Utanç raporu: 'Evlenen' her 100 kişiden 18’i çocuk

Utanç raporu: 'Evlenen' her 100 kişiden 18’i çocuk

Diyarbakır Barosu'nun 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle hazırladığı raporda, Türkiye'de 2016 yılında 'evlenen' her 100 kişiden 18'inin çocuk olduğu, son 10 yılda ise 482 bin kız çocuğunun evlendirildiği belirtildi.

İleri Haber

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle çocuk hak ihlallerine ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda, çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarında son on yılda yüzde 700'lük bir  artış olduğu kaydedilirken, sadece 2016 yılı içerisinde çocuğun cinsel istismarı suçundan 15 bin 51 dava açıldığı açıklandı.

Rapora göre, 2016 yılında 'evlenen' her yüz kişiden 18'i çocuktu. Son on yılda evlendirilen kız çocuğu sayısı ise 482.908’a ulaştı. Yine 15-17 yaş arası 17.789,  15 yaş altı  244 kız çocuğu  doğum yaptı.

Rapordan öne çıkanlar şöyle:

YÜZDE 700'LÜK ARTIŞ

"Çocuklara yönelen cinsel istismar vakıaları son on yılda yüzde 700'lük bir oranla  artış göstermiştir. Sadece 2016 yılı içerisinde çocuğun cinsel istismarı suçundan 15.051 dava açılmıştır.Gerçekleşen cinsel istismar vakalarının  %15 ile 20  sinin adli makamlara yansıdığı göz önüne alındığında  tablonun ne denli  vahim olduğu açık olarak görülmektedir.Bu vehamet arz edici tablonun yanı sıra bizleri asıl kaygılandıran kayıtlara geçmeyen istismar vakalarının birçoğunun çocukların devlet koruması veya devlet çatısı altında iken uğramış oldukları istismarın yine kamu otoritesi eliyle kapatılıyor olması gerçeğidir."

'1 MİLYON 170 BİN ÇOCUK DEVLET ELİYLE ÇALIŞTIRILIYOR'

"Dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocuk işçi kavramı artık normal bir durum haline gelmiştir. Kamunun da yanlış uygulamaları sonucu bu durum artık benimsenmiştir. Çocuk emeğinin ucuz olması, işverenlerin yasal yükümlülüklerden kaçınması çocuk işçiliğini daha da cazip hale getirmiştir. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile çocuk işçisinin ismi çırak olarak değiştirilmiş ve çocuk emeğinin sömürülmesi meşru bir zemine oturtulmuştur. SGK verilerine göre 1 milyon 170 bin çocuk işçi, çırak adı altında devlet eliyle çalıştırılmaktadır. Meslek edinimi amacıyla çıkarılan yasalar bunlara ait yanlış uygulamalar ile çocuk işçi kavramı daha da genişletilmiş ve içinden çıkılamayacak bir hale getirilmiştir.2016 yılında Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre çocuk işçi sayısı 708.000’e ulaşmıştır. Çocuk işçiliği, çocuk iş cinayetlerini de beraberinde getirmiştir. Sadece 2016 yılında 56 çocuk iş kazalarında sebebiyle hayatını kaybetmiştir.

Türkiye’de uzun yıllardır süregelen çocuk işçiliği sorunu, savaşın yarattığı krizden kaçıp ülkemize sığınan Suriyeli mültecilerle daha da büyümüştür. 1.358,904 çocuğun mülteci olarak giriş yaptığı ülkemizdeki çocukların eğitim olanaklarından yararlanamadığı düşünüldüğünde en az yarısı kayıt dışı sektörde çalıştığı bilinen bir gerçektir."

'2 BİNDEN FAZLA ÇOCUK ÖZGÜRLÜĞÜNDEN MAHRUM'

"Çocuk işçiliği gibi kangren halini almış toplumsal bir yaranın yanında bir de kamu tarafından güneşi karartılmış yani cezaevine kapatılmış çocukların yasadığı sorunlar güncelliğini korumaktadır. Yine resmi rakamlara göre 2016 yılında 2.106 çocuk özgürlüğünden mahrum bırakılmıştır. Adli sisteme bir şekilde dâhil olmuş çocukları, yeniden topluma kazandırması gereken devlet onları cezaevlerinde ki kötü koşullara maruz bırakarak  bir daha suça işlemeye sürüklenmelerine  zemin sunmaktadır.Bir çok cezaevinde kamuoyuna yansıdığı üzere çocuklar Ceza infaz kurumlarında kapalı kapılar ardında işkenceye, kötü muameleye maruz kalmakta ve hatta kamu çalışanları veya  akranları tarafından istismara uğramaktadırlar.Tam da bu sebeplerle çocuk cezaevlerinin kapatılması gerekirken maalesef yeni çocuk cezaevlerinin yapımına  devam edilmektedir. Ayrıca cezaevinde ebeveynleriyle birlikte  yaşamak zorunda kalan çocuklar sorunu da hepimizin üzerinde durup ve acilen çözüm üretilmesi gereken ciddi bir konudur."

 

DAHA FAZLA