'Türkiye'nin yarısı seçilmişler tarafından yönetilmiyor'

'Türkiye'nin yarısı seçilmişler tarafından yönetilmiyor'

Doğruluk Payı adlı internet sitesi, Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı bir etkinlikte “Nüfusun yüzde 50’si kendi seçtiği belediye başkanı tarafından yönetilmiyor” şeklinde dile getirdiği iddianın ardından yaptığı araştırmayı yayınladı. Doğruluk Payı Türkiye’nin yüzde 43’ünün farklı sebeplerle seçtiği belediye başkanı tarafından yönetilmediğini duyurdu.

16 farklı ilde 46 belediyeye kayyum atanmasının ve Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle belediye başkanlarının istifa etmesinin ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katıldığı bir anma etkinliğinde “Nüfusun yüzde 50’si kendi seçtiği belediye başkanı tarafından yönetilmiyor” açıklamasında bulunmuştu.

Politikacıların iddialarının doğruluğuna dair çalışmalar yapan “Doğruluk Payı” adlı internet sitesi, Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamalarından sonra bir araştırma yayınladı.

'AÇIKLAMA DOĞRULUK PAYI TAŞIYOR'

Yapılan araştırmada, kayyum atanan belediyelerde yaşayan toplam nüfusun 6.366.566, son dönemde istifa eden belediye başkanlarının bulunduğu altı ildeki nüfusun 24.693.371, diğer sebeplerle istifa eden belediye başkanlarının bulunduğu beş ildeki nüfusun 3.302.561, bu üç kategorideki toplam insan sayısının ise 34.362.498 olduğu belirtildi. Araştırmayı yayınlayan Doğruluk Payı, bu sayının Türkiye’nin %43’üne denk geldiğinin altını çizerken, “Bu oran CHP liderinin iddiasındaki “yüzde 50” ifadesinden altta kalsa da, ciddi bir oran olduğundan ve işaret ettiği sorunu yansıtan bir oran olduğundan ötürü oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.