Van'da Ermenilere ait kiliseyi köylüler koruma altına aldı

Van'da Ermenilere ait kiliseyi köylüler koruma altına aldı

Van'da yıkımın eşiğindeki Ermenilere ait Dêra Aliağa Kilisesi köylüler tarafından koruma altına alındı.

Van'ın Bahçesaray İlçesi'ndeki Aliağa köyünde yıkımın eşiğine gelen Ermenilere ait Dêra Aliağa Kilisesi'ni köylüler korumaya aldı. Ermeni halkının ziyareti için de köyde bir toprak ev "köy oteli" haline getirildi.

Toprak evden yapılan köy otelinde kalanlardan hiçbir ücret talep edilmezken, ihtiyaçları da köylüler tarafından karşılanıyor. Köylüler, özelikle Ermeni halkının hem köylerini hem de kiliseyi ziyaret etmelerini istiyor.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre; 7 hanelik köyde, otelin temizliğini de köylüler hep birlikte yapıyor. Otel olarak adlandırılan toprak evin 2 oda, 1 salon, mutfak ve lavabosunun yanı sıra her odasında ise 2 yatak ve küçük bir dolap bulunuyor. Salonda ise 2 kanepe ve bir vitrin yer alıyor. 

‘ZİYARETÇİLERDEN PARA TALEP EDİLMİYOR’

Dêre Aliağa Kilisesi'ne uzun yıllardır ziyaretçi gelmediğini aktaran köy imamı Mehmet Vefa, kilisenin yıkılmanın eşiğine geldiğini belirterek, bir an önce restorasyon çalışması başlatılmasını talep etti. İnançların kendileri için büyük anlam taşıdığını dile getiren Vefa, “Bizler Ermeniler gelsin ibadet yerlerini ziyaret etsin istiyoruz. Gelirlerse burada ücretsiz kalacakları otelimiz de var” dedi.

KÖYE HAFTANIN 2 GÜNÜ SERVİS GİDİYOR

Aliağa köyü ilçenin en yüksek bölgesinde bulunmasından dolayı ulaşım çok zor koşullarda sağlanırken, ilçe merkezinden köye sadece pazartesi ve cuma günleri ulaşım sağlanıyor. Yürüyerek köye ulaşmak ise 2 saat sürüyor.

DAHA FAZLA