Uzmanlar Marmara depremi için uyarıyor: 10 katil fay hattı var

Uzmanlar Marmara depremi için uyarıyor: 10 katil fay hattı var

Deprem Güvenliği ve Yapı Uzmanı Prof. Dr. Uğur Kaynak, Marmara’da deprem uyarısı yaparak, bölgenin 10 katil fay ile sarılmış halde olduğunu söyledi.

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde açıklamalarda bulunan Deprem Güvenliği ve Yapı Uzmanı Prof. Dr. Kaynak, Marmara bölgesindeki ciddi deprem riskine dikkat çekerek, Bandırma'nın 10 katil fay ile sarılmış halde olduğunu belirtti.

Marmara Bölgesi'nin depremselliğinin Kuzey Anadolu Fayı'nın saçaklanıp üç kola ayrılması ile ilişkili olduğunu ifade eden Kaynak, Bandırma’nın hem orta kol hem de güney kol tarafından sarılı olduğunu anlattı.

Kaynak, Bandırma Fayı, İmralı Fayı, Edincik Fayı, Etili Fayı, Sarıköy Fayı ve Manyas Fayı gibi fayların, Manyas Fayı ve Yenice-Gönen-Çan Fayı hariç hepsinin vaktini geçirmiş, yüzyıllardır deprem üretmeyen gerilim altındaki faylar olduğunu söyledi.

‘GEMLİK'İN AYAKTA KALMASI SÖZ KONUSU BİLE OLAMAZ’

Bandırma'nın çevrili olduğu katil faylar ile dünyada eşine zor rastlanan bir kent olduğunu söyleyen Kaynak, kentin olası bir depremde tek şansının tepeler üzerine kurulmuş olması olduğunu belirtti. Kaynak, "Marmara Bölgesi'nin tamamı Kuzey Anadolu Fay hattının kolları ile sarılmış haldedir. Kuzey Anadolu Fayı'nın orta ve güney kolu katil faylar üretir. Bu katil faylardan ne yazık ki on tanesi Bandırma'yı çevrelemiştir. Bandırma belki bu özelliği ile dünyada eşine zor rastlanan bir yerleşim yeri. Bandırma'nın bu on tane katil faya karşı bir tek savunma sistemi var. O da bir liman kenti olmasına rağmen, limanın dolgusu üzerine kurulmamış olup, tepeler üzerine kurulan bir kent olması. Gemlik'in düşünün. Gemlik şehri, körfezin uzantısı olan balçık bir ova üzerinde kurulmuştur. 500-600 yıldır büyük bir deprem üretmeyen Gemlik-İznik-Şerefiye Segmenti çok büyük bir tehlike olup, Gemlik'in ayakta kalması söz konusu bile olamaz” dedi.

‘TEK TESELLİMİZ TEPELER ÜZERİNE KURULU OLMASI’

“Bandırma, Gemlik'ten daha şanslı” diyen Kaynak sözlerini şöyle sürdürdü: “Tepeler üzerine kurulmuş bir kent. Bu daha sağlam zemin anlamına geliyor. Gemlik'teki binalar ne kadar çürükse, Bandırma'daki binalar da o kadar çürük olabilir ama bir avantajı var. Sağlam zemin üzerindeki çürük binalar daha az deprem momentlerine maruz kaldıkları için ayakta kalabilirler. Tek tesellimiz bu.”

‘ŞU ANDA YAPILANA KENTSEL DÖNÜŞÜM DENİLEMEZ’

Özellikle Marmara Bölgesi ve İstanbul'da 1999 Marmara depreminin ardından devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da görüşlerini açıklayan Prof. Dr. Uğur Kaynak, "İnsanoğlunun bu konuda şu güne kadar bulduğu tek çare deprem güvenli yapıdır. Çözüm, ticari amacı olmayan gerçek bir kentsel dönüşüm ile deprem güvensiz yapıların deprem güvenli yapılara dönüştürülmesi ya da bundan sonraki yapıların deprem güvenli olup, diğerlerinin rehabilite edilmesidir. Yıkılıp yapılması, daha yüksek katlı, yukarıya doğru gelişim daha mantıklı olarak görünüyor. Ama tabi ki bunu bir rant kapısı gören kimi müteahhit firmaları, insanları mağdur edercesine bir kentsel dönüşüm girişimine başlamış durumdalar. İstanbul'dan bu şekilde çok büyük şikayetler geliyor. Bunun mutlaka halk yararına yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Şu anda yapılana kentsel dönüşüm denilemez. Doğrudan doğruya saldırıp, yık yeniden yap gibi bir rant alanına dönüşmüş durumda" ifadelerini kullandı.

‘DEPREM OLMAYACAK DEMEK BÜYÜK BİR VEBAL’

‘Bandırma’de ne zaman bir deprem olacağı’ görüşünü de aktaran Kaynak, tek seçeneğin tarihsel aktivitelere bakmak olduğunu ifade etti. İha’nın haberine göre Kaynak şöyle devam etti: “Bir bilim adamı Bandırma'da önümüzdeki 20 senede deprem olmaz derse bu çok büyük bir vebal demektir. Bir yerde deprem olmayacak demek, olacak demekten daha tehlikelidir halkı aymazlığa düşürmek bakımından. Halka şirin gözükmek adına İstanbul'da 2030'a kadar deprem olmaz diyebilen bilim adamlarımız var.”

DAHA FAZLA