VİDEO | Yürüyüşü engellenen Şişecam işçisi: Mücadeleden geri adım atmadık, atmayacağız!

VİDEO | Yürüyüşü engellenen Şişecam işçisi: Mücadeleden geri adım atmadık, atmayacağız!

Valilik tarafından OHAL gerekçe gösterilerek yürüyüşüne izin verilmeyen Şişecam işçisi, Tekirdağ İl Sınırı’nda direnişe devam ediyor. İşçilere bugün, çevre illerden dayanışma ziyaretleri yapıldı.

Kırklareli’nde Şişecam’a bağlı Paşabahçe Cam Fabrikası’ndan bir süre önce çıkarılan gün önce çıkarılan 90 işçi, işlerine geri dönmek için Lüleburgaz ilçesinde bulunan Kristal-İş Sendikası Trakya Şubesi’nin önündeki direnişlerinin ardından Cuma günü Tuzla’da bulunan Şişecam Genel Merkezi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Lüleburgaz halkının yoğun desteğiyle yürüyüşe başlayan işçiler, dün Tekirdağ İl Sınırı’nda bulunan Büyükkarıştıran beldesine geldikleri esnada, kolluk kuvvetlerinin engellemesiyle karşılaştı.

İşçilere, Tekirdağ Valiliği tarafından OHAL gerekçe gösterilerek il sınırları içerisine girişe izin verilmediği söylenirken, işçiler Pazartesi gününe kadar Büyükkarıştıran’da kalmaya karar verdi.

ÇEVRE İLLERDEN DAYANIŞMA ZİYARETİ

İşçilere bugün, çevre illerden dayanışma ziyaretleri yapıldı. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nin diğer ilçelerinden gelen yurttaşlar, işçilere desteklerini iletti, Ziyarette işçiler ile grev halayı çekilirken, sık sık “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz” sloganı atıldı.

“KRİSTAL-İŞ’İN DESTEĞİNİ GÖREMİYORUZ”

Durumları hakkında konuşan işçiler, işten atılmalarının Şişecam tarafından “küçülme” ile açıklandığını, ancak yurtdışında yeni fabrikalar açan Şişecam’ın bu gerekçesine inanmadıklarını söylediler.

Sendikanın direnişe desteği konusunda ise işçilerin ortak kanısı, bağlı oldukları sendika olan Kristal-İş’in direnişe destek vermediği yönünde. Kristal-İş’in Türkiye işçi sınıfı tarihinde önemli bir sendika olduğunu belirten işçiler, sendika yönetiminin sendikayı direnişten uzaklaştırdığını ve sendikal faaliyet anlamında uzun süredir elle tutulur bir girişim sergilemediği görüşünde birleşti.

“MÜCADELEN GERİ ADIM ATMADIK, ATMAYACAĞIZ”

İşçiler adına konuşan sözcü Aydın Şahin ise; “İş, aş, adalet” talebiyle aileleriyle birlikte sürdürdükleri yürüyüşün engellendiğini ancak mücadelede kararlı olduklarını söyledi. Şişecam yönetiminin, bugün Kristal-İş yöneticileriyle toplantı yapacağını da söyleyen Şahin, “Bu toplantı sona erene kadar burada kalma kararı aldık. Pazartesi günü yapılacak toplantının sonucunu görünceye kadar. Şimdiye kadar somut bir yaklaşım olmamıştı. En azından bu toplantıyı kazanım olarak görüyoruz. Bu toplantıdan çıkacak karara göre aynı inanç ve kararlılıkla sonraki programımızı devam ettireceğiz. Başaracağımıza olan inancımız var. Mücadeleden geri adım atmadık, atmayacağız” dedi.

Aydın’ın açıklaması sık sık “Zafer direnen emekçinin olacak” ve “İş, aş, adalet” sloganları ile kesildi.