Uluslararası çetenin elebaşı Kapalıçarşı’daki tespihçi çıktı!

Uluslararası çetenin elebaşı Kapalıçarşı’daki tespihçi çıktı!

26 bin 456 parça tarihi eser çalan uluslararası çetenin elebaşısı Kapalıçarşı’daki tespihçi çıktı.

Arap turist kılığında İstanbul Kapalıçarşı’da operasyon düzenleyen polis, kaçak tarihi eser toplanma yerinin bir tespihçi olduğunu belirledi.

Habertürk'ten Nihat Uludağ'ın haberine Düzce’de tarihi eser kaçakçılığından gözaltına alınan 6 kişinin sorgusu sonucu, uluslararası tarihi eser kaçakçılık çetesinin izine ulaşıldı. ‘Toplayıcılar’ ve ‘satıcılar’ olarak iki gruptan oluşan çetenin, Türkiye’nin dört bir yanından tarihi eser topladığı, il sorumlularının bu eserleri İstanbul Kapalıçarşı’da bulunan bir tespihçiye götürdüğü tespit edildi.

KAÇAKÇILIĞIN MERKEZİ TESPİHÇİ

Kapalıçarşı’da dar bir sokakta tarihi eser kaçakçılığının merkezi olarak işleyen söz konusu tespihçiye, Türkiye’deki tüm illerden toplanan tarihi eserlerin aktığı, takip sırasında da teyit edildi.

KURYELERLE GÖNDERİLİYORDU

Tespih dükkânında tasniflenen eserlerin fotoğraflanarak dünya çapındaki müzayede ve tarihi eserlerle ilgilenen kişilere gönderildiği, müşterilerle para konusunda anlaşıldıktan sonra özel kuryelerle nadide eserlerin yurtdışına çıkarıldığı belirlendi.

Antik çağda ‘Olimpos Dağı ve tanrıların kralı’ olarak kabul edilen Zeus’un isminin verildiği operasyonda, Düzce’nin yanı sıra İstanbul, Kars, Rize ve Çanakkale’de de eşzamanlı operasyonlar düzenlendi.

ESNAF VE İŞ ADAMLARI DA GÖZALTINDA

Baskınlarda, aralarında Kapalıçarşı’da esnaf ve işadamlarının da bulunduğu 7 kişi daha gözaltına alındı. Aralarında tespihçi dükkânının sahibi olan ve çetenin elebaşısı olduğu öne sürülen M.T. adlı şahısın da olduğu 7 kişi sorgularının tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilecek.

ARKEOLOGLAR EŞLİĞİNDE TASNİFLENEN ESERLERİ SAYMAK TAM 3 GÜN SÜRDÜ

Ele geçirilen tarihi eserler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülerek arkeologlar eşliğinde sayılıp tek tek tasnifleri yapıldı. Tarihi eserlerin sayımı, geceli gündüzlü tam 3 gün sürdü. 26 bin 456 parça tarihi eserin, Cumhuriyet tarihinde, bir seferde ele geçirilen en fazla eser olduğu öğrenildi. Bu sayının da bir dünya rekoru olduğu belirtildi.

HER DÖNEME AİT BİNLERCE NADİDE TARİHİ ESER!

Neredeyse her antik döneme ait eserin ele geçirildiği operasyonda, Antik Yunan devrinden kalma paha biçilemeyen 3 bin yıllık Miken kılıcı dikkat çekti. Ele geçirilen tarihi eserler arasında, Helenistik döneme ait tanrı Helios’un betimlendiği paha biçilemez altın kraliçe tacı, Büyük İskender’in Hindistan seferine hitaben yapılan Doğu kökenli heykel büstü, Yunan mitolojisinde yer alan tanrı Hermes’in heykeli, Hitit kökenli tanrıça heykeli, Mısır kökenli heykeller ve heykelcikler, Miken kültürüne ait kral kılıcı ve İslami dönemlere ait törensel kılıçlar, pişmiş toprak ve bronz kandil örnekleri, Fenike tipi gözyaşı şişeleri ve cam bilezikler, yüzükler, Urartu kültürüne ait uçları hayvan figürlü bronz bilezikler, İslami dönem kitabeleri yer aldı. Ele geçen eserler arasında 5-10 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen fosillerin de bulunduğu belirtildi.