Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Bu hafta vitrinimizi öyküler ve romanlarla donattık. Semrin Şahin'den "Gece, Kediler ve Sessizlik", Bahri Vardarlılar'dan "Hacivat Seni Çağırıyor", Joy Williams'tan "İyilik", Louise O'Neill'den "Kusursuzlar", David Vann'dan "Akvaryum" ve "Şusaku Endo'dan "Sessizlik" sizler için seçtiklerimiz. Beğeneceğinizi umarak iyi okumalar diliyoruz.

- GECE, KEDİLER VE SESSİZLİK - SEMRİN ŞAHİN

“Kehribar çinko damlardan geçip, kiremit çatılara atladı. Doğa uykuya hazırlanıyordu. Bütün kötücüller inlerinde kıpırdandılar. Devir, onların devriydi artık.
Kehribar, damağındaki huzursuzlukla kuyruğunu salladı. 
Zaman nefes aldı. 
Toprak sarsıldı bir anda.
Öykü, zamanda asılı kaldı.”
       
Semrin Şahin, yeni bir öykü kitabı ile okur karşısına çıkıyor: Gece, Kediler ve Sessizlik. Şahin, kadın öykülerinden yola çıkarak hayatın gerçeklerini anlatıyor. Farklı bir duyarlılıkla kaleme aldığı öyküleri bir yanıyla can yaksa da bir yanıyla umudun hâlâ var olduğunu, kadının gücüne inancı anlatmaktan vazgeçmiyor. Bu öyküleri okurken hem irkilecek hem de içinizdeki gücü keşfe çıkacaksınız. 

KÜNYE: Gece, Kediler ve Sessizlik, Semrin Şahin, Alakarga Sanat Yayınları, 2017.

 

- HACİVAT SENİ ÇAĞIRIYOR - BAHRİ VARDARLILAR

Karşı duvardaysa büyük siyah harflerle HACİVAT SENİ ÇAĞIRIYOR yazan bir kâğıt asılıydı. “Bunun anlamı ne?” 
diye sordu Tevfik Bey. “Bana biraz rahatsız edici geldi?” 
“Hacivat mı? Hikâyecinin değil, hikâyenin önemli olduğunu söylemenin sayısız yolundan biri,” diye yanıtladı uzun boylu zayıf adam. “Anlatıcı değil anlatılan. 
Ben koymadım ama anlamının bu olduğuna aşağı yukarı eminim. Devam ediyor muyuz? Nahit denen yılışık herifin yaptığı konuşmada kalmıştık?”

Günümüz hikâyeciliğinin en ilgi çekici kalemlerinden biri Bahri Vardarlılar. Önceki iki hikâye kitabıyla kendine özgü bir okuyucu kitlesi oluşturmuş, sonrasında ne yazacağını merak ettirmişti. Bu kitapla, adından başlayarak okuyucuyu çağırıyor. Hem öteki denizlerin hikâyelerine, hem kente, hem kimi gizemli haritalara, hem de apaçık labirentlere —akıllı telefonlu, sosyal medyalı, Fitness Center’lı labirentlere. Kitap bittiğinde devam eden, devam etmekle kalmayıp dürten, dürtmekle de kalmayıp zihne yerleşen ve kimi zaman rahatsız eden hikâyeler bunlar. Yüksel, Nahit, Selva, “Bigmouth” ve hatta Poe... Seni çağırıyor. Sizi çağırıyor. Aslında hepimizi çağırıyor.

KÜNYE: Hacivat Seni Çağırıyor, Bahri Vardarlılar, Everest Yayınları, 2017.

 

- İYİLİK - JOY WILLIAMS

Kendine has karanlık mizah tarzıyla tanınan Amerikalı yazar Joy Williams Türkçeye ilk kez çevriliyor.
Williams öykülerinde yalnızları, uyumsuzları, mutsuz çocukları, terk edilen hayvanları ve ortadan kaybolan, her şeyini yitiren, hastalanan, intihar eden insanları sarsıcı bir gerçekçilikle anlatıyor.
Zengin müşterisinin bileğini çatlatan masöz, geyik bacağından yapılmış bir lambayla dostluk kuran kadın, intihar eden arkadaşının köpeğine giderek bağlanan bir başkası, hayattaki en büyük zevki akıl hastanesinde yatan arkadaşını ziyarete gitmek olan bir kadın ve diğerleri. İnsanların eksiklikleri ve kayıplarıyla baş etmek için kullandıkları komik ve sinir bozucu yollar bu öykülerde keskin bir dille betimleniyor.

KÜNYE: İyilik, Joy Williams, Çev: Kıvanç Güney, Yüz Kitap, 2017.

 

- KUSURSUZLAR - LOUISE O'NEILL     

Stepford Kadınları, 1984, Damızlık Kızın Öyküsü romanlarının ve Kötü Kızlar dizisinin öğelerini bulabileceğiniz beklenmedik, rahatsız edici ve merak uyandırıcı KUSURSUZLAR kadınların, erkeklere hizmet etmeleri için yaratıldığı bir dünyada geçiyor, bütün kızların ilk görevi güzel olmaktır. Artık doğal yollarla dünyaya gelmiyor, özel olarak tasarlanıyorlar sonra da reşit olana kadar Okullarda, gelecekteki eşlerini tatmin etmek için yetiştiriliyorlar.
Eş olarak seçilemeyenler için ise geriye kalan seçenekler cariye veya Okul’da öğretmen olmak.
Okul’daki son senelerinin stresi artarken, Freida’nın en yakın arkadaşı hiç yapmaması gereken bir şey yapar: Kilo alır. Hemen sonrasında kızların izole ortamına eş seçmeye hevesli erkekler gelir.
Freida geleceği için savaş vermek durumundadır. En yakın arkadaşı, en sevdiği kişiye ihanet etmek zorunda kalacak olsa bile…

KÜNYE: Kusursuzlar, Louise O'Neill, Çev: Öznur Özkaya, Yabancı Yayınları, 2017.

 

- AKVARYUM - DAVID VANN

On iki yaşındaki Caitlin, rıhtımda işçi olarak çalışan annesiyle yaşıyor. Annesinin çalışma saatleriyle kızın okul saatleri uyuşmadığından, çocuk sabahları sınıf arkadaşlarından iki saat önce okula gidip beklemek zorunda, okul çıkışında da annesinin işten dönüp kendisini alacağı saate kadar şehrin büyük akvaryumunda vakit geçiriyor ve geniş hayal gücüyle, balıklarla insanların yaşamı arasında paralellikler kurarak onları inceliyor:
“Bir şehrin en sevdiğim yanı hep bu olmuştur; akvaryumların en büyüğü olarak içinde koca dünyalar saklıdır.”
Renkli bir masal havasında başlayan roman, bir noktadan sonra David Vann’ın alışılmış gerilim çizgisine doğru hızla yol alıyor ve şaşırtıcı gelişmelere açılıyor. Küçük kız, balıkların dünyası olan akvaryumun sessizliği, huzuru ve güzelliğinden insanların yaşadığı çok daha tehlikeli ortamlara adım atmak zorunda kalıyor.

KÜNYE: Akvaryum, David Vann, Çev: Suat Ertüzün, Can Yayınları, 2017.

 

- SESSİZLİK - ŞUSAKU ENDO

Portekizli rahip Rodrigues, misyoner yoldaşı Francisco Garrpe'yle birlikte çıktığı zorlu bir yolculuğun ardından Japon-ya'ya varır. Bir Hıristiyan, üstüne üstlük bir rahip için akıl almaz tehlikelerle dolu bu ülkeye gelmelerinin iki amacı vardır: Birin¬cisi, türlü işkencelere maruz kalan Japon Hıristiyanların başıboş kalıp savrulmalarını engellemek; ikincisi ise hayranlık duyduk¬ları öğretmenleri Ferreira'nın, inancına ihanet etmesinin ardın¬daki gerçeği öğrenmek... Zulüm onlara hiç de uzak olmayan, eli kulağında bir gerçektir. Bir süre sonra Garrpe ile yolları ayrılır. Rodrigues artık bir başınadır. Onun Ferreira ile yüzleşmek üzere çıktığı bu yolculuk, sonraları kendisiyle, inancıyla ve Tanrı'sıyla yüzleştiği bir yolculuğa dönüşecektir, inananlar zulme uğrarken Tanrı neden hâlâ sessizdir? Yayımlandığı yıl Tanizaki Edebiyat Ödülü'nü kazanan Sessizlik, yayımlandığı yıl Japonya'da şiddetli tartışmalara yol açmış, geçen yıllarla birlikte modern klasikler arasında yerini almıştır. Çağdaş Japon Edebiyatı’nın köşe taşlarından biri olan Sessizlik, Martin Scorsese'nin önsözüyle ilk kez Türkçede.

KÜNYE: Sessizlik, Şusaku Endo, Çev: Rumeysa Nur Ercan, Zeplin Kitap, 2017.

DAHA FAZLA