Venezuela'daki petrol rafinerisi yolsuzluğundan ABD çıktı

Venezuela'daki petrol rafinerisi yolsuzluğundan ABD çıktı

Venezuela’daki petrol rafinerisi yolsuzluğunun altından ABD çıktı. Devlet Başkanı Maduro’nun yolsuzluğa tepkisi “Vatan hainliğinden yargılanacaklar” oldu.

İleri Haber

Venezuela Devlet Petrol Şirketinin Amerikalı iştirakı Citgo'nun, yolsuzluk suçundan gözaltına alınan 5 üst düzey yetkilisinin ABD pasaportuna sahip olduğu ortaya çıktı.

Olaya ilişkin bir açıklama yapan Devlet Başkanı Nicolas Maduro, "Yolsuz hırsızlar, vatan hainleri gibi yargılanacaklar" ifadelerini kullandı.

Venezuela'da Devlet Petrol Şirketinin (PDVSA) Amerikalı ortağı Citgo'nun gözaltına alınan üst düzey yetkilerinin ABD pasaportuna sahip olduğu ortaya çıktı. Davayı takip eden iki yetkili, gözaltına alınan 6 Citgo yetkilisinden 5'inin çifte vatandaşlığı olduğunu ve ABD pasaportu taşıdığını açıkladı.

ŞİRKET BONOLARINI YENİDEN FİNANSE ETMEK İÇİN

Merkezi ABD’nin Houston kentinde bulunan Citgo'nun üst düzey yöneticileri, şirket bonolarını yeniden finanse etmek için yapılan 4 milyar dolarlık anlaşma üzerinden zimmetlerine para geçirmekle suçlanıyor.

‘HIRSIZLAR VATAN HAİNİ GİBİ YARGILANACAK’

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, konuyla ilgili devlet televizyonunda yaptığı açıklamasında, Citgo soruşturmasının emrini kendisinin verdiğini, sonrasında ABD Büyükelçiliğinden çifte vatandaşlık meselesini öğrendiğini kaydetti. Maduro, gözaltına alınan ABD’li yöneticiler için "Yolsuz hırsızlar, vatan hainleri gibi yargılanacaklar" ifadesini kullandı.

CİTGO’NUN BAŞINA CHAVEZ GETİRİLDİ

"Venezuela ahora es de todos / Venezuela herkesin"

Nicolas Maduro, söz konusu petrol şirketi Citgo'nun başkanlığına eski petrol bakanı ve Venezuela'nın eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in kuzeni Asdrubal Chavez'i atadı.

BAKAN RODRİGUEZ: BU CASUSLUK

Venezuela İletişim Bakanı Jorge Rodriguez de davanın yolsuzluğun ötesine geçtiğini belirterek, olayın "sabotaj ve casusluk" kategorisine girdiğini dile getirdi.

Rodriguez, gözaltına alınanların, Venezuelalıları gıda ve ilaç almak için ihtiyaç duydukları paradan mahrum bıraktığını belirterek bunun bedelini "Venezuela adalet sistemi içinde" ödeyeceklerini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da ABD vatandaşlarını gözaltına alan Venezuela'nın konuyla ilgili ABD makamlarına bilgi vermek zorunda olduğu, Amerikalı yetkililerin hemen bir ziyaret talebinde bulunması gerektiği ifadesine yer verildi.

CİTGO SKANDALI

Citgo Petroleum Corporation veya kısa adıyla Citgo, Venezuela'daki Devlet Petrol Şirketiyle ortak olan ABD merkezli bir şirket. Merkezi ABD’nin Teksas eyaletine bağlı Houston kentinde bulunan şirket, arıtma, nakil aracı ve yakıtları, yağlayıcı, petrokimya ürünleri ve diğer endüstriyel ürünlerin üretimi ve pazarlaması alanında faaliyet yürütüyor. Şirketin, Illinois, Texas ve Louisiana'da rafinerileri bulunuyor.

Citgo'nun başkan vekili, hakkındaki yolsuzluk iddiaları üzerine gözaltına alınmış, Başsavcı Tarek William Saab, Citgo Başkan Vekili Jose Pereira ve beş başkan yardımcısının, 'zimmetlerine para geçirdikleri' şüphesiyle gözaltına alındıklarını açıklamıştı. Saab, Citgo yöneticilerinin, kredi talebinde bulunduğunu ve bunun Venezuela Devlet Petrol Şirketi (PDVSA) için hoş karşılanmayan bir durum olduğunu dile getirmişti.

Başsavcı ayrıca, yöneticilerin, rakip bir şirkete gizli bilgiler sunduğunu söylemişti.

TRUMP'IN KAMPANYASINA BAĞIŞ

Citgo, Nisan ayında ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve başlama töreni için 500 bin dolar bağışta bulunmasıyla da gündeme gelmişti.

Federal Seçim Komisyonuna sunulan yemin töreni komitesi kayıtları, devlete ait PDVSA'nın ortağı Citgo'nun, Trump'ın yemin töreni etkinliklerinin en büyük kurumsal bağışçılardan biri olduğunu göstermişti.