Türkiye'de yaşayanlar dört haftadır hızlanarak döviz alıyor

Türkiye'de yaşayanlar dört haftadır hızlanarak döviz alıyor

Türkiye'de yerleşik olanların döviz mevduatları geçen hafta yaklaşık 2,5 milyar dolar arttı.

Türkiye'de yerleşik olanların döviz mevduatları hızlanarak artmaya devam ediyor.

Business HT'nin haberine göre, Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, yurtiçinde yerleşiklerin kıymetli maden depo hesapları dahil yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 3 Şubat ile biten haftada yaklaşık 2,5 milyar dolar artışla 145,6 milyar dolar oldu. Böylece dördüncü hafta üst üste yerlilerin döviz mevduatları artarken, artışın hızı Şubat 2016’dan bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Askoy, "Yurtiçi yerleşikler Fitch’in not indirimi kararına rağmen USDTRY’nin yüzde 4,5 düşerek 3,6960 seviyesinde tamamladığı haftayı döviz alarak değerlendirmiş görünüyor. Fitch kararı sonrası spekülatif kısa lira pozisyonlarının önemli bir kısmı kapanırken, Merkez Bankası’nın likidite ve swap işlemleriyle liraya verdiği destek kısa pozisyonların kapanmasında etkili olmuştu" dedi.

Aksoy, yurtiçi yerleşiklerin geçen haftaki döviz talebinin doların 3,70’in altına indiği durumda yeni talep gelebileceğine ve döviz kurunda aşağı yönlü hareketin sınırlı kalabileceğine işaret ettiğini de söyledi.  

Bireylerin 3 Şubat ile biten haftada yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 2.15 milyar artışla 88.91 milyar dolara yükselirken, kurumların mavduatları 368 milyon dolar artışla 56,69 milyar dolara yükseldi.

Öte yandan 27 Ocak ile biten haftada yurtiçinde yerleşiklerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 810.1 milyon dolar artışla 143.08 milyar dolar olmuştu.

DAHA FAZLA