Validebağ'da inşaat hareketliliği: Halk koruda toplandı

Üsküdar'da bulunan 1. derece doğal sit alanı Validebağ Korusu'nda mahkeme kararına rağmen geçen yıl durdurulan izci evi inşaatına tekrar başlanmak istenmesi Validebağ Gönüllülerinin tepkisini çekti.

Rıfat Doğan - İleri Haber

Üsküdar'da bulunan 1. derece doğal sit alanı Validebağ Korusu'nda daha önce halkın tepkisi üzerine durdurulan izci evi inşaatına tekrar başlanmak istenmesi Validebağ Gönüllülerinin tepkisini çekti. Korunun 1. derece doğal sit alanı olduğuna ilişkin mahkeme kararı bulunduğunu ve projenin ruhsatsız olduğunu belirten gönüllüler, inşaata izin vermeyeceklerini söyledi. 

Bugün sabah saatlerinde koruda izci evinin bulunduğu noktaya taş ve kum döküldüğünü ve işçilerin çalıştığını gören Validebağ Gönüllüeri, ellerindeki mahkeme kararını göstererek  koruda inşai faaliyet yürütülemeyeceğini belirtti. Proje alanın bulunduğu noktadan sorumlu olan Öğretmenevi Müdürü İsmail Kahraman ise ısrarla bu alana ilişkin projenin bulunduğunu ve mahkeme kararının bu proejyi ilgilendirmediğini belirterek inşaata başlanacağını belirtti. Tartışmaya daha sonra Üsküdar Emniyet yetkilileri de dahil oldu. Emniyet yetkililerine durumu anlatan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, ellerinde korunun 1. derece sit alanı olduğuna ilişkin Danıştay kararı olduğunu, koruya bu karar doğrultusunda çivi dahi çakılamayacağını söyledi.  

Emniyet yetkilileri, Validebağ Gönüllüleri Derneği'nin elinde bulunan mahkeme kararının ıslak imzalı halini isteyerek, bu belgeler mahkemeden gelene kadar inşaat faaliyetine başlanmayacağını söyledi. Validebağ Korusu'ndaki bekleyiş devam ediyor.   

NE OLMUŞTU?

Halkgeçen yıl koru içinde izci evi inşaatına başlanmasına tepki göstermiş, demir ve betonları sökerek inşaata izin vermemişti. 

Danıştay 6. Dairesi, 16 Aralık 2014 tarihli kararında İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nin Validebağ Korusu'na ait 1/5 bin Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planıyla ilgili iptal kararını onamıştı. Danıştay'ın iptalini onadığı planda yer alan ve koruyu tahrip eden otopark genişletme çalışması, İzcievi inşaatı, Öğretmenevi bahçesine mermer döşenmesi gibi bütün çalışmalar da dayanıksız kalmıştı.

DAHA FAZLA