'Ünlü markalar en çok Türkiye'deki mültecilerden kar ediyor'

'Ünlü markalar en çok Türkiye'deki mültecilerden kar ediyor'

Avrupa’nın önde gelen giyim markalarından bazılarının, en çok Türkiye’de çalışan Suriyeli mültecilerden kar ettiği öne sürüldü.

İngiltere’nin başkenti Londra merkezli İş ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi, (BHRRC) Reuters haber ajansına Avrupalı büyük giyim markalarının Türkiye’deki üreticileri tarafından çalıştırılan mülteci işçiler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Merkez yaptığı açıklamada, Türkiye’de giyim sektöründe çalışan Suriyeli mültecilerin düşük ücret, ayrımcılık ve olumsuz yaşam koşullarından muzdarip olduğunu öne sürerken Aldi, Asda ve Topshop gibi bazı ünlü giyim markalarının bu duruma duyarsız olduğunu belirtti.

‘BİRÇOK MÜLTECİNİN OTURMA İZNİ YOK’

Üreticileri Türkiye’de bulunan 37 Avrupalı giyim markasıyla görüştükleri anketin sonuçlarını yayınlayan merkez, Türkiye’de bu firmalarda çalışan birçok mültecinin oturma izninin olmadığını ve bu durumun kırılganlık yarattığını da söyledi.

ÇOCUK İŞÇİLER KABUL EDİLMİŞTİ

BHRRC daha önce de Suriyeli mülteci çocukların Türkiye'deki konfeksiyon atölyelerinde sömürülmesini incelediği çalışması kapsamında 28 markaya, Suriyeli çocukların ve yetişkinlerin Türkiye'deki tedarikçileri tarafından sömürülmesi riskine karşı yürüttükleri çalışmaları sormuş ve Next ve H&M gibi iki büyük marka da Türkiye’deki üreticilerinin mülteci çocuk işçileri çalıştırdığını kabul etmişti.