Ukrayna'da öldürülen Hataylı genç kadınlar için eylem: 'Bitmiyor, azalmıyor aksine artarak devam ediyor'

Ukrayna'da öldürülen Hataylı genç kadınlar için eylem: 'Bitmiyor, azalmıyor aksine artarak devam ediyor'

Ukrayna'da öğrenci oldukları sırada öldürülen Buket Yıldız ve ev arkadaşı Zeynep Hüsünbeyi , katledilişlerinin 7. gününde memleketleri Hatay’'da anıldı.

Alican Gümüş - Hatay 

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna’nın Harkov kentinde eski sevgilisi tarafından öldürülen tıp fakültesi öğrencisi Buket Yıldız ve ev arkadaşı Zeynep Hüsünbeyi , katledilişlerinin 7. gününde Hatay’ın Samandağ ilçesinde anıldı.

Abdullah Cömert Meydanında gerçekleşen anmada Hataylı Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu ve Samandağ Kadın Platformu adına basın açıklamasında bulunan Samandağ Eğitim Sen Şube Başkanı Serap Aldıç Sakallı, ‘’Bir erkeğin vahşeti ile iki kadın cinayeti daha. Bitmiyor, azalmıyor aksine artarak devam ediyor. Çok şey söylenebilir ama bize göre çarpık değerler silsilesi ve ikiyüzlü ahlakın bu cinayetlerde payı var. Dahası toplumsal baskının ve her türde şiddetin arttığı politik ortamda kadına yönelik şiddetin azalmasını ya da bitmesini beklemenin de saflık olduğunu biliyoruz. Çünkü mevcut politikalarla kadınların hayatları değersizleştiriliyor. Kadınlar üretmesin, okumasın, dışarı çıkmasın, kahkaha atmasın, kendilerinin istedikleri gibi giyinsin isteniyor. Ataerkil sistemi, her bir kadın cinayetinde farklı farklı bahaneler türetiyor. Kimi kadın transfobi nedeniyle, kimi kadın ahlaksız olarak yaftalandığı için, kimi kadınsa bir erkeğin teklifini reddettiği için öldürülüyor. Biz bu ölümlerin münferit olmadığını, ataerkil sistemin ve ahlakının sonucu olduğunu biliyor ve artık bir son bulmasını istiyoruz’’ dedi.

‘BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEYECEĞİZ’

Sözlerine devam eden Aldıç, ”Biz kadın örgütleri olarak, bu kadar vahşileşmiş erkek şiddetinin ve bunun sonucu olan kadın cinayetlerinin politik olduğunu bir kez daha haykırıyoruz. İsyandayız ve itiraz ediyoruz. Kadınları şiddetten korurken cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık yapılmayacağını İstanbul Sözleşmesi’nin 4. maddesiyle taahhüt eden kararın uygulamasını, anayasa ve diğer ilgili yasalarda tüm kadınların yaşam, eğitim ve sağlık gibi temel haklarının güvence altına alınmasını yetkililerden talep ediyoruz. Hakimlere de çağrı yapıyoruz. Kadın cinayetlerinde iyi hal indirimi uygulamayın. Buket, Zeynep ve bütün kadın cinayetleri, vicdanların uzağında kalmasın. Basında yer alan sıradan bir haber olmasın. Basın haberlerinde Buket Yıldız ve Zeynep Hüsünbeyi’nin katledilişinde olduğu gibi gerçeği yansıtmayan, magazinsel bir boyuta indirgeyen ve kadına şiddeti adeta meşru kılan bir dil kullanmasın. Katiller, bir takım adli tiyatrolar ve mizansenler ile hafifletici sebeplerle mazur görülmesin ve en ağır ceza verilsin. Bizler Hatay’daki bütün kadın kurumları Buket ve Zeynep’in katilinin en ağır cezaya çarptırılıncaya kadar davanın takipçisi olacağız. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” diyerek konuşmasına son verdi.

'KATİLİN EN AĞIR CEZAYI ALMASI TALEBİMİZİ YİNELİYORUZ'

Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon’da basın açıklamasında söz alarak, “Pırıl pırıl başarılı ve geleceğe dair hayalleri vardı. Kendilerine, ailelerine ve topluma faydalı olma hedeflerini bir cani yok etti. Toplumsal bir sorun olan kadın cinayetlerine kurban giden kızımız Buket’in acısını buraya  gelerek bizimle paylaşan eş, dost akrabalara, sivil toplum kuruluşlarına ve siyasi partililere kamu temsilcileri ailesi olarak teşekkür ediyoruz. Hunharca öldürülen kızımız Buket Ve Zeynep’in katilinin yakalanması bizlerin içine su serpmiştir. Ancak katilinin en ağır cezayı almasını talebimizi yineliyoruz” dedi. 
Basın açıklamasının ardından yürüyüşe geçen kalabalık, Buket Yıldız’ın çarşıdaki aile evinin ardından Abdullah Cömert Meydanı'na sloganlar eşliğinde yürüyerek eyleme son verdi.

DAHA FAZLA