydı bugün Birleşik Krallığın en büyük müzelerine dağılmış olan önemli koleksiyonlara, Araştırmalar Günlüğü’ne, Tazı’nın dünya çevresinde yaptığı seyahatlerden elde edilen zoolojik ve jeolojik açıklamaların anlatıldığı metinlere ve tabii ki evrim teorisi diye bir şeye asla sahip olamazdık.
 
Tazı’da geçirdiği dönem Darwin’in hayatının en muhteşem dönemiydi. Türlerin Kökeni’ni yayımladıktan ve biyolojik devrim yavaş yavaş tamamlandıktan çok sonra, altmış yedi yaşındayken bile Darwin otobiyografisinde hâlâ “Tazı ile çıktığım yolculuk hayatımda yaşadığım en önemli olaydır ve kariyerimin bütün seyrini bu yolculuk belirledi” der.


Tazı Yolculuğu, Charles Darwin, Çev: Derman Kızılay, Pinhan Yayıncılık, 2018

- SEN AĞA BEN AĞA BU UNU KİM ELEYE? (Ermenice) - ROBER HADDECİYAN

Özellikle genç kuşak Ermenice okurların ilgisini çekecek mizah ve bilgelik dolu bir kitap ‘Tun ağa yes ağa mer alürı ov ağa’ (Sen Ağa Ben Ağa Bu Unu Kim Eleye?). İstanbul’da Ermenice edebiyatın en üretken yazarlarından, ‘Nor Marmara’ gazetesi genel yayın yönetmeni Rober Haddeciyan’ın eseri, Ermenice deyişlerin zengin dünyasına bir giriş niteliği taşıyor. Halkın yüzyıllar, belki binlerce yıl eskilere dayanan bir birikimin imbiğinden damıtarak sadece birkaç kelimeye sığdırdığı bu sözleri Haddeciyan kolay ve zevkli bir anlatımla, basit bir dille anlatıyor. Deneyimli yazar, deyimlerden söz ederken güncel gelişmelere ve yaşamın her anında karşılaştığımız veya maruz kaldığımız olaylara da değiniyor, keskin gözlem yeteneğini ve usta işi tahlillerini de konuşturuyor. Haddeciyan’ın ‘Nor Marmara’da yayımlanan “Ermenice Deyişlerden İlhamla” başlıklı yazı dizisinden derlenen kitap, tanınmış karikatürist Sarkis Paçacı’nın muzip çizgileriyle renkleniyor. Gençlerin ve kendini genç hissedenlerin Ermenice dilinde basit ve akıcı bir metin okumaları, eğlenirken düşünmeleri için güzel bir fırsat...


Sen Ağa Ben Ağa Bu Unu Kim Eleye? - Rober Haddeciyan, Aras Yayıncılık, 2018

DAHA FAZLA