‘Vergi artışlarının bir aileye faturası 1400 lira olacak’

‘Vergi artışlarının bir aileye faturası 1400 lira olacak’

Sendikaların hesabına göre vergi artışlarının aileye faturası 1400 lira olacak. Aynı tasarıyla ülke talana da açılıyor.

Orta Vadeli Program (OVP) ve Meclis’e sunulan “torba tasarı” işçi ve memur ücretlerindeki artışları sildi süpürdü. Memura 2018 başında yüzde 4, kamu işçisine yüzde 3.5 ücret zammı verilecek. Buna karşın MTV’deki artış yüzde 40. Sendikaların hesabına göre vergi artışlarının aileye faturası 1400 lira olacak.

Yeni OVP dün yayımlandı. Kamudan çok sayıda ihracın ardından ortaya çıkan personel açığını kapatmak için emekliler yeniden devlette istihdam edilecek. OVP’de, kamudan ve özel sektörden emekli veya görevden ayrılmış  üst düzey veya uzman personeli devletin çeşitli program, proje ve misyonlarında gönüllü veya ücretli çalıştırabilecek esnek bir istihdam mekanizması oluşturulacağı ifade edildi.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, Meclis’e sunulan “torba tasarıda” yer alan düzenlemelerden bazıları da şöyle:

-Asgari ücretin vergi kesintisiyle 1404 liranın altında düşmesi engellenecek. Ancak bu zaten açıklanmıştı.

-Şehir merkezlerindeki 10 yaşından büyük kamu lojmanları satılacak. Hazine’ye ait olan, belediye mücavir alan sınırlar içindeki tarımsal amaçlı kullanılan arazileri kullanıcılara satacak. Taşınmazlar piyasa fiyatından satılacak.

-Hazine arazileri üzerine kaçak yapılan binaların sahiplerine bu taşınmazlar doğrudan belediyeler üzerinden satılıyor. Mevcut düzenlemede bu yapıların 19.7.2003 tarihinden önce yapılmış olması gerekiyordu. Tasarı ile süre uzatılacak. Bu tarih 31.12.2009’a çekilecek.

- Maliye Bakanlığı’ndan irtifak hakkı ile yer kiralayanlar, bu yerleri almak istediklerinde en fazla 2 yıl vade ile alabilirken bu süre 5 yıla uzatılacak.

20 YIL BEDAVA

Teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve yerleşim alanları içerisinde bulunan sanayi sitelerinin ve sanayi işletmelerinin yerleşim yeri dışına çıkarılması için kuruluş ve genişleme aşamalarında ihtiyaç duyulan mera vasıflı yerlerin tahsis amacı değişikliklerinde yirmi yıllık ot bedeli alınmayacak.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem Maliye’nin telaş içinde hareket ettiğini, vergi artışlarının gereksiz hatta sakıncalı olduğunu belirtti.

DAHA FAZLA