Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Bu hafta vitrinimizin başına; ihraç edilen hocalarımızla dayanışma duygularımızı paylaşmak amacıyla “mülkiyeli” iki imzanın – Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz- çalışması olan “Barış İçin Akademisyenler”i aldık. Bu çalışma dışında, severek okuyacağınızı düşündüğümüz; Galeano’dan Aragon’a çeşitli yazarların kitaplarına yer verdik. Önerilerimizle, kitap seçimlerinize bir parça olsa da esin verebileceksek ne mutlu bize.

BARIŞ İÇİN AKADEMİSYENLER – KEREM ALTIPARMAK, YAMAN AKDENİZ

“Barış İçin Akademisyenler” girişimi adına, “Kürt sorununda barışçı çözüm” talebiyle yayımlanan “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiri, Türkiye tarihinde akademi üzerindeki belki en kapsamlı baskı uygulamasına vesile oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şiddetli suçlamalarla yetkilileri göreve çağırması üzerine, çok sayıda akademisyen soruşturmaya uğradı, işinden atıldı. 11 Ocak 2016’da yayımlanan bildirinin üzerinden bir yıl geçtikten sonra, takibat, cezalandırma ve göreve son vermeler hâlâ sürmekteydi. Bildiriye imza atan üniversite mensubu sayısının 2.212 gibi hiç küçümsenmeyecek bir rakam olması, bu baskıların akademide geniş bir kesimi doğrudan etkilediğini ortaya koyar. Aşikâr dolaylı etki ise akademik özgürlüğün ve düşünce özgürlüğünün ezilmesi olmuştur. İnsan hakları ve düşünce özgürlüğü alanındaki ön açıcı çalışmalarıyla bilinen Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz, bu soruşturma ve suçlandırmaların hukukî açıdan sorgulamasını yapıyorlar. Son derece geniş bir sorgulama bu: Süreci sadece genel hukuk ilkeleri bakımından değil, mevcut yasalar ve disiplin yönetmelikleri bakımından da inceliyorlar. Vardıkları sonuç, söz konusu bildiriyi imzalamış akademisyenlere dönük disiplin ve ceza uygulamalarının her bakımdan hukuksuz olduğudur.


KÜNYE: Barış İçin Akademisyenler, Kerem Altıparmak – Yaman Akdeniz, İletişim Yayınları, Şubat 2017, 151 sayfa.

 

ATEŞ ANILARI II, YÜZLER VE MASKELER – EDUARDO GALEANO

Eduardo Galeano’nun en önemli eserlerinden Ateş Anıları üçlemesinin ikinci cildi Yüzler ve Maskeler’in odağında bu kez, Yeni Dünya’da köleliğe ve sömürüye başkaldırıların yaşandığı, bağımsızlık savaşlarının verildiği on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllar var.

 Özgür ve birleşik Latin Amerika için mücadele eden büyük lider Simón Bolivar’dan, ezilenlerin sesi Kübalı şair José Martí’ye kadar pek çok karakter üzerinden gelişen ve birinci ciltteki gibi mozaik tarzında sürdürülen yüzlerce hikâyede baskı ve zulme direniş destanlarına tanıklık ediyoruz. Ne var ki, eski sömürü yöntemlerinden vazgeçmek zorunda kalan emperyalistler bu kez yeni yöntemlere başvuruyor.

 Araştırmacılık, gazetecilik ve devrimci perspektifin birleştiği Ateş Anıları üçlemesinde Galeano, şiirsel anlatımı ve cesur diliyle tarihin kayıp ve susturulmuş gerçekliklerini bir bir sahneye çıkarmayı sürdürüyor.


KÜNYE: Ateş Anıları II – Yüzler ve Maskeler, Eduardo Galeano, Çeviri: Süleyman Doğru, Sel Yayıncılık, Şubat 2017, 366 sayfa

 

KİMİ MUHİTLERDE – ELİZABETH HARROVER

Kimi Muhitlerde ilişkilere –aşk, arkadaşlık, aile ilişkilerine– ve insanın kendisiyle olan ilişkisine dair bir roman. İnsanın bir başkasını değiştirmeye, onun bastırılmış “asıl benliğini” –olduğu değil de olabileceği kişiyi– açığa çıkarmaya çalışırken kendi benliğinde yaratabileceği hasarı; bir başkasına özgüven aşılamaya çabalarken kendini tamamen silerek hiçleşmesini ve ardından bu yutucu hiçlikten kurtulmak için verdiği mücadeleyi çarpıcı bir yalınlıkla betimleyen bir roman. İnsan psikolojisinin derinlerine inerek onun çelişkili katmanlarını keşfeden ve gözler önüne seren bir roman. Daha önce Gözetleme Kulesi adlı romanını yayımladığımız Elizabeth Harrower’ın usta kaleminden... 


KÜNYE: Kimi Muhitlerde, Elizabeth Harrover, Çeviri: Özde Duygu Gürkan, Metis Kitap, Ocak 2017, 208 sayfa.

 

ÖLÜMÜ RESMETMEK – TİM PARKS

İtalya’ya İngilizce öğretmeni olarak gelen Morris Duckworth, zengin bir ailenin kızıyla yaptığı evlilik sayesinde Verona’nın saygın zengin işadamları mertebesine yükselmiştir. Ama bu kadarı ona yetmez, en büyük tutkusu olan sanatta da sarsıcı bir iş yapmak ister: Dünya çapında ilgi çekecek bir sergi düzenleyecektir. Habil ile Kabil’den, Brutus ile Caesar’a kutsal metinlerde ve sanat tarihinde temsil edilen en meşhur cinayetler sergide yer alacaktır. Ne var ki serginin düzenleneceği müzenin müdürünün çıkardığı arızayla birlikte Morris’in hayatında her şey ters gitmeye başlar. İğneleyici, eğlenceli bir tonda başlayan roman, kâbus dolu bir farsa dönüşürken, başkahramanı da yuvarlandığı delilik girdabından, Kilise, Mafya, Masonlar ve Libyalıların karıştığı bir komplonun sert gerçekliğine doğru savrulur.

 Ölümü Resmetmek mahir bir İtalya hicvi olmanın yanı sıra, Parks’ın İtalya’da geçen romanları için söylediği gibi bir özhiciv aynı zamanda. “Başarısız bir yazarın yaşadığı tükenmişlik duygusuyla tüm dünyadan almak istediği ‘intikam’ın komik bir fantezisi.”


KÜNYE: Ölümü Resmetmek, Tim Parks, Çeviri: Çiçek Öztek, Alef Yayınları, 2017, 416 sayfa.

 

PARİS KÖYLÜSÜ – LOUİS ARAGON

İlk kez 1926 yılında yayımlanan Aragon’un başyapıtı tam 91 yıl sonra nihayet Türkçede...

Gerçeküstücülüğün öncü metinlerinden sayılan Paris Köylüsü, yazıldığı zamandan bu yana, “rüzgârda kuruyan çamaşırlar, atların kişneyişi, kuşlara atılmış yem, okunup bitmiş bir akşam gazetesi!” gibi olan hayatlarımızı büyülemeye devam ediyor ve tam anlamıyla bir edebiyat şöleni vaat ediyor...

Yapı Kredi Yayınları’nın Ayberk Erkay’ın özenli çevirisiyle edebiyat tutkunlarına sunduğu “Paris Köylüsü” için söylenecek tek söz var:
“Ne mutlu biz mürekkep hokkalarına.”


KÜNYE: Paris Köylüsü, Louis Aragon, Ayberk Erkay, Yapı Kredi Yayınları, Şubat 2017, 168 sayfa.

DAHA FAZLA