Ülkücüler Kıbrıslı Türk liderin heykelini İngiliz vali sanıp parçaladı

Ülkücüler Kıbrıslı Türk liderin heykelini İngiliz vali sanıp parçaladı

Beylikdüzü'nde ülkücü bir grup, Rum lider Makarios'un heykeli bulunduğu gerekçesiyle Rauf Denktaş Anıtı'na saldırdı. Kuzey Kıbrıs'ın ilk cumhurbaşkanı yardımcısı Fazıl Küçük'ü İngiliz vali sanan ülkücüler, Küçük'ün anıtta yer alan heykelini de kırdı.

İstanbul'da  Beylikdüzü Belediyesi tarafından yaptırılan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açılan Rauf Denktaş Anıtı, Kıbrsılı Rum lider Başpiskopos Makarios'un heykeli yer aldığı gerekçesiyle ülkücülerin saldırısına uğradı. 

Vatan Gazetesi'nden İlker Akgüngör'ün haberine göre, dün anıtın olduğu alana giden İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ve bir grup ülkücü, Makarios'un ve İngiliz vali sandıkları Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı yardımcısı Fazıl Küçük'ün heykelini parçaladı. 

KIRILAN HEYKEL SİR FOOT'A DEĞİL, KUZEY KIBRIS LİDERİ FAZIL KÜÇÜK'E AİT

Anıt 16 Ağustos 1960'da iki toplumlu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluşunun onaylandığı Londra Anlaşması'nın imza törenini yansıtıyordu. İmza töreninde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Makarios, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak Türk toplumunun lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kıbrıs Valisi Sir Hugh Foot yer alıyordu. Ancak ülkücülerin saldırısında kırılan heykel Sir Foot'a değil Kıbrıslı Türklerin lideri Fazıl Küçük'e aitti.

FAZIL KÜÇÜK KİMDİR?

14 Mart 1906'da Lefkoşa'da dünyaya gelen Fazıl Küçük, İstanbul Üniversitesi'nde başladığı tıp eğitimini, Lozan Üniversitesi'nde tamamladı. Lozan'da dahiliye uzmanı olan Küçük, 1937 yılında Kıbrıs'a dönerek serbest hekim olarak çalışmaya devam etti. 

Lefkoşa Belediyesi'nde meclis üyeliği yaparak başladığı siyasi kariyerinin ardından Küçük 1940'lı yıllarda çeşitli gazeteler çıkardı. 1950'li yıllarda Kıbrsı Türk Partisi'nin yönetiminde yer alan Küçük, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Birleşmiş Milletler himayesinde gerçekleştirilen görüşmelerde Türk tarafını temsil etti. 

Birleşmiş Milletler ile Türk ve Rum tarafının ortak imzasıyla 1960'da kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı görevini yürüten Küçük, 1973 yılında bu görevi Rauf Denktaş'a bıraktı. Küçük, 15 Ocak 1984'te Londra'da bir hastanede yaşamını yitirdi. 

DAHA FAZLA