Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrinimizi bu hafta da okunası kitaplarla donattık. Bol kitaplı bir hafta diliyoruz.

- GÖZE GÖZ / Suç ve Cezanın Küresel Tarihi - MITCHEL P. ROTH

Suç ve ceza... İnsanlık tarihinin başlangıcından gelip günümüzün dijital dünyasına bağlanan iki kavram. Ve bu uzun yolculuk boyunca cinayetler, hırsızlıklar, tecavüzler, yolsuzluklar, savaş suçları, bunların yanı başında idam, hapishane, sürgün, toplumsal baskı, linç...

Göze Göz’deMitchel P. Roth oldukça güç, büyük ölçekli bir işe soyunuyor, suç ve cezanın farklı farklı coğrafyalarda, farklı farklı zaman dilimlerinde izini sürerek evrensel bir tarihini yazmaya gayret gösteriyor. Bu çalışmada Hammurabi Kanunları’na da Roma hukukuna da şeriata da Anglosakson hukuk geleneğine de yer var; yazar değişen zaman ve mekân içinde suçun tanımının yaşadığı evrimi, belli bir kültürde veya bir dönemde suç kabul edilenin bir başkasında nasıl normale dönüştüğünü, bununla birlikte doğal olarak suç karşısındaki yaptırımların da farklılaşıp yeni bir kimliğe büründüğünü incelikli, ayrıntılı bir biçimde ele alıyor. (Tanıtım Bülteninden)

Künye: Göze Göz / Suç ve Cezanın Küresel Tarihi, Mitchel P. Roth, Çev: Barışhan Erdoğan, Can Yayınları, 2017.

- GİZEMLİ YABANCI /  MARK TWAIN

Bir hayvan acıya sebep olduğunda bunu masumca yapar. Yanlış değildir bu. Çünkü onun için yanlış diye bir şey yoktur. Hiçbir hayvan acı vermenin hazzından dolayı yapmaz bunu. Yalnızca insan yapar; sahip olduğu kırma ahlak duygusundan yola çıkarak!”

Üç sıkı arkadaş; Nikolaus, Seppi ve Theodor’un hayatları karşılarına çıkan bir yabancıyla büyük bir değişime uğrar. Meleklerin soyundan geldiğini söyleyen Şeytan, insanların düşüncelerini okuyarak onların tüm istediklerini yerine getirmekle kalmaz; erkek çocukları için adeta bir cennet olan Eseldorf insanlarının da hayatında köklü değişimlere sebep olur. Mark Twain, Gizemli Yabancı’da, Şeytan’la insanların ilişkisi üzerinden erdem, iyilik-kötülük kavramlarını tartışıyor, insan ırkının neler yapabileceğini, ne kadar ileri gidebileceğini düşünmemize olanak sağlıyor. (Tanıtım Bülteninden)

Künye: Gizemli Yabancı, Mark Twain, Çev: Batuhan Taş, Alakarga Yayınları, 2017.

- DENİZ - JOHN BANVILLE

Max Morden, karısının ölümüyle birlikte yüreğinde onulmaz bir acıyla kalakalan bir adam, yetişkin kızıyla bağları koptu kopacak bir baba ve güya Fransız ressam Pierre Bonnard hakkında monografi yazmakla uğraşan bir sanat tarihçisi. Çocukken ailesiyle birlikte gittiği bir sahil kasabasında konaklıyor. Anılarındaysa Chloe ve Myles adlı ikiz kardeşlerin esrarlı hikâyesi var. Hafızasını yokladıkça gemi azıya alan düşlem gücü, olmadık menfezlerde başıboş gezinirken, durgun çalkantısız denizin üzerindeki pus da ağır ağır kalkmaya başlıyor.

Sevgi, keder ve hatırlama üzerine kurulu, dehşet ile mizahın kusursuz bir şekilde dengelendiği, bir solukta okuyacağınız dorukta bir yapıt. (Tanıtım Bülteninden)

Künye: Deniz, John Banville, Çev: Suat Ertüzün, Kırmızı Kedi Yayınları, 2017

- CENNET CEHENNEM ARAF - LAURENT QUINTREAU

Ya cehennem öte tarafta değil de çok uluslu bir şirketin yönetim kurulundaysa?

“Pek kıymetli” bir yönetim kurulu toplantısı sırasında masanın etrafındaki on bir yönetici söz alıyor. On bir ses, bu romanı Dante’ninCehennem’indeki çemberler misali oluşturuyor. Gündemleri kâr payı, yeniden yapılanma ve işten çıkarma gibi konular. Ama diğer yandan küçük, mahrem mevzular, yüksek sesle itiraf edilmeyecek arzular da.

Anne yöneticinin anbean programlı gündelik hayatından, eski şirket patronunun kendini yok etme üzerine kurulu aşırı şiddetine; cool gencin edepsizliğinden, insan kaynakları müdürünün buz gibi umutsuzluğuna; güçlü kadının soğuk sapıklığından, züppe bürokratın şehvetli fantezilerine hepsinin tek bir ortak yani var: Her biri, kendi tatminsizliğinin hatta deliliğinin arkasında, diğerlerine karsı savaşıyor.

Bu İlahi Komedya’nın merkezinde de, Lucifer misali, hükümdar Rorty bulunuyor. Yönetim kurulu başkanı. Elleri temiz, gök gözlü bir seri katil! Cennet, Cehennem ve Araf, iş dünyası cangılı ve nevrozlarına karsı gülünç ve acımasız bir saldırı.(Tanıtım Bülteninden)

Künye: Cennet Cehennem Araf, LaurentQuintreau, Çev: Aslı Anar, Dedalus Kitap, 2017.        

- SESSİZ KALMA - ANGIE THOMAS

Polis tarafından vurulduğuna şahit olduğunda, bu iki dünya arasındaki hassas dengesi bozulmaya başlamıştı çünkü Khalil herhangi bir tehdit oluşturmuyordu. Çok geçmeden, Khalil’in ölümü manşet olmuştu. Bazıları ona gangster diyor, bazıları ise onu uyuşturucu satıcısı bir çete üyesi olarak bile betimliyordu. Starr’ın okuldaki en yakın arkadaşı, Khalil’in bunu hak etmiş olabileceğini bile düşünüyordu. Polislerin bu olayla çok ilgilenmediği anlaşıldığında ise bunu protesto edenler sokaklara dökülüp Starr’ın mahallesini âdeta bir savaş alanına dönüştürdü. Herkesin bilmek istediği tek bir şey vardı: O gece ne olmuştu? Bunun yanıtını verebilecek tek kişi de Starr’dı. Fakat Starr’ın söyleyecekleri ya da söyleyemedikleri adalet için verdiği bu savaşta kendi hayatını bile tehlikeye atabilirdi. Angie Thomas’ın, sıradan bir kızın kendini sıradışı bir durumda bulması hakkındaki bu ilk romanı, ırkçılık ve polis şiddetini; zeki, yürekli ve geri adım atmayan bir dürüstlükle anlatıyor.(Tanıtım Bülteninden)

Künye: Sessiz Kalma, Angie Thomas, Çev: Boran Evren, Yabancı Yayınları, 2017.

- ÇİZGİNİN ÇİZGİSİ - HİCABİ DEMİRCİ

Usta karikatürist Hicabi Demirci rehberliğinde, içinizdeki gizli karikatüristi uyandırmaya hazır mısınız?İyi bir karikatüre imza atabilmenin en önemli unsurları nelerdir? Türk karikatür tarihine yön veren isimler kimlerdir? Bir karikatürü “doğru” yorumlayabilmek için hangi ipuçlarına sahip olmak gerekir? Peki, birkaç basit adımla nasıl karikatür çizilir? Başta Yunus Nadi Ödülü olmak üzere, 100’ü aşkın ulusal ve uluslararası ödüle değer görülen Hicabi Demirci’nin, karikatür sanatına ışık tutan yeni kitabı Çizginin Çizgisi, okurlarını, Türk karikatür evreninde dünden bugüne renkli bir serüvene çıkarırken, herkesi kendi çizim yeteneğini keşfetmeye çağırıyor. Esin kaynağını, Demirci’nin okullarda gerçekleştirdiği atölye çalışmalarından alan ve içeriğinde pek çok teorik bilgi ile pratik uygulamaya da yer veren bu interaktif kitap, başta öğrenciler olmak üzere her yaştan okurun görsel algısını şekillendirecek bir izlek oluşturuyor.

“Karikatürde Yöntemler”, “Genel Hatlarıyla Karikatür Tarihimiz”, “Mizahi Anlatımın Özellikleri”, “Karikatürde Kavramlar ve Görsel Yorumlama” olmak üzere dört ayrı bölümde ilerleyen Çizginin Çizgisi, şimdiye dek bu alanda hazırlanmış en kapsamlı kitap olma özelliğini taşıyor.Karikatüre tarihsel perspektiften bakmanın yanı sıra, karikatür çizimi ve karikatür yorumlama çalışmaları için çeşitli ipuçları da sunan Hicabi Demirci, karikatür kültürünü ve geleneğini disiplinlerarası bir boyutta irdeleyerek, özgün metinler ve görseller eşliğinde benzersiz bir anlatım üslubu yakalıyor. Karikatürde yer alan imgelerin zihinlerde yarattığı hayal gücünün analizi ve sentezi üzerine olgun bir yapı kuran Demirci, kitabının sonunda yer verdiği renkli karikatür seçkisi ile evrensel konulara farklı eleştiriler getirerek, okurlarını düşünsel bir yolculuğa sürüklüyor. (Tanıtım Bülteninden)

Künye: Çizginin Çizgisi, Hicabi Demirci, Desen Yayınları, 2017.

- BIBLIOTHEKA / YUNAN MİTOLOJİSİ - JAMES GEORGE FRASER &APOLLODOROS

“Bibliotheca, Apollodoros’un, önünde bulunan en iyi edebi kaynaklardan, eleştirmeden sadakatle derlediği referans bir mitoloji kaynağıdır. Karanlık başlangıçtan masalın sislerinin açılmaya, sahnedeki gerçek oyuncuların görünmeye başladığı zamana kadar Yunanlıların kavradıkları haliyle dünya tarihini bize sunar. Başka bir deyişle, Apollodoros bizi, insan belleğinin ötesinden, bütünüyle mitik çağlardan tarihin sınırına götürür.”

James Frazer ise notları ve ekleriyle bu eşsiz kaynağı zenginleştirir. Yunan mitolojisini kayıp tragedyalardan fragmanlarla bütünler. Onu başka halkların mitolojileriyle, gelenek ve görenekleriyle ve kültürleriyle karşılaştırır. Yunanlardan Afrika yerlilerine oradan Oğuz Türklerine uzanan bir topografyayla birlikte zamanı aşan bir anlatı dünyası sunar.  (Tanıtım Bülteninden)

Künye: Bibliotheka - Yunan Mitolojisi, James George Fraser&Apollodoros, Çev: Nur Nirven, Pinhan Yayıncılık, 2017.

YÖN DERGİ 6. SAYI

Bu sayımızda Türkiye’nin gündemine yoğunlaştık. Zozan Baran geçen ayın gelişmelerini değerlendirdiği yazısında sınıf siyasetinin imkanlarıüzerine akıl yürütürken solun tartışmagündeminekışkırtıcı bir müdahalede bulunuyor. Doğan Ergün ve Bülent Şık ise Cumhuriyet gazetesi davası üzerinden Saray Rejimi’nin meşruiyetarayışını ve buna karşı mücadelenin başlıklarını masaya yatırıyor.

Saray Rejimi’nin en ağır saldırılarının yaşandığı başlıklardan biri de eğitim. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aydoğan yeni müfredat sistemini ele aldığı yazısında bu saldırının ayrıntılarını gösteriyor.

Melih Fırat Ayaz geçtiğimiz ay yaşananyağışlar sonrası karşılaştığımız sel rezaletine AKP’nin kentleşme politikası açısındanyaklaşırken, Yrd. Doç. Dr. İlke Bereketli de Paris İklimAnlaşmasıüzerindendünyamızın bir çevre felaketine sürüklenişini masaya yatırıyor.

ABD, Suudi Arabistan, BAE ile Katar arasındaki gerilimi, futbolcu Neymar’ın transferini de katarak yorumlayan Emre Deveci’den sonra, Prof. Dr. Nuretin Abacıoğlu ülkemizdeki gerici saldırının önemli boyutlarından birinin, helal ilaç tartışmalarının ayrıntılarını bizlere sunuyor.

Metin Çulhaoğlu ve Can Soyer ise aynı konuyu iki farklı açıdan ele alıyor. Çulhaoğlu Türkiye solunun dergicilik pratiğini geçmişten bugüne bir gelişim süreci içinde ele alırken, Soyer de günümüzdeki yeni dergicilik eğilimini politik ve tarihsel bir bağlama yerleştiriyor.

Dergimizin bu sayısının hazırlıkları sırasında kaybettiğimiz sevgili Ahmet Cemal hocamızın anısına kendisinin önceki yazılarından birine sayfalarımızda yer veriyoruz.

Berkay Akbudak yine sinema tarihinin ilginç portlerinden birini, John Cassavetes’i bizlerle tanıştırıyor. İmre Azem ise son filmi hakkında merak ettiklerimizi içtenlikle yanıtladığı söyleşi ile sayfalarımıza konuk oluyor.

İnternetdünyasınınkülyutmazları teyit.org ile gerçekleştirdiğimiz söyleşi ise bu sayımızın en özel içeriklerinden. Son olarak Öznur Özkaya’nın kaleminden bir kitap değerlendirmesine yer veriyoruz. (Tanıtım Bülteninden)

DAHA FAZLA