Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrinimizde bu hafta da yepyeni ya da yeni baskısını yapmış ama hepsi okunası kitaplar yer alıyor. Beğeneceğinizi umarak iyi okumalar diliyoruz.

- DÖNÜŞ - TIM WINTON

Avustralya sahillerinde okyanusun tuzunun sindiği bir kasabada, geçmişleriyle hesaplaşmaya çabalayan basit insanların iç içe geçmiş öyküleri: Küsen kardeşler, dağılan aileler, çocukluk korkularıyla boğuşan yetişkinler, genç olmayı özleyen yaşlılar, hayatlarındaki gelgitlerle baş etmeye çalışıyorlar. Yolunu şaşıranların şairi Winton on yedi öyküde şiddetle, umutsuzlukla ama aynı zamanda şefkatle ve şiirsellikle, yazınının kalbini, memleketi Avustralya’yı resmediyor.

Kitaptan uyarlanan aynı adlı film 2014 yılında Avustralya Sinema ve Televizyon Sanatları Akademisi tarafından 7 dalda ödüle aday gösterilmiştir.

“Tim Winton’ın son eseri öykü derlemesi maskesi altına saklanmış bir roman, orta yaşın kasvetli yıllarında iyimser bir gezinti. Winton’ın bir coğrafyayı bütün güzelliği ve tehditkârlığıyla betimlemekteki başarısı çok etkileyici . Onu ilk defa okuyanları Winton’ın daha önceki eserlerini aramaya, sadık okurları ise yazarın bütün yazdıklarını yeniden okumaya yöneltecek.”

Künye: Dönüş, Tim Winton, Çev: Seda Çıngay Mellor, Yüz Kitap, 2017.

 

- IZA'NIN ŞARKISI - MAGDA SZABO

Iza, babası ölünce yalnız kalan annesini yanına almak ister. Doktor kızıyla gurur duyan yaşlı kadın, sürdürdüğü taşra hayatını, anılarını, alışkanlıklarını, bir anlamda kimliğini bırakıp başkente taşınır. Ne yazık ki, yirminci yüzyılın ikinci yarısında, savaş sonrasında büyük bir hızla değişen Macar toplumunda, yalnızlık ve kuşak çatışması anlamına gelmektedir bu.

Szabó ilk kez 1963 yılında yayımlanan romanında, insani değerlere en bağlı, en idealist kişilerin bile yakınlarını anlamakta nasıl yetersiz kalabileceğini, insan ilişkilerine sızan empati yoksunluğunu anlatıyor.

Magda Szabó’yu keşfettiyseniz altın bir balık yakaladınız demektir. Yazmakta olduğu bütün kitapları alın, ileride yazacaklarını da.

Künye: Iza'nın Şarkısı, Magda Szabo, Çev: Hakan Tansel, YKY, 2017.

 

- MADDE KARA - HÜSEYİN KIRAN

Kıran’ın ilk kez on üç yıl önce yayınlanan ve yıllar içinde çoğalan bir ilgiyle kendi okur kitlesini yaratan, gücünü en çok öfkeden alan, derin ve bir o kadar katmanlı şiirleri, uzun bir aranın ardından yeniden okurla buluşuyor.

Resul (Şubat 2017, Sel Yayıncılık) ve Dağ Yolunda Karanlık Birikiyor (Kasım 2016, Sel Yayıncılık) romanlarıyla keskin kaleminin devamlılığını ispat eden Kıran’ın şiirleri, bir edebiyat yolculuğunun ilk kıvılcımları olarak düştüğü yeri yakıyor.

“kırçıl kıpırtılarla dolu ağzım adım azgın, kamçılı nehirlere verilsin hayatta çünkü hep, akmak halinde vardım hayatı hıncın mükemmel terazisiyle tarttım sarı sanrılarla yıkadım yüzümü kendime kelimelerden binalar yaptım”

Künye: Madde Kara, Hüseyin Kıran, Sel Yayıncılık, 2017.

 

-  BULUT BULUT ÜSTÜNE - ETHEM BARAN

“Özellikle yolda yürürken, dışarıdayken olurdu; beni birilerinin izlediğini, gölgemmiş gibi benimle birlikte yürüdüğünü ama her nedense yukarılardan bir yerlerden beni gördüğünü düşünürdüm. Hareketlerime dikkat ederdim. Oyuna dalarsam unuturdum; bazen de günlerce aklıma gelmezdi izlendiğim.”

Ethem Baran gündelik hayattan yalın kesitler aktarmadaki, herhangi bir insanın başına gelebilecek herhangi bir olayı anlatmadaki ustalığına sağlam bir halka ekliyor Bulut Bulut Üstüne’yle.

Karısını bir başkasından kaçırarak evlenen adamın, karısının şimdi de bir başkasına kaçabileceği kuşkusunu; bir türlü yaşadıkları yerden kopamayan, kendilerini orayı bekleyen deniz fenerleri olarak gören kasabalıları veya hiç kimsenin tanımadığı, kıyıda köşede kalmış yazarları… Hepsini bir sarrafın mercek üzerinden eğildiği değerli bir kuyummuş gibi inceliyor, ince ince yazıyor.

Künye: Bulut Bulut Üstüne, Ethem Baran, İletişim Yayınları, 2017.

 

- TUZDAN HEYKEL - LEOPOLDO LUGONES

“Hiç kimse mutluluğu gizleyemez; gururlu ve ketum olmasına karşın Lugones’in kederi apaçık ortadaydı. Kırk yıl kadar önce, intihar ettiğini bana telefonla haber verdiklerinde üzüldüm ama şaşırmadım, çünkü vazgeçme ve yadsımalarla dolu tüm yaşamının gecikmiş bir intihar olduğunu düşündüm. Seneca’nın bile kayıtsız kalamayacağı bir özdeyişinde, Lugones, ‘Yaşamının efendisi olan insan, ölümünün de efendisidir,’ demişti”

-Jorge Luis Borges-

Künye: Tuzdan Heykel, Leopoldo Lugones, Haz: Jorge Luis Borges, Çev: İdil Dündar, Kırımızı Kedi Yayınları, 2017.

 

- PANAYIR SİHİRBAZI - PINAR GÖÇER

Yağmurlu Kasabası’nda gerçekleşen hırsızlıklar herkesin keyfini kaçırıyordu. Kasaba halkı tedirgin bir şekilde hırsızın yakalanmasını bekliyordu. İkizler Hayal ve Rüya, ağabeyleri Burak ve kuzenleri Cengiz birdenbire maceranın içine düştüler. Hayal’in kasaba panayırında gördükleri, sıradan bir yaz tatilini soluksuz bir kovalamacaya dönüştürecektir.

Hırsızı bulmaya çalışan çocuklar başlarını belaya sokmadan gerçekleri ortaya çıkarabilecekler miydi? 

Künye: Panayır Sihirbazı, Pınar Göçer, İthaki Yayınları, 2017.

DAHA FAZLA