Valizdeki Kedi: Köpekler kedilerle, kediler de farelerle arkadaş...

Valizdeki Kedi: Köpekler kedilerle, kediler de farelerle arkadaş...

“Sanat dünyadaki tüm savaşları sonlandırabilir çünkü sanatın içinde asla kötülük olmaz ve dünyayı değiştirecek bir güç varsa o da hayal etmek ve bağıra çağıra şarkı söylemektir.”

Köpekler kedilerle, kediler de farelerle arkadaş olur mu? Doğan Egmont Yayınları'ndan çıkan Valizdeki Kedi’yi okursanır, olabileceklerini öğrenirsiniz.

Doğal olarak tembelce yatıp önündeki kabından mamasını yiyerek miskinlik etme hakkını sonuna kadar kullanan bir ev kedisi – sokak kedilerince Halı Pisisi- olan Kiki, evin insanları Bay SıskaBacak, Bayan TüylüŞapka ve biricik kızları Kıvırcık ile mutlu mesut yaşamaktadır.

Kiki insanlarla konuşabilseydi onlara hiçbir hayvanı alıp satma hakkı olmadıklarını ve kediler gibi diğer hayvanların da birer eşya olmadığını söylerdi ama insanların bunu anlayabilmesi için çok yol kat etmeleri gerekiyordu.

Günün birinde evin insanları tatile gitmek için hazırlık yaparken Kiki bir şekilde kendini hazırlanmış bavullardan birinin içinde bulur. Uyuyakaldığı bu bavuldan bir havaalanında çıkar ve nerede olduğu hakkında hiçbir fikri yoktur. Harekete alışkın olmasa da rastladığı bir arabaya atlar ve bir mahalleye gelir. Bir kediye neredeyse yem olacak bir fareyi kurtarınca hayatına hareket ve macera girer.

Eğer bir gün kökler ölümün kıyısına

gelirse dinleyin sivri dişler,

Gelecek bir pisi çok ama çok

uzaklardan,

O kadar uzak ki, hiçbir patinin

gelemeyeceği bir yoldan,

Gelecek ve kurtaracak bir fareyi

acımasız bir düşmanın elinden,

O pisi ki köklerin hayatını kurtaracak

ve yaşam bir daha hiç kaybolmayacak

evinizden.

Köklerinde yaşayan farelerin Yaşam Ağacı, dallarında yaşayan kedilerin ise Sanat Ağacı diye adlandırdığı bir ağaç kesilme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Fareler de kediler de Kiki’nin ağacı kurtaracak olan Kehanet Kedisi/Pisisi olduğunu düşünmektedirler. Birbirine düşman olan iki tarafın da gönlünü yapıp ağacı kurtarmaya karar verir Kiki.

Gelecek bir pisi sayılamayacak pati

uzaklıktan,

Ama patileriyle değil bir kutuda insan

eliyle olan,

Mösyöler ve madamlar dikkat kesilin

bu pisiye lütfen,

Çünkü ağacınızın hayatını kurtaracak

ve sizi özgür kılacak her kötülükten.

Ağacı kestirip kurtulmak isteyen Mösyö Şişgöbek’in oğlu gibi sevdiği kedisi Asil ile tanışma fırsatı yakalayan Kiki, farelerin, kedilerin ve ağacın durumunu anlatınca beraber bir plan yaparlar. Ama planın işleyebilmesi için kediler ve fareler ortaklaşa hareket etmek zorundadırlar. Acaba Kiki her iki tarafı ikna edip planlarını uygulamaya koyabilecek ve ağacı kurtarabilecek midir?

Kediler ve fareler yaptıkları anlamsız tartışmanın farkına vardılar. Ama birbirlerinden özür dilemediler. Ne de olsa özür dilemek büyük bir meziyetti ve bu meziyete sahip biri içlerinden çıkmamıştı henüz.

Yetişkinler için de kitaplar yazmış olan Göktuğ Canbaba’nın dört çocuk kitabının ikincisi olan Valizdeki Kedi farklılıkların arkadaş olmak için bir engel olmadığını, aksine dostluğu zenginleştirdiğini vurguluyor. Dostluğun yanında yardımlaşma ile neredeyse her zorluğun aşılabileceğini anlatan kitap çocuklar kadar yetişkinler için de okuması çok eğlenceli.

Karakterlerinin hayvanlar olduğu kitapları her daim seven bir okur olarak Valizdeki Kedi’nin 3. ve 4.sınıflar için gayet uygun olduğunu söyleyebilirim.  Hatta ebeveynler çocukları ile birlikte sesli okuma yaparlarsa hoş bir faaliyet imkânı yaratmış olurlar diyebilirim.

Sanat Ağacı, kedileri sevdiği kadar fareleri de seviyorsa o zaman kavga etmeye, savaşmaya ne gerek vardı ki?

 


KÜNYE: Valizdeki Kedi, Göktuğ Canbaba, Resimleyen: Sedat Girgin, Doğan Egmont Yayınları, 2016, 212 sayfa

DAHA FAZLA