Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Bu hafta vitrinimizi; roman, şiir, öykü, çizgi roman ve gerçekleri yazmamasına rağmen bizi sinir etmeyecek bir gazete, öykü gazetesi ile süsleyip beğeninize sunuyoruz.

Vitrinimizin ilk kitabı Helikopter Yayınevi etiketiyle yayımlanan Jean Echenoz’un kaleme aldığı romanı Göl oldu.İlginç kurgusuyla özellikle polisiye severlerin dikkatini çekecek bir roman.

Mehmet Barış’ın kağıda döktüğü dizelerden oluşan Yaprağın Ardı Kiraz isimli şiir kitabı Yaba Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Şiir tutkunlarının büyük bir heyecanla karşılayacağı bir gelişme yaşandı yayın dünyasında. Can Yayınları, Türkiye’de ilk kez Pablo Neruda’nın gün yüzüne çıkmamış şiirlerini yayımladı. Ayaklarına Dokunurum Gölgede, Can Yayınları etiketiyle vitrinimizde…

Alakarga Yayınları öykü kategorisinde iddialı kitaplar yayımlamaya devam ediyor. Vitrinimize koyduğumuz Arzu Bahar’ın kaleme aldığı Kovulmadım, Ben Ayrıldım! Tüm emekçilerin seveceği türden bir öykü kitabı.

Özge Samancı’nın geçtiğimiz yıl ABD’de yayımlanan kitabı Bırak Üzülsünler başlığıyla Türkçe’ye çevrildi. Çizgi roman severlerin keyifle okuyacağı bir kitap.

Öykü Gazetesi artık Can Yayınları tarafından okurla buluşturulacak. Öykü takipçileri için ortak bir buluşma noktası olma özelliği taşıyan Öykü Gazetesi vitrinimizin öykü kategorisinde…

Arthur Miller tarafından kaleme alınan Fokus, Sel Yayıncılık etiketiyle raflardaki yerini aldı.

On kez yaktı canımızı Kızıldere… Kendinden başkası için ölebilmenin manifestosunun yazıldığı Kızıldere’de can verdi Cihan Alptekin. Ayrıntı Yayınları etiketiyle yayımlanan Bizum Cihan bir kahramanın hikâyesidir.

 

Göl

Sinekleri istihbarat için kullanan bir böcekbilimcinin tuhaf hikâyesi ve beklenmedik bir son. Göl bir yandan polisiye roman parodisi gibi görünüyor, diğer yandan sanki bir yazı üslubu araştırması. Echenoz'a özgü ironi, "ince ruhlu casus" Franck Chopin'in görüntüsünü karşılıklı aynalardaki gibi sonsuza dek çoğaltırken romanın sınırlarını da zorluyor. Ancak asıl şaşırtıcı olan, anlatı mekânı Paris'in görünümleri. Olayın geçtiği yerler pek de alışıldık değil. Öykü en klişe Paris sokaklarından başlayıp en ücra banliyölere kadar uzanıyor. Merkez ile çevre, düşey ile yatay gibi zıtlıkları kullanan anlatı, casusların hareketlerini kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerinde izliyor. Okuru aldatmayı bir oyun haline getiren Echenoz bu romanında da sadece anlatı tekniklerini zorlamakla kalmıyor, aynı zamanda olay örgüsünün temel eksenlerini oluşturan aşkı ve casusluğu "ihanet" tematiği çerçevesine yerleştiriyor. Kısaca Echenoz klişeleri kullanıp "yeni"yi yakalamayı başarıyor, yine... 

  • Göl
  • Yazar: Jean Echenoz
  • Çeviri: Mehmet Emin Özcan
  • Türü: Roman
  • Baskı Yılı: Aralık 2016
  • Sayfa Sayısı: 136
  • Yayınevi: Helikopter Yayınevi

 

Yaprağın Ardı Deniz

Hem Eylül Hem Deniz (2002); Eylülertesi (2013); Ferhat da Gelsin (2015) Mehmet Barış'ın şiirdeki sesidir. Ardılı olan, Yaprağın Ardı Kiraz, için; "Şiir evrenine gönderilen yeni bir ses" diyebiliriz.

Barış‘ın şiir yolculuğu, Yaba'nın 1979 yılında açtığı yarışmada, ‘Yaba Halk Ödülü' nün seçici kurul üyesi Hasan Hüseyin Korkmazgil'in onu ‘şair' olarak onayladığı yıllara dayanır. Kırk yıllık bir şiir serüvenidir bu. Şiiri umudun, inadın, direnişin ve aşkın sesini yansıtmaktadır. Hep umuda yaslanır, “Bir dalı çiçek açar / Kiraz döker bir dalı”. İradecidir o, “akarına bırakmaz rüzgârı”. “Direnci ahlat” tır, “inadı zakkum”. Bazen “belleğinin çeyiz sandığını açar”; yaşadığı o “kadim şehri”, “eflatun okulunu” ve “ışıklı öğretmenlerini” özlemle anar.

Ekmeği “imgenin buğdayından”dır, sütü “şiirin bulutundan”. “imeceden” söyler sözünü, “emekten, iş türkülerinden”...

“Mavi evden sonrası deniz”dir ve kiraz orada, yaprağın ardında durmaktadır.

  • Yaprağın Ardı Kiraz
  • Yazan: Mehmet Barış
  • Türü: Şiir
  • Baskı Yılı: Aralık 2016
  • Sayfa Sayısı: 121 Sayfa
  • Yayınevi: Yaba Yayınları

 

Kovulmadım, Ben Ayrıldım!

 

Arzu Bahar’ın “Kovulmadım, Ben Ayrıldım!” adlı öykü kitabı Alakarga Yayınları tarafından yayımlandı.

“Bu ‘Kovulmadım, ben ayrıldım’ da nasıl bir kompleksin sonucuysa artık. Çalışan grubunun en severek, en ağzı dolu dolu söylediği, tek övünç kaynağı sözdür bu. O güne kadar emir aldığı patrona son sözü söylemenin verdiği zevkle söyler: ‘Kovulmadım, ben ayrıldım!’ Halbuki ne yani? Sonuçta artık işsiz misin? İşsizsin. Eee? Ne fark etti şimdi? Öyle uzun yıllar çalışmadıysan tazminatın da kuş kadar oluyor zaten. Fazlaca bir zayiat yok aslında.”

Öykücülüğümüzün ırmağı gürül gürül akmaya devam ediyor… Son yılların, özellikle dergilerde yayımladığı öyküleriyle dikkat çeken yazarı Arzu Bahar, bu ilk kitabıyla katılıyor aramıza.

Kovulmadım Ben Ayrıldım’da, kendimizi kolayca yerlerine koyabileceğimiz insanların öyküleri var. Yaşamın tek bir yönde akmadığını gösteriyorlar bize. Kırgınlığın peşinden sevginin, öfkenin arkasından sükûnetin gelebileceğini gösteriyorlar. Arzu Bahar’ın dünyasını çok seveceksiniz.

  • Kovulmadım, Ben Ayrıldım!
  • Yazar: Arzu Bahar
  • Türü: Öykü
  • Baskı Yılı: Ocak 2017
  • Sayfa Sayısı: 130
  • Yayınevi: Alakarga Yayınları

 

Ayaklarına Dokunurum Gölgede

Yeni Bulunmuş Şiirler

 

“Neruda, bütün dillerde 20. yüzyılın en büyük şairi.”

 Gabriel Garcia Marquez

Türkiyeli şiirseverler arasında yaygın beğeni kazanan Şilili şair Pablo Neruda’nın, ölümünden sonra evinde bulunan 21 şiiri, elyazmalarıyla birlikte yayımlandı. Şairin karısı Matilde’den esinlenerek yazdığı şiirler bir önsöz ve kapsamlı notlarla birlikte Neruda okurlarına sunuluyor. Matilde’nin ölümünden sonra, şairin tüm arşivinin sorumluluğunu üstlenen Pablo Neruda Vakfı, uçak menülerine, kartpostallara, bloknotlara yazılan şiirleri kırmızı bir kutu içinde bulmuş, ciddi bir edisyondan geçirdikten sonra yayımlamıştır.
 

Şair Adnan Özer’in İspanyolca aslından yaptığı çevirilerle bu şiirler, Türkçede ilk kez yayımlanıyor.

  • Ayaklarına Dokunurum Gölgede
  • Yeni Bulunmuş Şiirler
  • Yazan: Pablo Neruda
  • Çeviri: Adnan Özer
  • Baskı Yılı: Ocak 2017
  • Sayfa Sayısı: 120 Sayfa 
  • Yayınevi: Can Yayınları

 

Bırak Üzülsünler

Türkiye’de Büyümek
 

Bırak Üzülsünler, orta sınıftan bir kız çocuğunun okul ve büyüme hikâyesi.

Otoriteye, tartışılamayan ezberlere toslayan, hayallerine sığınarak kendi yolunu arayan bir çocuğun inadı ve savrulmaları... Eğitim sisteminin, öğretmenlerin, muktedirlerin ve erkeklik hallerinin garip ve ağrılı manzaraları.

Özge Samancı, otobiyografik bir grafik romanla içini döküyor, farklı olmanın, ayakta kalmanın hararetli hatıralarını anlatıyor.

  • Bırak Üzülsünler
  • Yazar: Özge Samancı
  • Çizer: Özge Samancı
  • Çeviri: Özge Samancı, Necdet Dümelli
  • Türü: Çizgi Roman
  • Baskı Yılı: Ocak 2017 
  • Sayfa Sayısı: 190 Sayfa 
  • Yayınevi: İletişim Yayınları

 

Öykü Gazetesi

Türkiye’de öykünün güçlü bir tarihi var… Ömer Seyfettin’den Sait Faik’e, toplumcu edebiyattan 50 kuşağına, öykü yazarlarımızın gücü, üretimi, yaratıcılığı hiç eksilmedi, Tahsin Yücel’in de dediği gibi, Sait Faik, Orhan Kemal gibi yazarların sayısı dünyada da çok fazla değildir… Öykü Gazetesi, edebiyatımızın bu kanalıyla beslenip günümüzde de olanca verimliliğiyle akan öykü ırmağını, iyi öyküyü ve sadece öyküyü okura alabildiğince yalın ve hızlı biçimde ulaştırma hevesiyle 2016 yılının ekim ayında yayımlanmaya başladı. “Gerçekleri Yazmayan Gazete” dördüncü sayısıyla birlikte artık Can Yayınları çatısı altında…

Öykü Gazetesi yalnızca “öykü” yayımlıyor ve ayda bir okurla buluşuyor… Gazetenin Ocak 2017 sayısında şu değerli öykücülerimizin öyküleri var: Hasan Ali Toptaş, Sibel K. Türker, Pınar Sönmez, Harun Kapan, Nuray Karyağmazgil, İsa Balcı, Hayati Sönmez, Özgür Yılmaz, Aynur Sakallıoğlu, Mustafa Balel, Çiğdem Aldatmaz, Ayça Erkol, Ayça Özkarahan, Can Acer, Veysel Kobya, Atakan Boran, Ruhşen Doğan Nar, Ali Oktay Özbayrak, Yunus Aksoy, İsahag Uygar Eskiciyan…

 

Fokus

 “Yabancı düşmanlığı” daima bir bulanıklık içermiştir. Dil, din, ırk, mezhep ve cinsiyet üzerinden ayrımcılık mekanizmalarının harekete geçirildiği bu sistemde başka mahalleden ya da sokaktan olanlara dahi düşmanlık güdülebilir. “Biz” duygusunun kapsamı da aynı ölçüde bulanıktır. Kimi insanlar bu düşmanlığı kolaylıkla içselleştirirken, kimileri üzerine kafa yorar ve bazen de bu bulanıklığın kurbanı olur.

Arthur Miller, İkinci Dünya Savaşı’nın hemen bitiminde kaleme aldığı Fokus’ta, ABD’deki küçük bir Hıristiyan kasabasında yükselen anti-semitizm üzerinden bu bulanıklığı irdeliyor. İktidar sahiplerinin, yabancı düşmanlığını hangi çıkarlara yönelik, hangi sorgulamaların önüne geçmek için kullandığını orta sınıftan bir karakter olan Bay Newman üzerinden ele alan Miller, akıldışılığın ve önyargıların karşısında insani değerlerin gerçekliğini ön plana çıkarıyor.

Hıristiyan değerlerine bağlılığın bir seçenekten bir zorunluluğa dönüştüğü siyasal atmosferde değerler karmaşası ve kitlesel manipülasyon yoluyla zehirlenen toplumdan küçük ama çarpıcı bir kesit sunan Fokus, yazıldığı dönemden bugüne ve bu coğrafyaya yakıcılığını koruyarak ulaşan temel sorunlarımızdan birini merkeze alan, sarsıcı bir eser.

  • Fokus
  • Yazar: Arthur Miller
  • Çeviri: Ramazan Güngör
  • Baskı Yılı: Ocak 2017
  • Sayfa Sayısı: 225 Sayfa 
  • Yayınevi: Sel Yayıncılık

 

Bizum Cihan

Cihan Alptekin Kitabı

Yakın Tarih Dizisi’nde, geçmişten bugüne iz bırakanların hikâyeleri aktarılırken ilk sırada gelen isimlerden biri Cihan Alptekin’dir. Yalnızca Kızıldere’de katledilen on devrimciden biri olması değil bunun nedeni. O, bütün hayatını özverili bir devrimci gibi yaşamasıyla çevresini etkilemiş biri. 
Dev-Genç İstanbul Bölge Başkanlığı yapması, hapse girmesi, cezaevinden tünel kazarak kaçması, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamını engellemek için kendi hayatını ortaya koyması ve sonunda ölümsüzler arasına karışması, o dönemin fırtınalı gençliğinin ruh halini ortaya koyan bir destan gibidir.

Nefes alırken herkes yaşar, ama nefesi durduktan sonra da yaşamayı sürdürenlerden olan Cihan Alptekin’in yani “bizum Cihan”ın umudu anlatılıyor bu kitapta.

“Biz hâlâ dokuz kardeşiz” diyen Cihan’ın ablası Nuran Alptekin Kepenek, daha önce kaleme aldığı bir tarihi, yıllar sonra İngiliz Gizli Servisi’nin belgeleri dahil birçok belge ve yazılarla genişleterek yeniden gözler önüne seriyor.

  • Bizum Cihan
  • Yazar: Nuran Alptekin Kepenek
  • Türü: Yakın Tarih
  • Baskı Yılı: Ocak 2017
  • Sayfa Sayısı: 320 Sayfa
  • Yayınevi: Ayrıntı Yayınları

DAHA FAZLA