Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

2017’nin bu son gününde yılın son Vitrin’inini de okunmaya değer olduğunu düşündüğümüz kitaplarla bezedik. Umutlarımızın çoğalacağı, umutlarımızı çoğaltacak kitaplarla birlikte olacağımız yeni bir yıl dileğiyle…

SAATLER – MİCHAEL CUNNİNGHAM

Üç ayrı zaman diliminde üç ayrı ayrıksı kadının birbirine koşut hikâyeleri: Sinir buhranlarıyla boğuşan ünlü yazar Virginia Woolf; eskiden sevgilisi olan şair dostu için bir parti düzenleyen New York’lu biseksüel editör Clarissa Vaughan; California banliyösünde kapana kısılmış, intiharın eşiğindeki ev hanımı Laura Brown. Umut ile umutsuzluk, yaşam ile ölüm arasında bocalayan muallakta kalmış koygun hayatlar.

1999 yılında Pulitzer ve Pen Faulkner ödüllerinin sahibi olan roman 2003’te beyazperdeye aktarıldı ve Virginia Woolf rolüyle Nicole Kidman’a En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar kazandırdı. İlknur Özdemir’in 2000 Dünya Kitap Çeviri Ödülü’ne layık görülen ustalıklı çevirisiyle. (Tanıtım Bülteninden)


KÜNYE: Saatler, Michael Cunningham, Çeviri: İlknur Özdemir, Kırmızı Kedi Yayınları, 2017

TEZ NASIL YAZILIR? – UMBERTO ECO

Mühim olan, yaptığımız işi keyifle yapmaktır. Eğer sizi ilgilendiren bir konu seçtiyseniz, eğer tezinize gerçekten kısa da olsa üzerinde yoğunlaşacağınız bir zaman ayırdıysanız (…) o zaman tezin bir oyun gibi yaşamınızda yer alacağını fark edeceksiniz, bir bahis, bir hazine avı gibi bir şey olduğunu anlayacaksınız.

Umberto Eco’nun 1977’de yayımlandığından bu yana yirmiye yakın dile çevrilmiş olan bu eseri, çiçeği burnunda tez öğrencileri, akademisyen adayları ve tez danışmanları için önemli bir rehber niteliğinde. Eco’nun İtalya’da öğrenciler için kaleme aldığı bu kitap, “iyi bir araştırma yapmak için gereken kurallar dünyanın her yerinde aynı” olduğundan Türkiye’de de başucu kitabı olmaya aday.

Tez Nasıl Yazılır? kendine özgü mizahi üslubuyla metnin derli toplu ve anlaşılır şekilde kaleme alınması için nelere dikkat edilmesi gerektiğine ışık tutuyor. Ayrıca bilgi fişleriyle çalışma yöntemini aktarması ve Eco’nun kendi tezi için aldığı notları içermesiyle tarihî bir belge olma özelliğine de sahip. Ancak bunların da ötesinde, bilimsel etiğin ne olduğunu ve ne olmadığını bizlere hatırlatması açısından son derece önemli bir yapıt. (Tanıtım Bülteninden)


KÜNYE: Tez Nasıl Yazılır?, Umberto Eco, Çeviri: Betül Parlak, Can Yayınları, 2017, 318 sayfa

HAVA NASIL TARİH YAZAR? -  RONALD D. GERSTE

  İklim, tarihi nasıl şekillendirdi? Coğrafya kader mi?

•             Dünyanın kaderini değiştiren iklim değişikliklerinin ardında ne yatıyordu?

•             Roma’nın bir dünya imparatorluğuna dönüşmesini sağlayan neydi?

•             Amerika kıtası Colomb’dan önce nasıl keşfedildi?

•             Maya kültürü neden bir anda yeryüzünden silindi?

•             İklim, devrimlere nasıl zemin hazırladı?

•             Napoléon Ruslara boyun eğdirebilir miydi?

•             Hitler’in orduları nasıl mağlup oldu?

•             20. yüzyılın iklim felaketlerinin ardında neler var?

Ronald D. Gerste’nın hava şartları ve iklimin tarihsel sonuçlarını mercek altına aldığı çalışması Hava Nasıl Tarih Yazar, iklimin çok sayıda değişkene bağlı dinamik yapısını tarihsel kırılma anlarıyla örneklerken insanın doğayla etkileşiminin hava şartları üzerindeki bazen bir medeniyeti sona erdirebilecek kadar kritik sonuçlarına dikkat çekiyor. İklim tarihi verilerinden yola çıkarak iklim değişikliklerinin ne felaket senaryolarının bahsettiği kadar insan merkezli ne de somut gerçekliği inkâr edenlerin iddia ettiği kadar insandan bağımsız olduğunun altını çizerken, günümüzde iklim sorunlarına nasıl yaklaşmamız gerektiğine dair akılcı bir öngörü sunuyor. (Tanıtım Bülteninden)


KÜNYE: Hava Nasıl Tarih Yazar, Ronald D. Gerste, Çeviri: Meltem Karaismailoğlu, Kolektif Kitap, 2017, 224 sayfa

OLMAYAN KUŞLAR ANSİKLOPEDİSİ – ECE TEMELKURAN

İki kanatlı ve iki ayaklı bir canlı bize hem özgürlüğü, serüvenciliği ve mutluluğu, hem de yuva rahatlığını, güveni ve nikbinliği hissettiriyor. Kalabalığın ve gürültünün içinde sesi kısılmış, yolunu zaman zaman kaybetmiş olsa da, hem gökte hem de yerde umudu tazeleme işçiliğine devam ediyor.

Yazar, hiç var olmamış şakacı, hüzünlü, neşeli, melankolik, çilekeş kuşlar tasavvur ediyor. Çizer de onlara formlarını, renklerini giydiriyor.

Ece Temelkuran ve M.K. Perker, aynı gökyüzünün altından bize bir kuş ağacı gönderiyorlar; berrak bir gökyüzü ve neşeli topraklar istiyorsak eğer, hayal etmenin hakkı da verilsin diye. (Tanıtım Bülteninden)


KÜNYE: Olmayan Kuşlar Ansiklopedisi, Ece Temelkuran, İllistrasyonlar: M.K. Perker, Karakarga Yayınları, 2017, 136 sayfa

TANRI KUŞLARIYLA BULUŞMAK – URSULA L.GUİN

Ursula K. Le Guin, şaşırtıcı ve güçlü şiirleriyle Yitik Ülke’de. Gökçenur Ç.’nin enfes çevirisiyle, şiir okurlarına benzersiz bir yolculuk fırsatı... Keşfedin...

Bu nefes başka bir nefes.

Ne alındı, ne salındı geçmişte.

Ölüm susunca konuşan bir ses

Ertesiz bir şimdide.

 

Bir nefes alıyorum tekil bir nefes.

Bir an için ağzımda özgürlüğün tadı.

Başlıyor dans, es rüzgâr es,

gibiyim söğüt dalında bir söğüt yaprağı.

 (Tanıtım Bülteninden)


KÜNYE: Tanrı Kuşlarıyla Buluşmak, Ursula L. Guin, Çeviri: Gökçenur Ç. , Yitik Ülke Yayınları, 2017,  168 sayfa

ÇEHOV DA BENİM GİBİ BİR YAZARMIŞ – TURGUT YÜKSEL

Çınar Yayınları’nın Büyüyen Kitaplar serisinin üçüncü kitabı “Çehov da Benim Gibi Bir Yazarmış” çocuklara hikâye yazmanın ipuçlarını veriyor ve edebiyatın kapılarını aralıyor.

Turgut Yüksel’in yazıp resimlediği Çehov da Benim Gibi Bir Yazarmış, klasik kitaplardan çok farklı. Özel kapağı ve sürprizli iç baskısıyla edebiyatın ve okuma alışkanlığının keyfini çıkarmak için oyunlu bir tasarım sunuyor. Kitabı okuyup bitirdikten sonra ortaya çıkan posterse tam da çocukların odalarını süslemelik… Her şey bir hikâye kitabı okumamla başladı. Kitaptaki  öyküler o kadar güzeldi ki maceradan maceraya götürdüler beni. Biraz güldüm, biraz düşündüm, biraz da hüzünlendim. Sonra ne mi oldu? İçimde bir hikâye yazma isteği doğdu. Meğerse ben de bir yazarmışım, hem de Çehov gibi.

Büyüyen Kitaplar kitap sevdalısı herkes için ama en çok çocuklar için…  (Tanıtım Bülteninden)


KÜNYE: Çehov da Benim Gibi Bir Yazarmış, Turgut Yüksel, Çınar Yayınları, 2017, 32 sayfa

DAHA FAZLA