Ve Deyrizor’da zafer: 3 yıllık IŞİD kuşatması kırıldı!

Ve Deyrizor’da zafer: 3 yıllık IŞİD kuşatması kırıldı!

2014 yılından bu yana IŞİD kuşatması altındaki Deyrizor’da Suriye ordusu kuşatmayı kırdı.

Bu yılın başlarında ülkenin orta ve doğu kesimlerine yönelik başlattığı operasyonda büyük ilerlemeler kaydeden Suriye ordusu, 3 yıldır IŞİD kuşatması altındaki Deyrizor’a ulaştı. Zafer, Suriye ordusunun tanklarının 137'nci Tugay'a ulaşmasıyla birlikte kesinleşmiş oldu. 

KAPLAN KUVVETLERİ KENTE GİRDİ

Suriye Devlet televizyonu tarafından aktarılan gelişmeye göre, Suriye ordusunun seçkin birliği Kaplan Kuvvetleri’nin öncülüğündeki ordu güçlerinin, 2014 yılında bu yana IŞİD kuşatması altında olan kente girmesiyle kuşatma kırıldı. Öte yandan, Deyrizor Valisi, kentin güneyindeki askeri havaalanına yönelik kuşatmanın da kırıldığını duyurdu.

ESAD'DAN ORDUYA TEBRİK

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Deyrizor'daki komutanlarla gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde kuşatmanın kırılmasınndan dolayı orduyu tebrik etti. 

3 YILLIK IŞİD KUŞATMASI

Suriye’nin doğusunda Irak sınırına yakın bir noktada Fırat Nehri kıyısında yer alan Deyrizor kenti, 2013 yılının sonlarından itibaren başta IŞİD olmak üzere cihatçı grupların saldırılarına maruz kalmıştı. Suriye çölündeki önemli petrol sahalarını ve Palmira’yı ele geçirerek bölgede gittikçe güçlenen IŞİD, 2014’ün temmuz ayında kenti kuşatma altına aldı.

Bu tarihten itibaren IŞİD özellikle kentin güneyindeki askeri üs başta olmak üzere kente yönelik sık sık ağır saldırılar düzenledi. Suriye Cumhuriyet Muhafızları Komutanı Tümgeneral İsam Zahreddin’in başında bulunduğu Suriye ordusuna bağlı birlikler ise IŞİD saldırılarını püskürterek direnişi sürdürdü.

Çoğunluğu Sünni Arap olan 120 bini aşkın sivilin yaşadığı kent 3 yıl boyunca ağır kuşatma şartları altında yaşamak zorunda kaldı. Başta gıda olmak üzere temel ihtiyaç malzemeleri konusunda büyük sorunlar yaşanırken, Suriye ve Rusya hava kuvvetleri sık sık kente havadan gıda yardımı yaptı.

Öte yandan ABD de IŞİD kuşatması altındaki kentte Suriye ordusuna yönelik saldırılara girişerek IŞİD ile adeta işbirliği yaptı. Geçtiğimiz eylül ayında Irak’tan sınırı geçerek Suriye’ye giren ABD’ye ait 4 savaş uçağı Deyrizor’daki Suriye ordusuna bağlı birlikleri vurdu. Saldırıda 80’in üzerine Suriye askeri hayatını kaybetti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan yazılı açıklamada ise saldırının “kaza” olduğu iddia edilerek asıl hedefin IŞİD olduğu savunuldu.

VE KAPLAN KUVVETLERİ GELİYOR

Suriye ordusu, 2017 yılının başlarında büyük ölçüde IŞİD tarafından kontrol edilen ülkenin orta ve doğu kesimlerindeki bölgelere yönelik büyük bir taarruz başlattı. Albay Suheyl Hassan komutasındaki Kaplan Kuvvetleri’nin öncülüğünde gerçekleştiren operasyonlar ile Suriye ordusu, sadece mart-ağustos ayları arasındaki süreçte kontrol ettiği alanı iki katına çıkardı.

[ih2]

Şubat ayında Palmira’nın IŞİD’in elinden alınmasının ardından temmuz ayında hızlanan operasyonlar ile kuzeyde Rakka’nın güneyinde, orta bölgelerde Palmira’nın doğusu ve güneyde Irak sınırına yakın bölgelerde büyük ilerlemeler kaydedildi.

Deyrizor’a doğru ilerleyen Suriye ordusu ağustos ayı başında Palmira’nın doğusunda yer alan ve Palmira-Deyrizor karayolu üzerindeki stratejik el-Sukhnah kasabasını ele geçirdi. Ağustos ayı boyunca ilerleyişini hız kesmeden sürdüren ordu güçleri, el-Shoula'yı da ele geçirdikten sonra bugün kente girerek kuşatmayı kırdı.