Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Bu hafta da vitrinimizi okunası kitaplarla donattık. Doğan Ergül'den "Güzü İnciten Yara", Neslihan Semiz'den "Said ve Shaya", Andrew J. Petto & Laurie R. Godfrey'den "Yaratılış mı Evrim mi?", Pelin Buzluk'tan " Deli Bal & Kanatları Ölü Açıklığında", İlhami Sidar'dan "Başka Gökyüzü", Charles Darwin'den "Otobiyografi", Max Porter'dan "Tüylü Bir Şeydir Şu Yas" sizler için seçtiklerimiz. Beğeneceğinizi umarak iyi okumalar diliyoruz.

- GÜZÜ İNCİTEN YARA - DOĞAN ERGÜL

2007'de, erken yaşta yitirdiğimiz Kadıköylü şair Doğan Ergül'ün toplu şiirler kitabı “Güzü İnciten Yara”. Şairin “Aşkın ve Suların Öğleni” ile “Uykulu Yağmur” adlı eserleri bu kitapta bir arada okunabilir.

acı titreyen yaprağın rengini alıyor

 

bahçesinde evlerin

harflerin kendini tuttuğu

yapıların göğe değen yerinde

ellerime bulaşan ezgilerce

zamanı gördüm rüzgârlar kestim

 

ey dün ey vişneyi tutan istek!

sizin için yürünmemiş mavilere çıktığım

bin yıldır söylenmiş şarkılar,

yok kahkahalarla... çekiçten, çividen

ahşap kuş uçurtmalarıyla

uzağından baktığım

susamış dağların büyüttüğü nehirlerim

o hep yıkanmış sabahlar gibi kasabalarım

 

ey yürünmüş keder!

beni de zamana sür

bu yıkıntının gökle buluştuğu

boşluğa at, vişne de

bu harften ellerimi çıkar

yenilensin içimi taşıyan ağrı

 

yüzünüz diye rüzgârları öptüğüm.

Künye: Güzü İnciten Yara, Doğan Ergül, Yitik Ülke Yayınları, 2017.

 

- SAID VE SHAYA - Neslihan Semiz

Suriye'deki savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan bir ailenin beş çocuğundan geriye kalanlardı Said ve Shaya. Anne ve babalarıyla Ankara’da derme çatma bir eve yerleştiklerinde acıları hâlâ tazeydi.

Ama ne olursa olsun onlar yine de çocuktu,

mutluluğu hemen yakalayabilirlerdi. 

Neslihan Semiz Said ve Shaya’da, savaşı, yaşanan kayıpları, vatansızlığı, mülteciliği sorgularken, aynı zamanda insan olmanın, insan kalabilmenin, en önemlisi de insanlığın iyi hallerini anlatıyor bizlere.

Künye: Said ve Shaya, Neslihan Semiz, Alfa Yayıncılık, 2017.

 

- YARATILIŞ MI EVRİM Mİ? - Andrew J. Petto & Laurie R. Godfrey

Bu olağanüstü çalışma, Kevin Padian, John R. Cole ve Wesley Elsberry gibi kendi alanlarının en önemli savunucuları tarafından kaleme alınmış on altı parlak denemeyle, evrim karşıtlığını incelemektedir.

Yaratılışçılığın tarihini gözler önüne seren bu güçlü seçki, evrim karşıtları tarafından kullanılan en yeni taktikleri boşa çıkarmakta, evrim karşıtı itirazlarına dini ve politik temeller bulan bu kişilerin fikirlerini çürütmekte ve okurlara evrim bahsinde bilimsel kanıtlar sunmaktadır.

Evrim kuramının yeni biyokimyasal ve moleküler biyolojik verilerle desteklenmesi yaratılış düşüncesini savunan bilim insanlarını yeni ve inandırıcı kuramlar geliştirmeye yöneltmiştir. Bilim insanlarını artık, “Dünya altı günde yaratıldı” diyerek inandırmak mümkün değil. Akıllı Tasarım düşünürlerine karşı evrim yanlıları bilimsel deliller sunmaktalar. Bu kitap bu delillerin ışığında Evrim ve Akıllı Tasarım düşüncelerinin irdelenmesini sağlamakta; öğrenciler, öğretmenler ve konuya ilgi duyanlar için önemli bir kaynak...

Künye: Yaratılış mı Evrim mi?, Andrew J. Petto & Laurie R. Godfrey, Çev: Şeyma Eren & Çağatay Tarhan & Önder Kılıç, Ayrıntı Yayınları, 2017.

 

- DELİ BAL & KANATLARI ÖLÜ AÇIKLIĞINDA - Pelin Buzluk

Yıllar sonra da ne zaman gizli bir yerden söz edilse hepimiz terk edilmiş bir elma bahçesi düşledik. Ayaklarımızın altında küçük, kurtlu elmalar ezildi. Kokuya battık. Hasta ağaçların gövdeden ayrılmış dalları, sallanan bacaklar gibi vurdu omuzlarımıza. Bir kuyu bileziği aradık hep. Kolileri kuyuya indirişimizi, ağlayan çocukları anımsadık. Zerre zerre büyüyen bunaltılar ve sırlı hayatlar… Başka türlü bir öykü evreni, başka türlü bir hayat bahçesi… Balkonsuz evin düğün gecesi ve gözlerini gözlerimize diken kargaları… Dünya bazen uysal bir karanlıktı, bazen tarumar olmuş bir gündüz.

Pelin Buzluk’un biri Yaşar Nabi Nayır diğeri Selçuk Baran Öykü Ödülü almış iki kitabı bir arada… Durup durup seslenen öyküler.

Künye: Deli Bal & Kanatları Ölü Açıklığında, Pelin Buzluk, İletişim Yayınları, 2017.

 

- BAŞKA GÖKYÜZÜ - İlhami Sidar

İlhami Sidar bu kitabında kişisel trajedilerin toplumsal olanın içinde nasıl eridiğini gözler önüne seriyor. Başka Gökyüzü, bir öğretmenin uzak bir köy okulunda “öteki”yle tanışarak onu anlamasının ve sevmesinin hikâyesi. Yeni bir dünyanın var olabileceğine ve her şeyi değiştirebileceğine duyduğu inançla giriştiği mücadelenin umut dolu tasviri.

İlhami Sidar kalemindeki ahengi korurken bütüncül bir dünya tahayyülünün aydınlık sabahlarını resmediyor.

“Çocukluğumuzun en heyecanlı zamanlarında bize hep ödünç şeyler giydirildi; ödünç dil, ödünç tarih, ödünç yaşam…”

Künye: Başka Gökyüzü, İlhami Sidar, İthaki Yayınları, 2017.

 

- OTOBİYOGRAFİ - Charles Darwin

Charles Darwin’in otobiyografisi 1887 yılında yayımlandı, yani ölümünden 5 yıl sonra. Fakat bu baskı, yoğun sansüre maruz kalmıştı. Darwin’in ailesinin girişimiyle sansürden arındırılan Otobiyografi, Türlerin Kökeni’nden tam 100 yıl sonra, 1969 yılında yeniden basıldı. 20. yüzyılın en saygın bilim insanlarından Loren Eiseley, kitap hakkında şunları der:

"Otobiyografi’yi okumayan, Darwin’i bildiğini iddia edemez. Dünyanın en büyük bilim insanlarından birinin yaşamını ilk defa sansüre takılmadan tam bir şekilde okuyabiliyoruz. Burada Darwin’in, aile arşivini didikleyen torunu Nora Barlow’un editörlük faaliyetini de unutmamak gerek. Notları ve düzenlemesiyle bize harika bir okuma sunuyor."

Otobiyografi, Darwin’in kişiliği ve karakterinin yanı sıra aile ilişkilerini, aldığı eğitimi, doğal dünyayı nasıl keşfettiğini, din ve felsefeyle nasıl bir ilişki kurduğunu da aydınlatıyor.

Künye: Otobiyografi, Charles Darwin, Pinhan Yayıncılık, 2017.

 

- TÜYLÜ BİR ŞEYDİR ŞU YAS - Max Porter

Kaderime boyun eğerek ve karımın ölmemiş olduğunu dileyerek arkama yaslandım. Koridorumda, devasa bir kuşun kucağında korku içinde yatmıyor olmayı diledim. Hayatımın en büyük trajedisi vuku bulurken aklımın buna takılmamış olmasını diledim. Gerçeklere dayanan özlemlerdi bunlar. Acıklı ve harikaydı. Zihnimde bir şeyler açıklığa kavuştu.

Merhaba Karga, dedim. Nihayet tanıştığımıza memnun oldum.

Max Porter, Tüylü Bir Şeydir Şu Yas adlı ilk kitabı ile dünya çapında edebiyat çevrelerinin ilgisini çekmiş; Uluslararası Dylan Thomas Prize Ödülü başta olmak üzere birçok edebiyat ödülünü kazanmıştır.

Künye: Tüylü Bir Şeydir Şu Yas, Max Porter, Çev: Pınar Umman, Monokl Kitap, 2017.

DAHA FAZLA