Van T Tipi Cezaevi’nde kadın tutuklular 'saçlarından sürüklenmemek için' saçlarını kazıttı!

Van T Tipi Cezaevi’nde kadın tutuklular 'saçlarından sürüklenmemek için' saçlarını kazıttı!

İşkence iddialarıyla gündeme gelen Van T Tipi Cezaevi’ndeki kadın tutuklular saçlarından sürüklenmemek için saçlarını kazıttı.

İşkence iddialarıyla gündeme gelen Van T Tipi Cezaevi’ndeki kadın tutuklar 'saçlarından sürüklenmemek için' saçlarını kazıttı. Müvekkilleriyle görüşen Avukat Sevda Aydın, kadınların darp, cinsel saldırı ve işkenceye maruz bırakıldığını söyledi.

Aydın, yaralanan 25-30 tutuklunun hastaneye kaldırılmadığını ve bazı kadınların cinsel saldırılara maruz bırakıldığını kaydetti. Cezaevinde inceleme yapmak isteyen Van Barosu Cezaevi Komisyonu üyesi avukatlar ise cezaevi yönetimi tarafından engellendi.

Dihaber'in aktardığına göre; Tutuklu ailelerinin başvurusu üzerine işkencenin ortaya çıktığını belirten Avukat Aydın, “Olayın yaşandığı gün gayri hukuki bir karar ile müvekkillerimizle görüşmemiz engellendi” dedi. Bir sonraki gün yapabildikleri görüşmelerde görüşe gelen bazı müvekkillerinin vücutlarının çeşitli bölgelerinde morluklara şahit olduklarını aktaran Aydın, “Müvekkillerimizden öğrendiğimiz kadarıyla cezaevi yönetimi kimi keyfi uygulamalarına karşı çıkmaları üzerine olaylar yaşandı. Tüm bunlar önce kadın koğuşunda başlayıp, devamında diğer koğuşlara da sıçramış” diye konuştu. 

‘HAKARET, DARP VE CİNSEL SALDIRI’

Kadın tutukluların hem fiziki hem de sözlü saldırıya maruz bırakıldığını aktaran Aydın, şöyle konuştu: “Üst ranzalarda yatan kadın tutuklular darp edilip yerlerde sürüklenerek aşağı indirilmiştir. Tahmini olarak 25-30 kadın tutuklu yaralanmıştır. Bunların içerisinde biri ayağından, biri kolundan diğer biri ise kalp hastasıdır. Bildiğimiz kadarıyla erkeklerden sadece 3 tanesi hastaneye sevk edilirken, kadın tutuklulardan kimsenin sevki yapılmamış. Bir kısmının vücudu, bir kısmının yüzü morluklar içerisinde. Bir kadın tutuklu ise genital bölgesine atılan tekmeden kaynaklı oturmakta güçlük çekiyor. Kadınlar saçlarından sürüklenerek götürüldükleri için tepki olarak saçlarını kazıtmışlar.” 

Saçlarından sürüklenen yaralı tutuklu Saime Afşin’in hastane kontrollerinin yapılmadığını aktaran baba İhsan Afşin, kızının son telefon görüşmesinde elektrik ve sularının da kesildiğini ilettiğini söyledi. 

‘CEZAEVİ MÜDÜRÜ İŞKENCEYİ KABUL ETTİ’

Van Barosu Cezaevi Komisyon Üyesi Avukat Cahit Kutluk, tutuklu ailelerinden gelen başvuru üzerine cezaevi müdürüyle telefonda görüştüklerini ve daha sonra cezaevine gittiklerini söyledi. Kutluk, “Baro başkanımızın kendisi cezaevi müdürünü arayıp yaşanalar hakkında bilgi almak istedi. Cezaevi müdürü, cezaevinde aramaların yapıldığını, bazı tutukluların sorun çıkarması üzerine ‘kanunun tanıdığı hak ve yetki çerçevesinde’ müdahale edildiğini söyledi. Tutukluların küçük sıyrıklar aldığını ve hastaneye kaldırıp tedavilerinin yapıldığını, artık hiçbir sorunun kalmadığını da özellikle aktardı bize. Ama biz yine de cezaevine gidip tutuklularla görüşmek istedik. Baro başkanımız da bizimleydi, uzun bir süre bekletilmemize rağmen cezaevi müdürü görüşmeyi kabul etmedi. Darp edilen tutuklular ile görüşmek istedik; ama o da belli ki o gün alınmış bir kararla engellendi” diye konuştu. 

Tutuklular ile yapacakları görüşmelerde ses kaydının alınmak istendiğini açıklayan Kutluk, şunları söyledi: “Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun 3 ay süreyle böyle karar aldığı iletildi. Bunun üzerine biz de kararı görmek istedik. Getirip bize verdikleri kararda hiçbir genel mevzuata atıfta bulunmuyordu, belli ki o gün alelacele ve sadece Van T Tipi Cezaevi için alınmış bir karardı. Görüşmelerde ses kaydı alma uygulaması hukuka aykırı olduğu için kimse ile görüşmeden cezaevinden ayrıldık.”