Uşak'ta Banaz Çayı için mücadele sürüyor: Suyumuza, toprağımıza, derelerimize sahip çıkacağız!

Uşak'ta Banaz Çayı için mücadele sürüyor: Suyumuza, toprağımıza, derelerimize sahip çıkacağız!

Uşak'ın en önemli akarsuyu olan Banaz Çayı'nda artan kirlilik ile mücadele eden doğa ve yaşam savunucusu yurttaşlar eylem yaptı.

Ege Bölgesi’nin tek temiz su kaynağı olan Banaz Çayı, 2011 yılından bu yana sistematik olarak kirletilmeye devam ediyor. 

Atık sular, kanalizasyon, hayvan çiftliğinin, mermer fabrikalarının atıkları ve bölgedeki balık üretme çiftliğinin ilaçlı sularına maruz bırakılan Banaz Çayı için yetkililere çağrı yapılmış, "bir yerden destek alan işletmelere ruhsatı kimlerin verdiği" sorusu defalarca kez yöneltilmişti. Ayrıca yetkililer, Banaz Çayı'nın doğduğu Murat Dağı’ndaki siyanürle altın arama faaliyetlerine de kayıtsız kalmıştı.

Bölgede bulunan tarım arazilerinde ekim yapmanın neredeyse imkansız hale geldiği, balık çeşitliliğinin tamamen yok olduğu Banaz Çayı'nın kurtarılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na da defalarca çağrıda bulunan yurttaşlar her seferinde sonuçsuz bırakılmış, tepkiler üzerine Uşak Valiliği'nden yapılan tek açıklamada ise 'örnekler alındı, incelenecek' yorumu yapılmıştı.

Banaz Çayı'nın temiz kalması için yıllardır seslerini duyurmaya çalışan yurttaşlar, doğa ve yaşam mücadelelerini kurdukları Banaz Çayı Koruma Derneği, imza kampanyaları ve eylemler ile sürdürmeye devam ediyor.

"SUYUMUZA, TOPRAĞIMIZA, DERELERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Uşak'ta Avgan köyünde bugün (7 Ağustos) "suyumuzun ve toprağımızın kirletilmesini istemiyoruz" diyerek bir araya gelen gelen yurttaşlar, jandarma ablukası altında eylem yaptı.

Avgan Muhtarı Mümin Bayer yaptığı konuşmada, kirlilikten 8 köyün etkilendiğini, binlerce dönüm tarım arazisinin sulanamaz hale geldiğini ve soruna çözüm bulunmasını istedi.

Uşak Ulubey Doğal Üretim Çevre ve Dayanışma Derneği (ÇEDAY) Başkanı Arslan Civan da kirliliğe neden olan etmenlerin bir an önce ilgili kurumlar tarafından ortadan kaldırılması gerektiğini hatırlattı. Civan, “Bugüne kadar bütün bürokratik yolları ve seçenekleri sonuna kadar zorladık ve denedik, hiçbirinden sonuç alamadık. Suyumuza, toprağımıza, derelerimize sahip çıkacağız. Bu çevre felaketine tepkiyi kitleselleştirip Uşak kent merkezine taşıyacağız; bu da yetmezse Ankara’ya yürüyeceğiz” dedi.

DAHA FAZLA