Video paylaşım sitelerinden elde edilen gelirlere vergi geliyor

Video paylaşım sitelerinden elde edilen gelirlere vergi geliyor

Maliye Bakanlığı, YouTube, Dailymotion, İzlesene gibi video paylaşım sitelerinden elde edilen gelirlerden vergi alınmasına ilişkin düzenlemenin çalışmalarına başladı. 

Maliye Bakanlığı, YouTube, Dailymotion, İzlesene gibi video paylaşım sitelerinden elde edilen gelirlerden vergi alınmasına ilişkin düzenlemenin çalışmalarına başladı. 

Dünya gazetesinden İmam Güneş'in haberine göre, gelir elde edilen kanallar için kişisel hesapları kontrol eden Maliye, para trafiğini saptadığı kişilerden vergi almaya başladı. Bu vergilerden kaçınmak isteyen bazı kişilerin hesaplarını KKTC’ye taşıdığı bilgisine ulaşan Maliye, yeni düzenlemeler yapacak.

"EN POPÜLER 10 YOUTUBE KANALININ YILLIK KAZANCI 7 MİLYON LİRA"

İnternetten seyredilen video miktarı her yıl katlanarak artıyor. Bu gelişmeyi keşfeden firmalar video içeriğine yatırım yapıyor. Kullanıcılar da, kanal açıp paylaşımlarda bulunarak izlenme sayısı ile abone sayısını artırıyor ve bunun karşılığında kazanç elde edebiliyor.  'Socialblade' sitesinin verilerine göre Türkiye'den yayın yapan 10 popüler YouTubekanalının ortalama yıllık kazancı 2 milyon 466 bin dolar (7 milyon 150 bin lira).

Türkiye'deki YouTube kanalları arasında abone sayısı milyonları aşan kanallar da bulunuyor. Kanallar ve videoların izlenme oranları giderek yükseliyor. 

Verilere göre toplam 14 video paylaşım kanalından yaklaşık 20 milyon liraya yakın gelir sağlandığı, vergi tahakkukunun da yaklaşık 4–5 milyon lira civarında olduğu tahmin ediliyor. Başka bir ifadeyle eğer bu kazançlardan gelir veya kurumlar vergisi tahsil edilebilseydi, 4-5 milyon lira civarında bir vergi geliri Maliye’nin kasasına girecekti.

Hesaplarında hareketlilik görülen kişilerden vergi alabiliyor. Bazı YouTube kanalı, internet sitesi, blog sahipleri de KKTC’deki düşük vergi oranını göz önünde bulundurarak hesaplarını taşıyor. KKTC’de sanal temsilci olma, ofis adresi gösterme, yıllık lisansın alınması ve hesapların yapılması vergiler dahil yıllık 2 bin 400 euro gibi bir rakamı buluyor. Bu düşük maliyet, hesapların taşınmasını kolaylaşıyor. Hosting ve domain firmaları veya online olarak herhangi bir hizmet satışı yapan firmalar da vergiden muaf olmak için KKTC’de şirket kuruyor.

DAHA FAZLA