Valilik Gezi'deki polis şiddeti dosyasını kapattı

Valilik Gezi'deki polis şiddeti dosyasını kapattı

İstanbul Valiliği Gezi Direnişi’nde polislerin yaraladığı iki vatandaşla ilgili dosyayı fiilen kapattı.

Valilik, Haziran Direnişi sırasında Taksim Meydanı’nda bulunan ve gaz fişeği ile  Aydın Aydoğan’ı ayağından, Erdal Sarıkaya’yı ise gözünden yaraladıkları şüphesi bulunan ve kask numaraları belli olan 5 polisin soruşturulmasına izin vermeyerek, dosyayı kapatmış oldu. İstanbul Valisi Vasip Şahin daha önce kask numaraları tespit edilen 16 polis hakkında soruşturma izni vermeyerek yargılanmalarını engellemişti.

Aydın Aydoğan ve Erdal Sarıkaya 2013 Haziran ayında gerçekleşen Gezi Direnişi’nde polisin attığı gaz fişeği kapsülü ile yaralandı. Aydoğan’ın ayak bileğine denk gelen kapsül bacağında ciddi sağlık sorunlarına neden olurken, Sarıkaya bir gözünü kaybetti. Yaklaşık 4 yıldır ismi ve kask numaraları belli olan polislere ulaşılmaya çalışılıyor ancak valilik soruşturmaya izin vermeyerek polisleri korumaya devam ediyor.

Savcılık tarafından kask numaraları tespit edilen 16  polis hakkında valilikten soruşturma izni istendi. Daha sonra 5 polisle ilgili sonuçlar Ulusal Kriminal Büro’ya gönderildi. Büro, kask numaraları yazan polisleri teşhis etti. Hayatını kaybeden Savcı Mehmet Kiraz ve onun vefatından sonra  yerine gelen Hüseyin Kaya valilikten soruşturma izni istedi ancak izin verilmedi. Son olarak Savcı Burhan Görgülü’nün talep yazısına valilikten verilen yanıtta soruşturmaya da disiplin soruşturmasına da izin verilmediği belirtilerek dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verildi.

KORUNAN POLİSLERDEN BİRİ ‘FETÖ’CÜ ÇIKMIŞTI

Vasip Şahin’in imzasıyla valiliğin “soruşturma izni vermiyorum” diyerek koruduğu 16 polisten M.Ö’nün darbe girişimi sırasında görev yaptığı Şırnak’ta 12 Ağustos’ta görevden uzaklaştırıldığı ve hakkında ‘FETÖ’ye üye olmak suçlamasıyla Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı.

Söz konusu şüpheli 16 polis, Aydoğan’ın ve Sarıkaya’nın yaralandığı gün Taksim Meydanı’nda gaz fişeği kullandığı görev raporlarında tespit edilen polislerdi. 

'VALİ HUKUKA MÜDAHALE EDİYOR'

Kararın ardından konuşan Aydın Aydoğan "Yarın o polislerin de 'FETÖ’cü çıkmayacağı ne malum? Vali, dosyalara, hukuka ve yargılamaya müdahale ediyor. Artık adliyeler noter vazifesi görüyor sadece. Bizleri Gezi döneminde terörist ilan edip 'polisimiz destan yazdı' diyenler kendileri ‘FETÖ’cü çıktı" dedi.