VİDEO | Üniversiteli Kadınlar'dan müftülük önünde eylem

VİDEO | Üniversiteli Kadınlar'dan müftülük önünde eylem

Üniversiteli kadınlar , bugün İstanbul müftülüğü önünde, "laiklik düşmanı gerici yasanıza karşı kadınlar susmayacak, itaat etmeyecek!" diyerek basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Üniversiteli Kadınlar tarafından İstanbul müftülüğü önünde, Çarşamba gecesi Meclis'ten geçen ve "müftülük yasası" olarak bilinen yasa tasarısı için basın açıklaması gerçekleştirdiler. " Yasa tasarısı meclise sunulduğu ilk günden itibaren biz kadınlar ülkenin dört bir yanında sokağa çıkmış, kampüslerden amfilerden yasayı kabul etmeyeceğimizi ilan etmiştik." ifadelerini kullandılar.

"Bizler bu yasanın kadınlara yönelik şiddet ve baskıyı daha da artıracağını, çocuk istismarının önünü açacağını, “seçenek” olarak gösterilse bile kadınlara dayatılacağını biliyoruz. Tek bir kadının dahi eşitsiz bir yaşama mahküm edilmesine izin vermiyoruz. Kadın cinayetlerinin, tacizin ve tecavüzün her gün katlanarak arttığı ülkemizde kadın düşmanı fetvalar veren, temelini dini esaslardan alan bir kuruma resmi nikah kıyma yetkisi verilmesini kabul etmiyoruz." denilen açıklamanın tamamı ise şu şekilde;

Eylül ayının ilk günlerinde meclise sunulan, “müftülük yasası” olarak bilinen yasa tasarısı Çarşamba gecesi meclisten geçirildi. Yasa tasarısı meclise sunulduğu ilk günden itibaren biz kadınlar ülkenin dört bir yanında sokağa çıkmış, kampüslerden amfilerden yasayı kabul etmeyeceğimizi ilan etmiştik. Bunun üstüne Tayyip Erdoğan “İsteseniz de istemeseniz de o yasa meclisten geçecek!” demişti.

 Bizler bu yasanın kadınlara yönelik şiddet ve baskıyı daha da artıracağını, çocuk istismarının önünü açacağını, “seçenek” olarak gösterilse bile kadınlara dayatılacağını biliyoruz. Tek bir kadının dahi eşitsiz bir yaşama mahküm edilmesine izin vermiyoruz. Kadın cinayetlerinin, tacizin ve tecavüzün her gün katlanarak arttığı ülkemizde kadın düşmanı fetvalar veren, temelini dini esaslardan alan bir kuruma resmi nikah kıyma yetkisi verilmesini kabul etmiyoruz.

Üniversiteli kadınlar olarak söylüyoruz ki; kadınların hayatını doğrudan etkileyecek olmasına rağmen kadınların sözü çiğnenerek meclisten geçirilen bu kadın düşmanı yasa meşru değildir! Kampüslerden, amfilerden, sokaklardan yükselttiğimiz sese rağmen tek adamın emriyle mecliste kabul edilen bu yasa hükümsüzdür!

Kadınların mücadelesi tek adamın sözünden ve gece yarısı geçirilen yasalardan güçlüdür. Öyle ki müftülere nikah yetkisi veren meclis dün doğum bildiriminde zorunlu denetimi kabul etmiş ve vatandaşlıkta 'genel ahlak' kriterini çıkarmak zorunda kalmıştır. Biz kadınlar kazanılmış haklarımızı AKP iktidarına ve tek adamın iki sözüyle meclisten geçirilen yasalara teslim etmeyeceğiz. Müftülere verilen nikah yetkisi meclisten geçse de sokaktan geçmeyecek.

Hayatlarımız, özgürlüklerimiz için mücadele edeceğiz ve kazanacağız!

 Yaşasın kadın dayanışması!