'Ücretsiz’ dedikleri okul öncesi eğitime de zam yaptılar

'Ücretsiz’ dedikleri okul öncesi eğitime de zam yaptılar

‘Ücretsiz’ denilen okul öncesi eğitim masrafları asgari ücreti katlayarak, bazı kentlerde 5 bin liraya ulaştı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘ücretsiz’ olarak sunduğu okulöncesi eğitim masrafları, asgari ücreti katladı. MEB’e bağlı resmi okulöncesi eğitim kurumlarının aylık ücretleri güncellenerek bazı şehirlerde yıllık 5 bin liraya ulaştı. Bakanlığın “Okulöncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği”nde, “Okul öncesi Eğitim hizmeti resmi okulöncesi Eğitim kurumlarında ücretsizdir” ifadesi yer alsa da birçok ilde yine yönetmeliğe göre “Çocukların beslenme, temizlik hizmetleri ve eğitim programının uygulanmasına yönelik eğitim materyalleri için ücret alınır” maddesi ile devlet kurumları özel okullara dönüştü.

AYLIK ÜCRET 500 LİRAYA ULAŞTI

Bakanlık okullarında aylık ücretler 500 liraya ulaştı. İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından valiliklere gönderilen yazılara göre Mersin Tarsus’da okulöncesi eğitim giderleri aylık 160 lira olarak belirlenirken, çocuklara yemek verilmeyen bir anaokulunda ise bu ücret 50 liraya düştü. Muğla’nın Bodrum ilçesinde ise bu maliyetin 245 liraya ulaşması dikkat çekti. Menteşe’de 260 lira anaokulu ücretleri, 36-72 aylık çocukların eğitimi amacıyla açılan ve okulöncesi eğitimle ilgili program uygulayan uygulama sınıflarında 550 liraya çıkacak.

YOKSULLUĞU BELGELEME ŞARTI

Bursa’da yarım gün eğitim veren bağımsız anaokullarının ücretleri 90 lira ile 170 lira arasında, kahvaltı ve kırtasiye masrafları hariç ise 90 lira olacak. Ankara’daki resmi anaokulları ve uygulama sınıflarının yarım gün eğitim için aylık ücreti 150 lira olacak. Fiyata, “Sadece bir kahvaltı” dahil olacak. Üst üste iki aylık ücreti yatırılmayan çocukların kaydı okul müdürlüğünce silinecek. okulöncesi eğitim sadece hayatını kaybeden veya yaralanan askerlerin çocuklarına ücretsiz verilecek. Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre yoksul aileler ise durumlarını belgelendirmek koşuluyla ücretsiz hizmetten yararlanabilecek.

DAHA FAZLA