Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin’de bu hafta da çeşitli kategorilerden en yeni kitaplar yer alıyor. Keyifle seçip keyifle okumanız dileğiyle.

BATIK KREDİLER / ALAN SAVUNMASI / CHE İNTİHAR ETTİ – PETROS MARKARİS

Can Yayınları geçtiğimiz günlerde Toplumsal polisiyenin önemli isimlerinden İstanbul, Heybeliada doğumlu Petros Markaris’in üç kitabını birlikte bastı:

2010 yazı: Yunan hükümetinin bir borç dalgasına kapılıp sürüklendiği sıcak günler… Kriz, devlet güvencesinde olduğunu sanan herkesi vurmuştur. Kesintiye uğrayan maaşıyla Komiser Haritos da durumdan nasibini alanlar arasındadır. Üstelik tam da kızı evleniyorken…

Çok geçmeden krizin sadece ekonomik olmadığı anlaşılır. Sosyal yaşama yayılan kriz, kriminal alana da sıçrar ve böylece Yunan finans dünyası birbiri ardı sıra yaşanacak ölümlerle sarsıntıdan sarsıntıya yuvarlanır. Cinayetleri soruşturmakla görevlendirilen Haritos, haksız kazançlarla kimlerin hızla zenginleştiğinin izini sürmeye başlar.

Polisiye edebiyatın nevi şahsına münhasır komiserlerinden Kostas Haritos, Batık Krediler’de Avrupa Birliği’nden Yunanistan’a akan paranın peşine düşüyor. Batık Krediler, İstanbul doğumlu Petros Markaris’in Yunanistan’ı iflasa sürükleyen ekonomik sarsıntıya adadığı bir Atina polisiyesi. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Batık Krediler, Petros Markaris, Çeviri: Hulki Demirel, Can Yayınları, Haziran 2017, 360 sayfa.

Komiser Haritos yıllardır tatile çıkmamıştır. Karısının baskısına dayanamayınca Santorini Adası’nda baldızının evinde tatil yapmaya razı olur. Ancak, Komiser’i hiç de huzurlu günler beklememektedir. Adada meydana gelen deprem, ıssız bir yerde gömülü olan cesedin ortaya çıkmasına neden olunca, kimliği belirsiz cesedi alıp Atina’ya götürmek ve cinayeti aydınlatmak Haritos’un üstüne kalır. Atina’da amiri, bir cinayet dosyası verir ona: Karanlık işlere bulaştığı söylenen Kosta Kustas, sahibi olduğu gece kulübünün önünde öldürülmüştür. Soruşturmayı derinleştiren Komiser, bu iki cinayet arasında şaşırtıcı bir ilişki olduğunu keşfeder, ardından da, kendini üçüncü lig takımlarından, paravan şirketlerden, politikacılardan örülü kirli bir mekanizmanın içinde bulur. Hedef dört koldan korunmakta, ağın kilit noktalarında olanlar tam bir Alan Savunması uygulamaktadırlar. Ardı ardına iki cinayet daha işlenince, olayın sandığından da büyük ve korkutucu boyutlara ulaştığını görür Komiser Haritos. İstanbul doğumlu yazar Petros Markaris, Atina’nın bize hiç yabancı gelmeyen atmosferinde, medyası ve polisiyle soluk soluğa okunacak bir serüven sunuyor Alan Savunması’nda. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Alan Savunması, Petros Markaris, Çeviri: Saadet Özen, Can Yayınları, Haziran 2017, 448 sayfa.

Atina’da, Olimpiyat köyü inşaatının hızla sürdüğü günlerde, işadamları pay kapma yarışındadırlar. Cunta döneminde işkence görüp hapis yatmış, sonradan iş hayatına atılmış bazı eski solcular birden intihar etmeye başlarlar. Ülkede büyük yankı uyandıran intiharların esrarını çözmeye kalkışan Dedektif Kostas Haritos, kendini geçmişin siyasal dosyalarının içinde bulacaktır… İstanbul doğumlu Yunan yazar Petros Markaris’in kahramanı Dedektif Haritos, alışılmış sert hafiyelerden çok farklı bir kişilik. Yumruklarını konuşturmak, silahına davranmak ya da kafayı çekmek yerine, zeytinyağlı dolmaya bayılan, kızına tapan, teknolojiden nefret eden sıradan biri. Markaris’in tüm Dedektif Haritos kitapları gibi Che İntihar Etti de toplumsal polisiyenin en çarpıcı örneklerinden. Günümüz gündelik yaşamından, yakın geçmişin politik dolambaçlarına uzanan bir gerilim romanı. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Che İntihar Etti, Petros Markaris, Çeviri: Oğuz Duman, Can Yayınları, Haziran 2017, 432 sayfa.

 

KAMUDA GÜVENCESİZLİK – ARZU ÖZSOY ÖZMEN

Bu kitap, kamudaki iş güvencesizliğini sadece nesnel koşullar açısından değil aynı zamanda öznel boyutlarıyla da ele alıyor. Memurlar, akademisyenler ve taşeron çalışanları ile yapılan mülakatlarla ve anketlerle iş güvencesizliğinin iş davranışlarına yansımasını direniş ve uyum boyutlarıyla ele alarak kuramdan sahaya iniyor. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kamuda Güvencesizlik, Arzu Özsoy Özmen Notabene Yayınları, 2017, 416 sayfa.

 

SEÇME MEKTUPLAR 1945-1985 – İTALO CALVİNO

... zira yazar, insan kardeşlerini kurtarmak için kendini paralayan kimsedir.

Calvino yalnızca önemli bir yazar değil aynı zamanda önemli bir editör ve yayıncıydı. Paolo Pasolini’den İtalyan Komünist Partisi’ne, Elio Vittorini’den çocuk okurlarına, Umberto Eco’dan edebiyat eleştirmen-lerine, dergilere, gazetelere yazdığı edebiyat, felsefe ve siyaset konularını ele alan bu 40 yıllık mektuplar okurların olduğu kadar, yazmaya heveslilerin, yazarların ve yayıncıların da ilgisini çekecek nitelikte.

“Sararmaya ve solmaya başlayan imajımla ilgili söylediklerin benim niyetlerimle gayet iyi örtüşüyor. Ölüler, kendilerine ait olmayan şeylerle dolu bir dünyada olmadıkları için nispet ve rahatlama karışımı bir şey hissediyor olmalılar, benim ruh halim de bundan çok uzak sayılmaz. Kimseyi tanımadığım ve kimsenin var olduğumu bilmediği büyük bir şehre yerleşmiş olmam yok yere değil: Bu sayede, daima hayalini kurduğum hayatlardan hiç olmazsa birini gerçekleştirebildim: Yılın büyük bir kısmında günlerimin on iki saatini okumakla geçiriyorum.” (Pier Paolo Pasolini’ye, 7 Şubat 1973); (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Seçme Mektuplar 1945-1985, İtalo Calvino, Çeviri: Meryem Mibe Çilingiroğlu, Yapı Kredi Yayınları, 2017, 548 sayfa.

 

PARÇALAR – KOLEKTİF

Parçalar, usta edebiyatçılarımızdan biri olan Ferit Edgü’nün taslak metinlerinden yola çıkarak hazırlandı. Edgü’nün Çığlık’ında yer alan bu öykü önerilerinin bazıları tamamlandı, bazıları ise yeniden yazıldı. Aslına bakarsanız, Edgü’nün her yerden duyulabilecek güçlü sesine, dokuz farklı ses eklemlendi. Bu yüzden öykü okurlarının gözden kaçırmaması gereken bir çalışma oldu.

 Edebiyatımızın yaşayan en büyük ustalarından biri olan Edgü’ye saygı duruşu niteliğinde olan bu kitaba, genç kuşağın öne çıkan isimleri katkı sağladı. Ortaya çıkan yapıtların, öykü anlayışımıza yeni bir bakış getirdiğini söyleyebiliriz. Açıkçası hayal gücümüzün sınırlarını zorluyor “Parçalar”. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Parçalar, Kolektif, Dedalus Yayınları, 2017, 104 sayfa.

 

HEMŞİN ÖYKÜLERİ – MAHİR ÖZKAN

Hemşin Ermenicesi ve kültürü üzerine çalışmalarıyla tanınan Mahir Özkan'ın ilk öykü kitabı olan Hemşin Öyküleri yeni baskısını yaptı. Yeni kapak tasarımıyla yayımlanan kitap, bugüne dek yayımlanmış ilk Hemşince edebiyat eseri olma özelliğini taşıyor. 

Hemşin Öyküleri, yazarın Hemşin yöresindeki anlatılardan ve kendi anılarından yola çıkarak yazdığı 24 öyküyü içeriyor. İki kısımdan oluşan kitabın ilk kısmında yazarın Hemşin Ermenicesiyle ve Türkçe kaleme aldığı öyküler bakışımlı sayfalarda sunuluyor. Karşılaştırarak okuma imkânı sağlayan bu biçimiyle kitap, Hemşin dilini tanımak ve mevcut Hemşince bilgisini geliştirmek isteyenlere de hitap ediyor. Kitabın ikinci kısmı ise aynı öykülerin Ermeni harfli versiyonlarından oluşuyor. Ermenice okuruna yönelik olarak yayınevimizce hazırlanan bu kısım, Hemşin Ermenicesi ve Ermenice arasındaki farklılıklardan doğan anlama zorluklarını gidermek amacıyla, yer yer köşeli parantezler içinde sunulan açıklamalarla zenginleştirildi.

Hemşin Öyküleri, yüzyıllar boyunca Doğu Karadeniz'deki Hemşin köyleri ve yaylalarında sözlü olarak yaşayagelmiş olan Hemşin Ermenicesiyle yayımlanan ilk edebiyat eseri. Bu yönüyle kitap, köyden kente göç ve modern hayatın bölge üzerindeki etkisiyle günbegün daha az konuşulur hale gelen bu dilin korunmasına yönelik yeni bir yol, yazılı edebiyat üretme yolunu önermiş oluyor.

Kitap, öte yandan, 1915 yılında Anadolu'daki Ermeni nüfusun yok edilmesiyle birlikte kaybolan onlarca farklı Ermenice lehçenin ardından ayakta kalmayı başarabilmiş olan Hemşin Ermenicesiyle (Latin ve Ermeni harfli olarak) yayımlanan ilk edebiyat eseri olmasıyla da dikkat çekiyor. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Hemşin Öyküleri, Mahir Özkan, Aras Yayıncılık, 2017( ikinci baskı); 336 sayfa.

 

EKOLOJİNİN KIZIL HATTI/MÜLAKATLAR – ANDRE GORZ

İktisadi aklın belirleyiciliğini reddeden bir hayat üzerine kafa yormuş düşünürlerden André Gorz’la Marksizmden fenomenolojiye, varoluşçuluktan eleştirel düşünce ve ekolojiye uzanan geniş bir yelpazede yapılmış bu derinlemesine mülakatlar, Gorz’un güncelliğini koruyan fikirlerini özlü bir şekilde sergiliyor. Gorz’un “serbest zaman” ütopyası, güvence altına alınmış ve çalışma süresinden kopartılmış bir gelir sayesinde kişinin kendi özerkliğini kurmasına yönelik yaratıcı ve militan faaliyetlere katılımını öngörmektedir. Reform ve devrim seçenekleri arasında gidip geldiğimiz günümüzün neoliberal dünyasında hayatlarımızı anlamlı kılmanın; sosyalizmi iktisadın belirleyiciliğinden kurtularak düşünmenin ve ekolojik bir mücadele hattını “kızıl” bir çizgiye dahil etmenin yolları üzerine kafa açıcı fikirler, mücadele yolları ve yaşam tarzları arayanlara…     (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Ekolojinin Kızıl Hattı – Mülakatlar, Andre Gorz, Çeviri: Sel Yayınları, 2017, 101 sayfa.

DAHA FAZLA