Türkiye'deki tek kamu akaryakıt dağıtım şirketi olan Türkiye Petrolleri resmen özelleştirildi!

Türkiye'deki tek kamu akaryakıt dağıtım şirketi olan Türkiye Petrolleri resmen özelleştirildi!

Özelleştirme Yüksek Kurulu, ülke ekonomisinde önemli bir yeri bulunan Türkiye Petrolleri’ni özelleştirdi.

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) ülke ekonomisinde önemli bir yeri bulunan Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş’yi yapılan ihale sonucu özelleştirdi.

28 Aralık 2016 tarihli ÖYK kararında, ihale sonucu TP’nin % 100 hissesi 490 milyon TL teklif veren Zülfikar Holding’e satıldı.

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI KOYAN 60 YILLIK DEV

Türkiye Petrolleri, 1954 yılında 6327 sayılı kanunla, kamu adına hidrokarbon arama, sondaj, üretim, rafineri ve pazarlama faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kuruldu.

Türkiye'nin tek milli petrol şirketi olan TPAO 60 yılda, PETKİM, TÜPRAŞ, Petrol Ofisi gibi ekonomide önemli yerleri olan 17 büyük kuruluşu Türkiye'ye kazandırdı.

1983 yılına kadar entegre bir petrol şirketi olarak arama, üretim, rafinaj, pazarlama ve taşımacılık gibi petrol sektörünün pek çok alanında faaliyetlerde bulunan TPAO, 1983 yılında yapılan yasal düzenlemeler sonucunda yurtiçi ve yurtdışında, sadece arama, sondaj ve üretim faaliyetlerini gerçekleştiren bir petrol şirketi olarak faaliyet gösteriyor. Şirketin kayıtlı sermayesi 3 milyar TL seviyesinde bulunuyor. 

Türkiye'de, faaliyetteki tek kamu sermayeli akaryakıt dağıtım şirketi olan TP Petrol Dağıtım A.Ş, akaryakıt dağıtım sektöründe yüzde 4,4’lak payı ile en büyük ilk 6 şirket arasında yer alıyor.

İŞÇİLER ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI İŞ BIRAKMIŞTI

Türkiye Petrolleri’nin ülke ekonomisinin amiral gemisi olduğunu ifade eden kurumda çalışan işçiler, özelleştirmeye karşı çıkarak geçen sene iş bırakma eylemi yapmış işleme karşı çıkmıştı. İşçiler, özelleştirmeye karşı olduklarını iletmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile görüşmek istediklerini belirtmiş fakat muhatap bulamamaktan yakınmışlardı.

DAHA FAZLA