Venezuela'da halk Ulusal Kurucu Meclis için sandık başına gidiyor

Venezuela'da halk Ulusal Kurucu Meclis için sandık başına gidiyor

ABD destekli sağcıların saldırıları altındaki Venezuela'da halk, Ulusal Kurucu Meclis seçimi için bugün sandık başına gidiyor.

Son yılların en büyük politik krizini yaşayan Venezuela'da halk Ulusal Kurucu Meclis'in oluşturulması için bugün sandık başına gidiyor. 

[ih2]

Bugün gerçekleştirilecek seçimde 18 bin 976 bölgesel aday ve 35 bin 438 sektörel aday yarışacak. Seçim sonucunda bölgesel düzeyden gelen 364 temsilci ve sektörel düzeyden gelen 173 temsilci ile 8 yerli temsilcisinin katılımıyla 545 üyeli bir meclis oluşturulacak.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, geçtiğimiz perşembe günü başkent Caracas'ta yüzbinlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen mitingde yaptığı açıklamada, ülkedeki krizin sona ermesi ve Ulusal Kurucu Meclis için bir anlaşma ve barış masası oluşturma teklifi yaptı. 

SAĞ MUHALEFET BOYKOT EDECEK

Hükümetin diyalog çağrılarını reddedip şiddet eylemlerini sürdüren sağ muhalefet ise bugün gerçekleştirilecek seçimi boykot edeceğini açıkladı.

Sağcıların çatı örgütü Demokratik Birlik Masası tarafından seçim çalışmalarını kesintiye uğratmak amacıyla geçtiğimiz Çarpşamba ve Perşembe günü ülkede genel grev düzenlenmişti. Ancak grev çağrıları halkta karşılık bulmamış ülkede olağan günlük hayat devam etmişti. 

ABD TEHDİT ETMİŞTİ

Ülkedeki sağ gruplarla işbirliği içindeki ABD yönetimi ise Ulusal Kurucu Meclis seçimi nedeniyle Venezuela Hükümeti'ni tehdit etmişti. ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada, “Maduro rejimi 30 Temmuzda Kurucu Meclisi uygulamaya koyarsa, Birleşik Devletler, güçlü ve hızlı ekonomik önlemler alacak” ifadelerini kullanmıştı. 

[ih3]

Öte yandan bizzat CIA direktörü Mike Pompeo tarafından ABD'nin sağ gruplarla işbirliği itiraf edilmişti. Pompeo yaptığı açıklamada, Venezuela'da hükümeti değiştirmek için çalıştıklarını itiraf ederken, bu konuda sadece ülkedeki sağcı gruplarla değil aynı zamanda Kolombiya ve Meksik ile de işbirliği yaptıklarını söylemişti.