Unutulmaz golcü George Weah devlet başkanı oldu

Unutulmaz golcü George Weah devlet başkanı oldu

1990'lı yılların unutulmaz golcülerinden George Weah, ülkesi Liberya'da devlet başkanı seçildi.

Milan’ın ve dünya futbolunun efsane isimlerinden olan George Weah, ülkesi Liberya’da seçimleri kazanarak devlet başkanı oldu. 

Demokratik Değişim Kongresi’nin adayı olan Weah, 2005 yılındaki seçimlerde Ellen Johnson Sirleaf’in ardından ikinci olmuştu.

Weah 2014’ten bu yana Montserrado Bölgesi’nin senatörü olarak Liberya Senatosu’nda yer alıyordu.

GEORGE WEAH KİMDİR?

1 Ekim 1966'da Liberya'nın başkenti Monrovia'da doğan George Weah, futbol kariyerine ülkesinde başladı. 1985-86 sezonunda Liberya ligi takımlarından Invincible Eleven oynarken gösterdiği başarılı performans nedeniyle Kamerun takımı Tonnerre Yaoundé'ye transfer oldu. Arsène Wenger'in gölemcileri tarafından keşfedilmesi üzerine Avrupa'daki futbol hayatına 1988-89 sezonunda Fransa'nın Monaco takımında başlayan Liberyalı oyuncu Weah, bu kulüpte geçirdiği 4 sezonda 103 maça çıktı ve 47 gol kaydetti. Sonra, 1992-93 sezonunda Paris Saint-Germain FC takımına transfer oldu.

Paris SG takımında 96 maçta 32 gole ulaştı ve Fransa'daki ilk şampiyonluğunu elde etti. Takımın yarı final oynadığı 1994-95 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'nin gol kralı da oldu. Geçirdiği 3 başarılı sezonun ardından 1995-96 sezonunun başında İtalya'nın seçkin kulübü AC Milan'a transfer olup ilk sezonunda attığı 11 golle takımının en golcü futbolcusu olan ve aynı yıl FIFA tarafından ‘Yılın Futbolcusu’ seçilen Weah, bu unvana layık görülen ilk Afrikalı futbolcu oldu.

Bu prestijli ödülün yanı sıra 1989, 1994 ve 1995 yıllarında Yılın Afrikalı Futbolcusu ödüllerini, 1995 yılında Avrupa'da Yılın Futbolcusuödülünü (ki ‘Ballon d'Or’ olarak da bilinen bu ödül ilk kez bir Afrikalı oyuncunun oluyordu); 1996 yılında ‘FIFA Fair Play’ ödülünü ve 1998 yılında ‘Yüzyılın Afrikalı Oyuncusu’ ödülünü alan Weah, Afrika’nın yetiştirdiği en büyük futbolcu olarak tarihe geçti.

Bu parlak futbol kariyerini İngiltere’nin Chelsea ve Manchester City, Fransa'nın Marsilya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Al-Jazira takımlarında geçirdiği kısa sürelerle noktaladı.