Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Çeşitli kategorilerden en yeni çıkan kitaplardan İleri Kitap okuyucularının beğeneciğini umduklarımızı seçtik. Ayrıca edebiyat, kültür ve sanat dergisi olan Kuledibi'nin 3., siyaset ve kültür dergisi olan Yön'ün 5. sayısı da seçkilerimiz arasında. İyi okumalar dileriz.

ANADOLU’NUN UMUDU: AYDINLIK – ÖNER YAĞCI

Değerli yazar Öner Yağcı kendisine 2016 Vedat Günyol Deneme Ödülü’nü kazandıran bu kitabında okuyacağınız denemeleriyle, Anadolu’ya borcunu ödüyor. Anadolu’nun Umudu: Aydınlık, üzerinde yaşadığımız toprakların bereketini ve Anadolu’nun en değerli meyvesinin Cumhuriyet olduğunu anlatıyor.

Öner Yağcı, emperyalizme, küreselleşmeye, postmodernizme karşı, okurun önüne cesareti ve ütopyayı koyuyor. “Yeni dünya düzeni”nin yalnızca korkunç bir savaş dönemine karşılık geldiğini göstererek, “büyük insanlık”a sesleniyor. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Anadolu’nun Umudu: Aydınlık, Öner Yağcı, Kırmızı Kedi Yayınları, 2017, 224 sayfa.

 

TENEDOS: RÜZGÂRLI SÖYLENCELERİN ADASI BOZCAADA – BÜLENT AKGEZER

Bülent Akgezer'den, Bozcaada tarihi ve Bozcaada kültürü üzerine hazırlanan benzersiz bir kitap. Yolu adaya düşen, adayı özleyen, merak eden herkese şaşırtıcı bir yol haritası. Adanın bilinmeyenlerini keşfetmek için okuyun. 

Bazı olaylar, bu geçmişi uzaktan ilgilendirse bile, sonuçta bu topraklar ve denizlerde yaşayan insanların, bizim insanlarımızın geçmişle şekillenen, bugünkü dünyalarını anımsamaya ve anlamaya çalıştım. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Tenedos: Rüzgârlı Söylencelerin Adası Bozcaada, Bülent Akgezer, Yitik Ülke Yayınları, 2017, 288 sayfa.

 

FIRAT’IN VEFASI, DİCLE’NİN ÇIĞLIĞI – YELDA KARATAŞ

Yelda Karataş’ ın hikayeleri bize tarihten süzülmüş bir şiir gibi geliyor.

Yılların akışıyla bilgeleşmiş bir kadının sesi bu sanki. Ama sadece huzur dolu değil.

Bu hikayeler aynı zamanda derinlerden gelen bir çığlık. Belki ardındanda bir şairin dokunuşu ve duyarlılığı saklandığı içindir. -Mario Levi-  (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Fırat’ın Vefası, Dicle’nin Çığlığı, Yelda Karataş, Titanic Yayınları, 2017, 136 sayfa.

 

KURAK – JANE HARPER

Luke Hadler’ın namlusunun ucunda önce karısı ve çocuğu, ardından da kendisi var. Kiewarra’nın tarım topluluğu her gün ölüm kalım meseleleriyle karşı karşıya. İçlerinden biri, olur da bu yükün altından kalkamazsa…

Onu yirmi yıl önce reddetmiş insanlardan dolayı federal dedektif Aaron Falk cenaze törenleri için Kiewarra’ya dönme konusunda isteksizdi. Ancak dedektiflik hünerleri, Hadler davasıyla ilgili gerçeklerden ve bu cinayet-intihar vakasından şüphe duymasına neden olmuştu.

Falk ölümleri daha derinlemesine araştırdıkça eski yaralar da açılmaya başlıyor: Falk ve çocukluk arkadaşı Luke’un paylaştığı, Falk’un uzun zaman önce unutulduğuna inandığı, Luke’un ölümüyle ortaya çıkmaya başlamış olan bir sır…

 

“Sıcağı hissedecek ve toprağı tadacaksınız. Kurak, güneşte kavrulmuş bir kasabanın en sıcak köşesine ışık tutan harikulade bir suç romanı.” –Michael Robotham

“Okuduğum en iyi romanlardan biri. Avustralya’nın yakıcı sıcağını hissedebiliyordum. Her bir sözcüğü mükemmele yakın. Anlatı, bildiğinizi sandığınız her şeyi dev bir dalga misali yıkarcasına silip atıyor. Bu romanı okuyun!” –David Baldacci

 “Nefes kesici bir roman. Anında kapılacaksınız. Her sayfa yeni bir sırrı açığa çıkaracak.”

-The New York Times- (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kurak, Jane Harper, Çeviri: Pınar Polat, İthaki Yayınları, 2017, 360 sayfa.

 

KULEDİBİ DERGİSİ 3. SAYI

Kültür sanat edebiyat dergisi Kuledibi, “Ağaç” temalı üçüncü sayısıyla okurlarıyla buluşmayı bekliyor.

Bu sayıda kimler var?

Tunç Kurt, Fatih Külahçı, Mustafa Kara, Miraç Ağca öyküleriyle; Ali Kayaalp, Emre Zeytinoğlu, Ezgi Tek, Osman Palabıyık, Zeynep Gambetti ve Umut Kalkan incelemeleriyle; Yunus Emre Gök müzik listesiyle; Burcu Meltem Tohum, Halil İbrahim Sağlam sinema incelemeleriyle; Burcu Demir, Gizem Yerlikaya edebiyat incelemeleriyle;  Elif Okan Gezmiş, Emek Erez ve Ercan Dalkılıç denemeleriyle, M. Taha Tunç çevirileriyle; Hasan Cem Çal film listeleriyle; Fatma Kurnaz, Aleksandra Fabia, Rahime Orak Boran ve Gizem Malkoç çizimleriyle yer alıyor.

YÖN DERGİSİ 5. SAYI

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a başlattığı Adalet Yürüyüşü, kısa sürede CHP’nin ötesine geçen bir ilgiye konu oldu. Saray Rejimi’ne karşı daha kapsamlı ve dirençli bir mücadeleye ihtiyaç artarken, Adalet Yürüyüşü ile atılan adımın harekete geçirici bir rol oynayıp oynayamayacağı da tartışmaların en fazla yoğunlaştığı konu. Bu kapsamda dergimizin bu sayısında Adalet Yürüyüşü’ne ve ötesine geniş bir yer ayırdık.

Can Soyer’in Adalet Yürüyüşü’nün daha öteye taşınması gerektiğini vurguladığı yazının ardından, CHP milletvekilleri Özgür Özel, Ali Şeker, İlhan Cihaner, Mahmut Tanal, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, Yüksel Direnişçisi Veli Saçılık, HAZİRAN Hareketi Yürütme Kurulu üyesi Levent Turhan Gümüş ve Adalet Nöbeti temsilcisi avukat Kemal Aytaç da Adalet Yürüyüşü’nü dergimiz için değerlendirdi.

Yine geçtiğimiz ayın önemli gündemlerinden olan asker zehirlenmeleri konusunu CHP milletvekili Tur Yıldız Biçer Yön için değerlendirirken, yemek firması kadar Milli Savunma Bakanlığının da sorumlu olduğunu işaret ediyor. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevleri artık çok kritik bir aşamaya girmişken konuyu tıbbi ve etik açıdan ele alan Mehmet Boran imzalı yazıyı da okurlarımıza sunuyoruz. Ayrıca 2 Temmuz Sivas katliamının nedenlerini ve faillerini Necdet Saraç’ın kaleminden bir kez daha hatırlıyoruz.

Dış gündemimizde ise üç konu var. Emre Deveci Suriye’de yaşanan gelişmeleri ABD ve YPG ilişkileri üzerinden ele alıyor. Mustafa Kemal Erdemol ise Katar geriliminin arka planını okurlarımıza sunuyor. Yön Ekibi de İngiltere’de gündemin üst sıralarına yerleşmeyi başaran Jeremy Corbyn’i değerlendirdi.

Bu sayımızın dosya konusu “Türkiye’de cemaatler ve tarikatlar” başlığını taşıyor. Dosya editörümüz Deniz Ali Gür’le birlikte İlhan Cihaner, Ünal Özmen ve Murat Emir hukuktan eğitim ve sağlığa kadar Türkiye’nin tarikat ve cemaat ağlarıyla kuşatılmışlığını ortaya koyuyor.

Berkay Akbudak Cannes Film Festivali’nin ardından Yılmaz Güney ve Costa Gavras dayanışmasını gösterirken, Mehmet Fırat Pürselim edebiyatımızın büyük ustalarından Cevat Şakir Kabaağaçlı, nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı’nı anlatıyor. 

Son yazımızda ise Erbil Gözüaçık yaz saati uygulamasını modernizm, gericilik ve AKP arasındaki ilişkiler açısından ele alıyor.

Bir sonraki sayıda görüşmek üzere.

İyi okumalar. (Sunum Metninden)

DAHA FAZLA