Tutuklu BOÜ öğrencileri hakim karşısında

Tutuklu BOÜ öğrencileri hakim karşısında

‘Katliamın lokumu olmaz’ dedikleri için 3 aydır 'örgüt propagandası' iddiasıyla tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.

Güncelleme 18.42

Mahkeme ara kararında, tüm tutuklu öğrencilerin adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 3 Ekim'de görülecek.

Güncelleme 17.56

Avukatlar, iddianamede tüm suçlamaların delillerle ilişkilendirilmesi gerektiği yönündeki Ceza Muhakemesi Kanunu düzenlemesini hatırlatıyor. Öğrenciler avukatı, "Afrin harekatı eleştirisi ile bir örgütün progandasının yapılması arasında bir hukuki bağ kurulması mümkün değildir." dedi.

Avukat savunmaları sona erdi. Savcı, ara mütalaasında, 14 öğrenciden 6'sının tahliyesini, kalan öğrencilerin ise tutukluluk halinin devamını talep etti. Mahkeme, kararını açıklamak üzere 20 dakika ara verdi.

Güncelleme 16.00

Öğrenciler "Terör Örgütü Propagandası Yapmak" suçuyla ilgili sorulara, barış yanlısı olduklarını, hiçbir şekilde, herhangi bir terör örgütünün cebir, şiddet, tehdit içeren yöntemlerini övücü bir yaklaşımlarının olamayacağını açıklayarak yanıt verdiler.

Savunmalar tamamlandı. Öğrencilerin müdafiileri savunmalara ekleyecekleri hususları aktaracaklar. Söz alan ilk avukat, dava dosyasında yer alan olay tutanağı ve sosyal medyada yapılan açık kaynak araştırması da dahil diğer delillerle ilgili itirazlarını mahkemeye sunuyor.

Güncelleme 12.37

Duruşma salonunun küçüklüğü gerekçe gösterilerek aileler ve duruşmayı izlemeye gelen birçok kişi salona alınmadı.

Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda yapılan duruşmada tutuklu öğrencilere, "Slogan attın mı?", "Pankartı tuttun mu?", "Pankartın arkasında yürüdün mü?" gibi sorular soruldu. 

Öğrenciler mahkemeye gözaltında darp edildiklerini, tehdit edildiklerini anlattı. 

"Olay günü 15 dakika süren bir eyleme katıldım. Bundan sonra evime gittim. Daha sonra darp edilerek evimden alındım. 9 yaşındaki kardeşim de bu sırada darp edildi. Bu şekilde alındıktan sonra yaklaşık 10 gün gözaltında kaldım”

Bir diğer öğrenci de, “Sadece barışçıl slogan attığım için evime gelen özel harekat tarafından alındım ve 14 gün boyunca gözaltında kaldım. Darp edildim. Ailem ve ben tehdit edildik. Büyük bir psikolojik çöküntü içindeyim. Öğrenciyim, artık okuluma devam etmek istiyorum” dedi.

Duruşmaya 13:15'e kadar ara verildi.


Boğaziçi Üniversitesi'nde (BOÜ); TSK’nın cihatçı ÖSO çeteleriyle birlikte düzenlendiği Afrin operasyonu için lokma dağıtan gruba karşı “Katliamın lokumu olmaz” yazılı pankart açmasının ardından tutuklanan öğrencilerin davası bugün başlıyor.  Yaklaşık 3 aydır 'örgüt propagandası' iddiasıyla tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bugün saat 10.0'da Çağlayan Adliyesi'nde ilk kez hakim karşısına çıkacak.

İLERİ HATIRLATIYOR

TSK’nın Suriye’de cihatçı ÖSO çeteleriyle ortak düzenlediği ‘Zeytin Dalı’ operasyonu kapsamında Afrin kent merkezine girilmesinin ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde bir grup lokma dağıtmıştı. BOÜ öğrencileri de eylem yaparak “İşgalin, katliamın lokumu olmaz” yazılı pankart açarak olayı protesto etmişti. Erdoğan, lokum dağıtanlara saldırdığını söylediği öğrencileri ağır ifadelerle hedef almış, hemen ardından başlatılan operasyonda 15 öğrenci yurtları ve evleri basılarak yaka paça gözaltına alınmıştı.

Öğrencilerden dokuzu ‘eylem toplumda infial yaratabilir’ denerek tutuklanmış, altısı serbest bırakılmıştı.

Son olarak tutuklu 9 Boğaziçili için mektup kampanyası düzenleyen bir üniversiteli daha okul girişinde gözaltına alınmasının ardından tutuklanmıştı. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tutuklanan öğrenciler için “Bu vatan haini, terörist gençlere, bu üniversitelerde okuma hakkını vermeyeceğiz” diyerek okuldan atmakla tehdit etmişti.

DAHA FAZLA